2020-07-16 134 瀏覽
一去到就見到大排長龍 一定好好味🤤叫咗個忌廉龍蝦汁蘆筍大蝦扁意粉,啲蝦肉大大隻超彈牙! 而且個龍蝦汁一流好夾。整體嚟講環境唔錯,幾值得再去,強烈推薦各位同朋友過嚟 chill 吓😎
一去到就見到大排長龍 一定好好味🤤
嚟到Y Pasta一定要試下佢嘅特色意大利麵💛揀左我最愛嘅忌廉汁,加咗黑松露醬點特別香,另外有野菌同洋蔥粒;al dente嘅扁意粉沾滿香濃又creamy嘅醬汁,仲有份量非常慷慨嘅巴馬火腿,口感豐富又好味。小食嘅茄蓉肉丸味道就比較普通,茄蓉酸酸甜甜加咗芝士粉,份量都算多。香蕉酥就好驚喜喇!本身係見到餐牌上嘅圖片幾吸引就諗住試下,估唔到新鮮出爐嘅香蕉酥係咁正嘅!一層層鬆化嘅酥皮加上少許焦糖化嘅香蕉餡,完全滿足到我嘅甜品胃~
嚟到Y Pasta一定要試下佢嘅特色意大利麵💛

忌廉汁黑松露醬巴馬火腿扁意粉

意式茄蓉肉丸

甜脆香蕉酥
忌廉汁黑松露醬巴馬火腿扁意粉
甜脆香蕉酥
2020-07-09 91 瀏覽
餐廳開放式廚房,食物即叫即做,待應好有禮貌。感覺食物好新鮮,坐下很舒服。可惜人手不夠,待應好吃力,又要傳菜,又要廚房幫手,食物也上得較慢。食物叫咗:龍蝦蛋黃醬菠蘿大蝦pizza , 忌廉汁牛乾菌米仔粉,意式茄尊肉丸龍蝦蛋黃醬菠蘿大蝦pizza :個醬好夾D配料,亦食到龍蝦味,餅底薄得嚟有口感,D蝦幾爽,好味。忌廉汁牛乾菌米仔粉:意粉類可以有8個不同選擇,我哋擇咗佢原本的配搭,像吃飯但又似吃意粉,幾得意。個汁好入味,可以煮到D粉入味都不易。牛乾菌好香,整體好好味,如果D粉煙靭少少更好。意式茄尊肉丸(這道菜忘記了影相):好有自家製的感覺,比宜家家俬那些較小,細細粒,沾滿茄汁和芝士粉好好味。

• 龍蝦蛋黃醬菠蘿大蝦pizza
2020-06-30 214 瀏覽
中意食意粉既可以試下呢間y pasta,係主打唔同款既手工意粉,選擇都有好多💖.🦐#忌廉大蝦扁意粉,大蝦爽口,意粉軟硬適中,每一條都沾有濃濃既忌廉醬汁,食落好creamy😝😝😝 🍝#明太子醬帆立貝意粉,有3粒巨型既帆立貝🐚,帆立貝微微煎過,軟嫩可口👍🏻,仲有啲蟹籽,口感唔錯,明太子醬汁幾重忌廉味,味道惹味⭐️.🍅#特濃茄蓉伏特加脆煙肉長通粉,好香蕃茄味之餘仲有小小辣,好特別😛😛 #龍蝦蛋黃醬菠蘿大蝦薄,Pizza餅底好薄脆,上面有滿滿既芝士,食起黎都幾清新✨✨~.意粉整體唔會有好驚艷嘅感覺,但係味道都唔錯😆😆.📸 #Y Pasta地址;銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square14樓....
意粉整體唔會有好驚艷嘅感覺,但係味道都唔錯😆😆

