2020-11-15 137 瀏覽
年年都會同frd一齊慶祝生日~因為大家都一樣係天蠍寶寶🥰本身諗住去食pizza點知兩間都無位🥺倉猝之下就揀咗呢間!去到既時候發現好耐之前有食過hahaa.一入門口就會見到有黑板寫佐今日既special menu~大家簡果陣可以留意下😚而主打有意粉同pizza🙆🏼‍♀️.▫️泰式冬蔭公香辣肉碎薯糰🥔 $138+$20😋👍🏻:👅👅👅.2/5分本身佢Menu上係寬麵,我哋就加$20轉咗薯糰🙈一上枱唔算特別香,份量還好,入口時味道好似冬蔭公湯濃縮版,辣嘅程度好似平時冬蔭功咁,都幾特別🌶但麵糰方面就比較失色,本身以為會更吸味,但質地唔夠彈性,而且太散,可能發酵得唔夠🤔同埋份量相對地有啲少.▫️蒲燒鰻魚溫泉蛋米仔粉 $178😋👍🏻:👅👅👅.4/5分又係好大條鰻魚呀😍😍仲鋪佐紫菜同芝麻~即刻感覺好日式😂但食落有啲多骨😶同埋真係第一次食米仔粉!!幾得意~~有啲似Risotto但食落無咁creamy同更加粒粒分明🙆🏼‍♀️個汁有啲似鰻魚汁再撈埋溫泉蛋食口感都唔錯~但溫泉蛋略為熟得濟🤔.◽️慢烤脆香五花腩肉配蘋果芥末醬 $288😋👍🏻:👅👅👅.9/5分個皮係真係脆卜卜🙆🏼‍♀️抵讚😆有烤過同埋有香草就咁食豬味已經好濃
年年都會同frd一齊慶祝生日~
因為大家都一樣係天蠍寶寶🥰
本身諗住去食pizza點知兩間都無位🥺
倉猝之下就揀咗呢間!
去到既時候發現好耐之前有食過hahaa
一入門口就會見到
有黑板寫佐今日既special menu~
大家簡果陣可以留意下😚

◽️慢烤脆香五花腩肉配蘋果芥末醬 $288
😋👍🏻:👅👅👅.9/5分
慢烤脆香五花腩肉配蘋果芥末醬

個皮係真係脆卜卜🙆🏼‍♀️抵讚😆
有烤過同埋有香草就咁食豬味已經好濃~
有啲似食緊燒肉😂
個醬幾清新 真係食到陣陣蘋果味
同埋個薯蓉沙沙地幾好食😚
◽️香草檸檬焗法國春雞
😋👍🏻:👅👅👅.8/5分
香草檸檬焗法國春雞

一上碟聞落都好香~
食落嫩口且帶點香草味
◽️BBQ手撕豬pizza 🍕
😋👍🏻:👅👅.8/5分
BBQ手撕豬pizza

普通BBQ味咁無乜太特別
如果係厚批應該會食得爽啲
◽️玫瑰latte $38
玫瑰latte

飲落有啲普通,無乜玫瑰味☹
▫️特飲 $52
阿梅🍸:飲第一啖已經飲到梅味幾香~同落佐好多青蘋果碎🙈梅中帶點果味幾特別同有啲開胃~
荔枝清新🍹:加佐梳打水同薄荷葉入去所以飲落好清新🌿有兩粒荔枝坐陣但味道唔重🤔
暖男:最特別地方係落佐八角落去🤔但味道唔重~frd一致認為好似熱檸賓😂😂😂

