今日上完堂出咗銅鑼灣搵野食, 好想食意粉於是上網搵下附近有咩好介紹, 想試下未試過嘅餐廳, 見係The L Square樓上有間叫Y Pasta 好多好評, 見時間仲早於是WALK-IN 上去試下。餐廳都幾骨子, 地方唔算太大, 有個OPEN KITCHEN, 望落都幾舒服, 坐低後服務員細心推介大黑版上嘅食物, 再望埋個餐牌, 原來唔係得意粉仲有好多其他野, 有沙律,小食, 有PIZZA,仲有豬, 雞, 牛...揀到去甜品, 好多選擇, 個人太貪心樣樣都想食, 最後ORDER 咗黑板推介嘅食物,  忌廉黃金蟹肉意粉, 冬陰公香辣肉碎寬麵同青蘋果田園沙律,SHARE食, 兩個主菜都跟餐包湯同飲品。先黎兩個餐湯, 個龍蝦湯同什菌湯, 兩個都有濃濃忌廉味, 龍蝦湯內有粒粒蝦仁口感豐富。ORDER 完食物冇幾耐, 廚房傳來陣陣蛋黃香, 我坐個位都離廚房有一段距離, 好香, 好想個忌廉黃金蟹肉意粉快D上枱, 好嘢終於到啦, 每條意粉包上白白嘅忌廉汁, 上面鋪上好多蟹子, 入口第一啖, 蛋黃味好香好重, 混合埋忌廉原來可以係咁夾, 意粉硬度適中, 成碟好快食晒跟住係冬陰公香辣肉碎寬麵, 味道偏重

跟住係冬陰公香辣肉碎寬麵, 味道偏重, 唔算太辣, 有冬陰公嘅香料味, 仲有好多肉碎, 小洋蔥同蕃茄仔配埋寬麵一齊煮, 非常有創意既煮法而且又夠惹味, 味道如果可以淡少少仲好🙂至於個青蘋果田園沙律, 我同朋友都好鍾意, 清新得黎個汁酸酸甜甜好開胃

全餐每人食咗$260左右,好飽呀
忌廉黃金蟹肉意粉