天寒地凍, 聽聞食辣可以促進血液循環, 令身體可以暖一點。係網上得知近排尖沙咀有間東京過江龍拉麵---鬼金棒, 湯底以"辣與麻"兼重口味打響名堂, 絕對吸引愛辣既我地去潮聖。餐廳內鬼怪裝飾+暗淡燈光營造了地獄麻辣氣氛, 而且對比一般傳統拉麵店, 地方闊落得多!檯面上放了餐具、水, 更有一次性紙圍裙供食客享用, 非常貼心。Scan QR code落單, 每款拉麵均是同一味噌湯底, 再自選 "辣與麻" 程度, 兩者分別由零至激辣五個level, 不要辣、不要麻, 就是味噌湯底的原味道。另外更可自選走配料/額外加錢多加食材、配料。每個step既選擇, 都能滿足不同食客口味。【莞茜辣麻味噌拉麵】HK$110"辣與麻"做招來, 絕不敢輕視佢地既程度, 所以初次食, 還是選少辣少麻。面層滿佈嫩綠莞茜, 很少見莞茜跟日本拉麵扯上關係呢! 這個配搭新鮮又驚喜~ 湯底味道果然濃郁, 雖然只選了最低LEVEL的辣麻度, 口中慢慢散發濃郁麻辣香, 可能是少麻關係, 舌頭上的"麻"每一口只維持短時間, 想過下口癮, 淺嚐"麻"的感覺, 建議揀少麻。拉麵質地QQ帶點彈牙, 稍為索左少少湯汁, 一夾起, 配搭莞茜

【莞茜辣麻味噌拉麵】HK$110
面層滿佈嫩綠莞茜, 很少見莞茜跟日本拉麵扯上關係呢! 這個配搭新鮮又驚喜~ 湯底味道果然濃郁, 雖然只選了最低LEVEL的辣麻度, 口中慢慢散發濃郁麻辣香, 可能是少麻關係, 舌頭上的"麻"每一口只維持短時間, 想過下口癮, 淺嚐"麻"的感覺, 建議揀少麻。拉麵質地QQ帶點彈牙, 稍為索左少少湯汁, 一夾起, 配搭莞茜、芽菜一齊食, 層次豐富, 更多了清新既莞茜香。呢款拉麵只有一件叉燒, 叉燒肉比油層多, 不會肥膩, 質地林得可以一絲絲咬開。
莞茜辣麻味噌拉麵

朋友胃口較大, 所以就揀左最大份量呢款【增量叉燒x2辣麻味噌拉麵】HK$135
呢款拉麵沒有莞茜, 只有蔥粒, 叉燒double, 能夠滿足喜歡食叉燒既朋友…
增量叉燒x2辣麻味噌拉麵

除左拉麵, 更供應少量飯類,
【肉飯】HK$45
standard 飯碗 size, 焦點在於叉燒, 唔好拉麵既朋友, 又想試叉燒, 就食飯啦!
肉飯
2020-02-19