總結,食物選擇算幾多但質素有啲偏普通😕感覺主菜反而好食啲🙈而且性價比都相對地偏高~同上菜速度有啲慢😕
慢烤脆香五花腩肉配蘋果芥末醬
香草檸檬焗法國春雞
2020-11-16 0 瀏覽
好多時選擇幫襯某啲舖頭係因為佢係黃店,但有時硬係有啲少失望🤔呢間黃店都幾岀名,個日去到都見成間餐廳都full曬🥇餐廳環境比較逼夾,小編同朋友總共六個人去到覺得自己好阻住曬😂埋單見到個價嚇親,連埋切餅費接近$1000,但重點係只係叫咗四樣嘢,基本上每一樣嘢一個人淨係食到一兩啖,份量好少,好似食咗陣風咁,最後靠自己帶嘅蛋糕填飽個肚💩下次一大班人都係啱去返食大排檔、打邊爐個類😕.🍝明太子軟殼蟹意大利麵其實味道係唔錯嘅,但又冇咩特別,好多餐廳都做到呢種水準🙈略嫌價錢比較貴同埋份量少🧐其實我地仲叫咗個千層麵,個陣太肚餓成班人爭住食,冇影相,但個size係得手掌咁大,送個黎個時,我地呆曬😐.🍝龍蝦蛋黃醬菠蘿大蝦pizza都幾足料,材料都配合得幾好幾夾,同埋個餅底焗到脆脆地☺️呢間餐廳真係爆多選擇,睇到頭暈眼花,真係揀唔到嘅可以上OpenRice 睇下人地介紹😂.🍝脆皮豬手個醬好特別,可以令到食落比較油膩嘅豬手有一種好fresh同小清新嘅感覺😛整體黎講,食物質素唔錯,但性價比就真係低咗啲啲喇.🍽味道: 3/5🏙環境: 2.8/5‍👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 3/5💰價錢: 1/5
🍝明太子軟殼蟹意大利麵
‍👨🏼‍🍳服務: 3/5
💧衛生: 3/5
💰價錢: 1/5
2020-10-26 450 瀏覽
秋日灣仔街頭,憑apps找到這間醫肚。法式芝士浮台洋葱湯非常足料,味道濃郁。山葵蛋黃醬牛油果闊麵,麵條質地適中,沾上蛋黃醬很美味,不會太攻鼻。甜品是一口西多(榛子醬)配雪糕,熱熱的nutella西多配半溶的vanilla雪糕和cream,大滿足。
法式芝士浮台洋葱湯
山葵蛋黃醬牛油果闊麵
一口西多(榛子醬)配雪糕
2020-10-01
法式芝士浮台洋葱湯
山葵蛋黃醬牛油果闊麵
一口西多(榛子醬)配雪糕
2020-09-24 954 瀏覽
小弟間中平日放假,喜愛出外逛逛,當日就到銅鑼灣的樓上鋪《Y Pasta》,支持有心的本土小店。雖然是平日午飯時間,但一點鐘的Y Pasta 卻相對清靜,不失為能夠讓自己放鬆的地方。香濃野菌湯忌廉打得細滑,湯中能咀嚼到一粒粒蘑菇粒,增強口感最緊要碗湯夠熱!原本想食羽衣甘藍木棉豆腐沙律,但當日無貨,只好改點一客牛油果藜麥沙律牛油果剛剛好熟,蕃茄、沙律菜夠新鮮,配搭藜令整個沙律更健康焗肉醬千層麵,甫到埗真的很燙手,當時肉醬仍在起泡泡面頭的芝士能拉絲,內裡層次分明,話說都幾多肉,總算落足料。飲品是桃汁,應該是水蜜桃汁甜度適中,似是幫我在亂世打氣。如果你都想幫有心小店打氣,一至五午餐時間多多幫襯《Y Pasta》,疫情間全單有15% Off,支持香港人

香濃野菌湯忌廉打得細滑,湯中能咀嚼到一粒粒蘑菇粒,增強口感
最緊要碗湯夠熱!

牛油果剛剛好熟,蕃茄、沙律菜夠新鮮,配搭藜令整個沙律更健康

焗肉醬千層麵,甫到埗真的很燙手,當時肉醬仍在起泡泡
面頭的芝士能拉絲,內裡層次分明,話說都幾多肉,總算落足料。

飲品是桃汁,應該是水蜜桃汁
甜度適中,似是幫我在亂世打氣。

2020-09-06
2020-09-05 930 瀏覽
·特濃茄蓉伏特加脆煙肉長通粉超濃既茄蓉配上長通粉 個汁調得剛剛好🍅身為蕃茄迷當然沒有不點既理由·果碟牛 個汁係加分位用薯蓉做底 超級奶香甜品當然唔少得·朱古力心太軟🍮內裡朱古醬溶岩般流出黎 配埋雪糕食幸福到爆🍨
·特濃茄蓉伏特加脆煙肉長通粉
甜品當然唔少得
·朱古力心太軟🍮
內裡朱古醬溶岩般流出黎 配埋雪糕食幸福到爆🍨

2020-07-16 1057 瀏覽
一去到就見到大排長龍 一定好好味🤤叫咗個忌廉龍蝦汁蘆筍大蝦扁意粉,啲蝦肉大大隻超彈牙! 而且個龍蝦汁一流好夾。整體嚟講環境唔錯,幾值得再去,強烈推薦各位同朋友過嚟 chill 吓😎
一去到就見到大排長龍 一定好好味🤤
嚟到Y Pasta一定要試下佢嘅特色意大利麵💛揀左我最愛嘅忌廉汁,加咗黑松露醬點特別香,另外有野菌同洋蔥粒;al dente嘅扁意粉沾滿香濃又creamy嘅醬汁,仲有份量非常慷慨嘅巴馬火腿,口感豐富又好味。小食嘅茄蓉肉丸味道就比較普通,茄蓉酸酸甜甜加咗芝士粉,份量都算多。香蕉酥就好驚喜喇!本身係見到餐牌上嘅圖片幾吸引就諗住試下,估唔到新鮮出爐嘅香蕉酥係咁正嘅!一層層鬆化嘅酥皮加上少許焦糖化嘅香蕉餡,完全滿足到我嘅甜品胃~
嚟到Y Pasta一定要試下佢嘅特色意大利麵💛