📸 #Y Pasta
2020-06-26 197 瀏覽
Just I want to try this kind of restaurant making pasta. Friendly staff and good environment. Rich menu with many choice, we decide to go for masts carbonara and creamy mushrooms orzo pasta & tiramisu.Spaghetti carbonara: it’s good. Good taste ingredient perfect match but... it’s not original carbonara. Whatever is well make from the chef. Lovely, but suggestion, change name with special carbonara from our chef!! Sound should be better.Creamy mushrooms orso pasta: very tasty and healthy. Ingredi
Creamy mushrooms orso pasta: very tasty and healthy. Ingredient well melted together, perfect cook!
Tiramisu: very good! Perfect make with also good selection of ingredient, good quality. We can say italian tiramisu. Humble restaurant, some other should learn from them, pleasure time here. I will back again!!
Tiramisu
Creamy  orzo...
Carbonara
2020-06-26
Tiramisu
Carbonara
2020-06-19 305 瀏覽
星期六午餐, 十分悠閒, 店內光線充足, 感覺寫意。可能當日人不太多, 所以沒有見到的情況, 上菜時間正常。難得有餐廳做洋蔥湯, 當然要試一下, 2塊多士有厚厚的芝士, 洋蔥都很香, 可惜多士酒味過濃,變得有點苦。但湯是好味的。另外叫了托托蜆白酒意粉, 蜆肉彈牙鮮甜, 每條意粉都滿滿有汁, 食完仲想再食。餐牌上的意粉選擇多, 見到意粉都是用心製作。最後點了個素PIZZA, 脆薄底, 厚厚厚厚厚厚cheese! 如果可改善, 餐廳酙水時如果不是掂每個食客飲水的杯口就更佳, 感覺少少不衛生
星期六午餐, 十分悠閒, 店內光線充足, 感覺寫意。
可能當日人不太多, 所以沒有見到的情況, 上菜時間正常。

如果鍾意食pasta嘅,可以嚟試試呢間,呢度有近20款唔同嘅pasta,味道亦唔錯。酥炸軟殼蟹黃金蟹肉意粉($178)軟殼蟹味都幾香,但略嫌唔夠香脆,意粉咬口、醬汁味道亦唔錯,但唔係好食到蟹肉嘅味道。巴馬火腿薄餅($132)Pizza嘅餅底好薄,有別於出邊平價嘅薄餅,加上芝士、巴馬火腿,味道吸引, 值得一試。忌廉龍蝦汁蘆筍大蝦扁意粉($153)大蝦爽口,扁意粉亦唔錯,唔會太硬,雖然忌廉龍蝦汁食唔出龍蝦味, 但味道亦唔錯。芝士焗粗薯條($58)芝士味道濃郁,薯條味道亦唔錯,但可能因為芝士焗耐左,薯條質感比較林,有點兒失色。人均:$143

酥炸軟殼蟹黃金蟹肉意粉($178)

巴馬火腿薄餅($132)

忌廉龍蝦汁蘆筍大蝦扁意粉($153)

芝士焗粗薯條($58)
人均:$143
忌廉龍蝦汁蘆筍大蝦扁意粉
巴馬火腿薄餅
酥炸軟殼蟹黃金蟹肉意粉
2020-05-29 699 瀏覽
同朋友係銅鑼灣聚餐!最後醒起L square 有好多嘢食最後揀左呢架間Y Pasta 整體來講,環境舒服😌每個位好闊落,但可能會有點吵(例如遇到小編個Fd)餐牌選擇好多最後叫左Pizza 、小食、意粉同飲品如果中意飲酒🍻可以開枝紅/白酒 試下價錢上小貴,但味道都好不錯但係餐廳小姐姐好似好躁,不過不是大問題好味贏於一切當中最中意白酒蟹肉意粉同炸雞脾菇配芝士醬,老實講個醬好好食,杰杰地味好濃,但其實菇都炸得好好,入面仲係好juicy 。但兩者放一齊有種不太夾,但原諒我的詞窮唔知點解
同朋友係銅鑼灣聚餐!
最後醒起L square 有好多嘢食
最後揀左呢架間Y Pasta
整體來講,環境舒服😌
每個位好闊落,但可能會有點吵
(例如遇到小編個Fd)

餐牌選擇好多
最後叫左Pizza 、小食、意粉同飲品
如果中意飲酒🍻可以開枝紅/白酒 試下
價錢上小貴,但味道都好不錯
但係餐廳小姐姐好似好躁,不過不是大問題
好味贏於一切

2020-05-28
  • 白酒蟹肉意粉
  • 酥炸雞脾菇配芝士醬
2020-05-23 497 瀏覽
本身係附近返工,見係星期五,諗住同d同事happy friday lunch啦,我地12:40分落既單,去到1:30一樣野食都無,都覺得奇怪。中間問左2次侍應,佢2次都答:「我地係跟單做架。」由頭到尾一句歉意都無,仲要黑黑地面。現場睇客滿率6-7成,人唔算好多,見人地都開始有野食,我地其中叫左3個一樣既意粉,心諗都唔係好難煮,一望去個廚房,見佢地正緊 d外賣,咁其實都可以同我地講聲因為外賣要等耐少少,但佢完全無講過,最後等唔切1:30分cut單走左。本身睇open rice好評好多諗住試下,就算野食幾好,服務態度差,出菜又慢,不了。請改善一下。

