2020-11-22
不能夠去東京能夠去到東京一星餐廳已經心滿意足,之前嘗試預約晚餐及中午數次(接近10次)都預約唔到,今日試試碰運氣walk in 午餐,約11:30am嚟到餐廳門口等大約11:45am問到員工有客人no show 所以12:30pm有位(餐廳開12點),簡直覺得幸運女神直情唔係企係我身邊係攬住左我.一入到餐廳係好靚嘅走廊感覺好舒適,雖然坐唔到玻璃窗位但係都隱約望到海景,環境感覺清靜優雅及最緊要超級衛生.同朋友坐低選餐(真的是性價比很強的午餐呀),因為朋友唔食牛所以嗌左個山椒鰻魚飯而我選擇左佢哋其中一個招牌菜曰山和牛壽喜燒丼伴溫泉蛋.前菜不只外貌精緻味道也細緻,蒸蛋味道也很不錯.主菜方面朋友的鰻魚飯正常高級版味道沒有很特別但我的那一個卻很有意外驚喜,他們在煮那兩片A5 和牛前會先給你欣賞一下你亦可以拍照,約5分鐘後煮好先上一碗浸左溫泉蛋的博燒和牛,服務員細心的建議怎樣食才是最好(蛋汁和飯一起吃),之後就是另一細碗和牛片放在燒洋蔥上面.服務員在期間會使新聞說不需要加溫泉蛋或飯所以男士不用擔心唔夠食.(唯一要考慮就係如果怕食生雞蛋可能就要點另外一個A5和牛招牌菜)甜品是一個檸檬雪巴,非常清甜可
前菜不只外貌精緻味道也細緻,蒸蛋味道也很不錯.
甜品是一個檸檬雪巴,非常清甜可口及實在,不會像一般雪巴有點像吃冰的感覺.
總結如果喜歡吃牛的這餐廳真是一流建議可以重複再來,午餐應該性價比比較高,但要早一點預約.