忌廉汁黑松露醬巴馬火腿扁意粉

意式茄蓉肉丸

甜脆香蕉酥
忌廉汁黑松露醬巴馬火腿扁意粉
甜脆香蕉酥
2020-07-09 716 瀏覽
餐廳開放式廚房,食物即叫即做,待應好有禮貌。感覺食物好新鮮,坐下很舒服。可惜人手不夠,待應好吃力,又要傳菜,又要廚房幫手,食物也上得較慢。食物叫咗:龍蝦蛋黃醬菠蘿大蝦pizza , 忌廉汁牛乾菌米仔粉,意式茄尊肉丸龍蝦蛋黃醬菠蘿大蝦pizza :個醬好夾D配料,亦食到龍蝦味,餅底薄得嚟有口感,D蝦幾爽,好味。忌廉汁牛乾菌米仔粉:意粉類可以有8個不同選擇,我哋擇咗佢原本的配搭,像吃飯但又似吃意粉,幾得意。個汁好入味,可以煮到D粉入味都不易。牛乾菌好香,整體好好味,如果D粉煙靭少少更好。意式茄尊肉丸(這道菜忘記了影相):好有自家製的感覺,比宜家家俬那些較小,細細粒,沾滿茄汁和芝士粉好好味。

• 龍蝦蛋黃醬菠蘿大蝦pizza
2020-06-30 604 瀏覽
中意食意粉既可以試下呢間y pasta,係主打唔同款既手工意粉,選擇都有好多💖.🦐#忌廉大蝦扁意粉,大蝦爽口,意粉軟硬適中,每一條都沾有濃濃既忌廉醬汁,食落好creamy😝😝😝 🍝#明太子醬帆立貝意粉,有3粒巨型既帆立貝🐚,帆立貝微微煎過,軟嫩可口👍🏻,仲有啲蟹籽,口感唔錯,明太子醬汁幾重忌廉味,味道惹味⭐️.🍅#特濃茄蓉伏特加脆煙肉長通粉,好香蕃茄味之餘仲有小小辣,好特別😛😛 #龍蝦蛋黃醬菠蘿大蝦薄,Pizza餅底好薄脆,上面有滿滿既芝士,食起黎都幾清新✨✨~.意粉整體唔會有好驚艷嘅感覺,但係味道都唔錯😆😆.📸 #Y Pasta地址;銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square14樓....
意粉整體唔會有好驚艷嘅感覺,但係味道都唔錯😆😆

📸 #Y Pasta
2020-06-26 392 瀏覽
Just I want to try this kind of restaurant making pasta. Friendly staff and good environment. Rich menu with many choice, we decide to go for masts carbonara and creamy mushrooms orzo pasta & tiramisu.Spaghetti carbonara: it’s good. Good taste ingredient perfect match but... it’s not original carbonara. Whatever is well make from the chef. Lovely, but suggestion, change name with special carbonara from our chef!! Sound should be better.Creamy mushrooms orso pasta: very tasty and healthy. Ingredi
Creamy mushrooms orso pasta: very tasty and healthy. Ingredient well melted together, perfect cook!
Tiramisu: very good! Perfect make with also good selection of ingredient, good quality. We can say italian tiramisu. Humble restaurant, some other should learn from them, pleasure time here. I will back again!!
Tiramisu
Creamy  orzo...
Carbonara
2020-06-26
Tiramisu
Carbonara
2020-06-19 444 瀏覽
星期六午餐, 十分悠閒, 店內光線充足, 感覺寫意。可能當日人不太多, 所以沒有見到的情況, 上菜時間正常。難得有餐廳做洋蔥湯, 當然要試一下, 2塊多士有厚厚的芝士, 洋蔥都很香, 可惜多士酒味過濃,變得有點苦。但湯是好味的。另外叫了托托蜆白酒意粉, 蜆肉彈牙鮮甜, 每條意粉都滿滿有汁, 食完仲想再食。餐牌上的意粉選擇多, 見到意粉都是用心製作。最後點了個素PIZZA, 脆薄底, 厚厚厚厚厚厚cheese! 如果可改善, 餐廳酙水時如果不是掂每個食客飲水的杯口就更佳, 感覺少少不衛生
星期六午餐, 十分悠閒, 店內光線充足, 感覺寫意。
可能當日人不太多, 所以沒有見到的情況, 上菜時間正常。