2020-05-15
2020-05-23 423 瀏覽
星期五既銅鑼灣好多餐廳都好多人排隊,如果要食飯真係要早啲book定,呢間都有得book架。今晚book左9點,上到去都仲好多人,侍應都算服侍周到。.今晚嗌左水牛城雞塊、軟殼蟹黃金蟹肉忌廉意粉、卡幫尼寬麵,另外加$42有湯同野飲,嗌左雜菌湯同蜂蜜檸檬。想讚下呢間野上菜係逐碟逐碟,唔係一次過,可以慢慢食。.先講下個水牛城雞塊,都幾辣,但辣得黎都幾惹味。雞塊唔錯,但有啲鹹同埋個芝士醬就麻麻地,有啲稀同冇乜芝士味。個卡幫尼意粉略嫌意粉唔夠硬,個煙肉炒香左,好好味,不過就鹹左啲。個黃金意粉都幾特別,出面未必有得試。不過啲黃金就會令口感冇咁滑。個湯好足料,都好濃菇味,整得一試。杯野飲個蜂蜜味一啲都唔hea。間餐廳。通風好差,有油煙味,希望改善下下次再黎試下其他意粉。

2020-05-17 393 瀏覽
今日做乖乖仔接收工,但係我好想食pizza,但係就諗唔到銅鑼灣附近邊度有Pizza喎,之前見到另外一間嘅,但係太多人排隊,無意中就見到呢間餐廳,咁就決定打電話過去問一問而家有冇枱先,咁就話咁岩有個客就準備走,咁就依家可以行過去都差唔多時間就會到,咁行上去見到個客人都已經買單走人,就可以企一陣間就可以入座,但係我哋其實入座嘅時間都講緊係差唔多八點幾,所以其實就算係八點幾呢個時間,我哋餐廳依然都係hold住見到好多人入啊,就算我哋走咗嘅時候餐廳依然都係爆滿嘅,其實可以見到間餐廳其實生意真係好好,都可以話係遠近馳名嘅,唔知可能因為佢坐落喺呢個位置,但其實佢樓層都好高,所以我覺得餐廳應該都做到一定嘅知名度嘅。入到去店員嘅態度都好好,但係一打開個呢就見到一間餐廳,呢樣其實都冇乜避免嘅,因為呢一層樓每一間餐廳都係一打開𨋢就見到哂成間餐廳嘅,只不過感覺係有啲特別,但係餐廳呢個感覺做到好乾淨,所以衛生方面都冇乜嘢可以特別挑剔到,不過啲餐具啊嗰啲摸上手其實都好乾淨嘅,對於我呢啲本身都有少少潔癖嘅人其實都接受程度都OK嘅,所以基本上餐廳嘅環境係冇乜特別嘢可以扣分,當然啦,我見到餐廳其實冇乜特別話好得意嘅裝

入到去店員嘅態度都好好,但係一打開個呢就見到一間餐廳,呢樣其實都冇乜避免嘅,因為呢一層樓每一間餐廳都係一打開𨋢就見到哂成間餐廳嘅,只不過感覺係有啲特別,但係餐廳呢個感覺做到好乾淨,所以衛生方面都冇乜嘢可以特別挑剔到,不過啲餐具啊嗰啲摸上手其實都好乾淨嘅,對於我呢啲本身都有少少潔癖嘅人其實都接受程度都OK嘅,所以基本上餐廳嘅環境係冇乜特別嘢可以扣分,當然啦,我見到餐廳其實冇乜特別話好得意嘅裝修,所以就都係去唔到上品。

另外就講吓食物質素方面,食物質素方面首先就嚟咗個蘑菇湯,蘑菇湯個味道其實係好粥嘅,食得出其實係落咗好重嘅蘑菇,個味道其實都夠濃,不過同我上次食嗰間西餐去皮,我朋友話上次嗰間西餐嘅蘑菇湯好味啲,但係我依然都係覺得呢間好味啲。

另外就嚟咗個蛋黃醬龍蝦汁pizza,呢個Pizza其實個批底整到都好食嘅,因為佢側邊加咗好多龍蝦汁喺度,而且佢個Pizza都夠熱,上面嘅芝士個味道都好夠,所以成個批食落去其實係好濃味,不過唯獨是食落去成手都係油,但係個Pizza本身都好食嘅,我一開始以為個批底係會好硬,類似餅乾咁樣,但係食落去其實本身個批底都好食嘅,因為佢上面啲料就真係好好食。

跟住我哋就叫咗個青口,青口佢炒都好好食,佢又加咗好多嘅白酒落去,食落去個感覺其實係帶到青口嘅鮮味,而且個味道都係好好嘅,不過略嫌佢個煙肉切到有少少細,如果係啲煙肉多少少,同埋大粒啲嘅話咁就可以食到嗰啲煙肉啦。

而且我哋仲叫咗個肉丸,肉丸食得出係好似佢哋自己人手整咁樣,而且個汁個味道都好舊蕃茄味,不過呢佢就比較偏向孫一啲,但係食得出其實佢啲番茄醬好天然,唔會話一陣死估估嘅甜味,所以呢個我係值得推介嘅,因為我見到其實有好多食客都叫嘅。

2020-05-16 278 瀏覽
第一次嚟食,20:33落單叫左個沙律,意粉&豬手,雖然侍應無特別提醒,但食開西餐嘅都知豬手預左最少等20-30分鐘。好快就食左沙律,之後一直等到21:00都未有意粉食,但其實見後到嘅幾枱客都有嘢食,於是問一問有無漏單,咁佢係有去跟嘅。咁又再等一下啦,等到21:15都仲係未有嘢食(已經等左45分鐘)再問一問另一位疑似高級啲嘅男士,佢同我地講好多單,同埋豬手要焗所以等耐啲。但問題係,我地唔係催佢嘅豬手,而係連個意粉都等好耐呢~終於去到21:20豬手先同意粉一齊到雖然豬手係做得唔錯,皮好夠脆。意粉亦都好味嘅,個麵煮得剛剛好,個質地做得好好但係個出餐速度真係要改善一下,或者真係知道要等咁耐嘅話,係落單前最好提一提客人。
但問題係,我地唔係催佢嘅豬手,而係連個意粉都等好耐呢~
終於去到21:20豬手先同意粉一齊到

2020-05-16
2020-05-03 539 瀏覽
L square 餐廳林立,上openrice見到Y pasta 有訂座優惠,8點前離座仲有85折,就一於試下佢😬我同朋友6:45入座,大約用左5分鐘就諗好食咩落單。餐廳都唔係太full,只得3枱客。不過就只係得一個waitress,由量體溫,帶位,落單,上菜都係佢,明顯有點人手不足。等...等...等左25分鐘,第一道菜 — 餐湯,終於上菜喇😵 明明餐湯都只係潷出黎,點解都可以咁耐先出架呢🤔 然後,每一道菜: buffalo chicken nuggets,蒜蓉包,忌廉龍蝦汁露荀大蝦扁意粉,都隔5-10分鐘出單。最後一道香蕉忌廉凍朱古力係7:55出單後,我地都急急腳埋單,用食茶記嘅速度狼狼吞虎咽,先趕得切用到全單85折優惠。老實講,其實佢嘅食物質素係唔差嘅,但佢嘅上菜速度真係有待改善🤔

自家製蒜蓉包
Buffalo  chicken  nuggets
忌廉龍蝦汁露荀大蝦扁意粉
忌廉龍蝦汁露荀大蝦扁意粉
2020-03-03 769 瀏覽
好味既意粉唔易搵,呢間好有驚喜。第一款pasta係蒜香蕃茄大蝦pasta,蒜味好香,整體清新。第二款pasta係龍蝦汁蘆筍大蝦pasta,龍蝦味十分濃郁,正。Pasta好彈牙,每條都沾滿左醬汁,非常入味。個人覺得好高質!食完個lunch好滿足😊
好味既意粉唔易搵,呢間好有驚喜。

2020-02-02 963 瀏覽
今日朋友仔同我慶祝生日飯,食啲唔算太大有個open kitchen,但食完後全身都係油煙味🤦🏻‍♀️先嚟個蘑菇湯味道唔錯👍芝士焗薯條真係要趁熱快快食一向係青口fans既我,其待等一隻放入口時,已好失望,因為無肉質口感幾好味嘅蘑菇意粉米,但可惜入面好多碎殻差點咬崩牙😑

先嚟個蘑菇湯味道唔錯👍

芝士焗薯條真係要趁熱快快食

幾好味嘅蘑菇意粉米,但可惜入面好多碎殻差點咬崩牙😑
2020-01-28