如果鍾意食pasta嘅,可以嚟試試呢間,呢度有近20款唔同嘅pasta,味道亦唔錯。酥炸軟殼蟹黃金蟹肉意粉($178)軟殼蟹味都幾香,但略嫌唔夠香脆,意粉咬口、醬汁味道亦唔錯,但唔係好食到蟹肉嘅味道。巴馬火腿薄餅($132)Pizza嘅餅底好薄,有別於出邊平價嘅薄餅,加上芝士、巴馬火腿,味道吸引, 值得一試。忌廉龍蝦汁蘆筍大蝦扁意粉($153)大蝦爽口,扁意粉亦唔錯,唔會太硬,雖然忌廉龍蝦汁食唔出龍蝦味, 但味道亦唔錯。芝士焗粗薯條($58)芝士味道濃郁,薯條味道亦唔錯,但可能因為芝士焗耐左,薯條質感比較林,有點兒失色。人均:$143

酥炸軟殼蟹黃金蟹肉意粉($178)

巴馬火腿薄餅($132)

忌廉龍蝦汁蘆筍大蝦扁意粉($153)

芝士焗粗薯條($58)
人均:$143
忌廉龍蝦汁蘆筍大蝦扁意粉
巴馬火腿薄餅
酥炸軟殼蟹黃金蟹肉意粉
2020-05-29 826 瀏覽
同朋友係銅鑼灣聚餐!最後醒起L square 有好多嘢食最後揀左呢架間Y Pasta 整體來講,環境舒服😌每個位好闊落,但可能會有點吵(例如遇到小編個Fd)餐牌選擇好多最後叫左Pizza 、小食、意粉同飲品如果中意飲酒🍻可以開枝紅/白酒 試下價錢上小貴,但味道都好不錯但係餐廳小姐姐好似好躁,不過不是大問題好味贏於一切當中最中意白酒蟹肉意粉同炸雞脾菇配芝士醬,老實講個醬好好食,杰杰地味好濃,但其實菇都炸得好好,入面仲係好juicy 。但兩者放一齊有種不太夾,但原諒我的詞窮唔知點解
同朋友係銅鑼灣聚餐!
最後醒起L square 有好多嘢食
最後揀左呢架間Y Pasta
整體來講,環境舒服😌
每個位好闊落,但可能會有點吵
(例如遇到小編個Fd)

餐牌選擇好多
最後叫左Pizza 、小食、意粉同飲品
如果中意飲酒🍻可以開枝紅/白酒 試下
價錢上小貴,但味道都好不錯
但係餐廳小姐姐好似好躁,不過不是大問題
好味贏於一切

2020-05-28
  • 白酒蟹肉意粉
  • 酥炸雞脾菇配芝士醬
2020-05-23 594 瀏覽
本身係附近返工,見係星期五,諗住同d同事happy friday lunch啦,我地12:40分落既單,去到1:30一樣野食都無,都覺得奇怪。中間問左2次侍應,佢2次都答:「我地係跟單做架。」由頭到尾一句歉意都無,仲要黑黑地面。現場睇客滿率6-7成,人唔算好多,見人地都開始有野食,我地其中叫左3個一樣既意粉,心諗都唔係好難煮,一望去個廚房,見佢地正緊 d外賣,咁其實都可以同我地講聲因為外賣要等耐少少,但佢完全無講過,最後等唔切1:30分cut單走左。本身睇open rice好評好多諗住試下,就算野食幾好,服務態度差,出菜又慢,不了。請改善一下。

2020-05-15
2020-05-23 522 瀏覽
星期五既銅鑼灣好多餐廳都好多人排隊,如果要食飯真係要早啲book定,呢間都有得book架。今晚book左9點,上到去都仲好多人,侍應都算服侍周到。.今晚嗌左水牛城雞塊、軟殼蟹黃金蟹肉忌廉意粉、卡幫尼寬麵,另外加$42有湯同野飲,嗌左雜菌湯同蜂蜜檸檬。想讚下呢間野上菜係逐碟逐碟,唔係一次過,可以慢慢食。.先講下個水牛城雞塊,都幾辣,但辣得黎都幾惹味。雞塊唔錯,但有啲鹹同埋個芝士醬就麻麻地,有啲稀同冇乜芝士味。個卡幫尼意粉略嫌意粉唔夠硬,個煙肉炒香左,好好味,不過就鹹左啲。個黃金意粉都幾特別,出面未必有得試。不過啲黃金就會令口感冇咁滑。個湯好足料,都好濃菇味,整得一試。杯野飲個蜂蜜味一啲都唔hea。間餐廳。通風好差,有油煙味,希望改善下下次再黎試下其他意粉。