2020-11-30 135 瀏覽
記得上年到過它同一條街的新店, 好味的回憶依然健在。所以好的回憶, 就是食客心中的好廣告。今次在觀塘食飯, 就到新匯聚餐廳小廚的總店試試。原來漸入冬後, 這裡就有煲仔飯的期間限定供應, 店員亦說這獨門煲仔飯是冬季吸客的絕招, 我和朋友就叫個油鴨脾煲仔飯。再加店員推介的欖角骨拼椒鹽鮮魷, 波菜炒臘肉粒。南安油鴨脾煲仔飯終於知道為什麼是獨門煲仔飯, 整個飯底是可以輕鬆刮出的金黃飯焦, 好脆口。飯粒本身軟綿, 加少少店家帶甜豉油, 根本飯已經可以是主角。 至於「配角」油鴨脾吃得出是靚貨, 甘香, 最重要將香味滲入飯粒, 提升味美。欖角骨拼椒鹽鮮魷就是這菜式令我朋友把持不住叫多個飯。高質, 欖角骨好惹味, 椒鹽鮮魷炸得剛好。波菜炒臘肉粒這店臘味和臘肉入的都是好貨, 所以配搭其他食材都有一定質素。今次搭波菜中和味道並帶出波菜的美味, 鑊氣十足, 抵讚。記得一入門口店員就非常有禮地熱情招待,朋友都暗地問我是否熟客,就兩次認證的美味質素, 答案是「而家未係, 遲d係」。

今次在觀塘食飯, 就到新匯聚餐廳小廚的總店試試。

南安油鴨脾煲仔飯

欖角骨拼椒鹽鮮魷

波菜炒臘肉粒

記得一入門口店員就非常有禮地熱情招待,
朋友都暗地問我是否熟客,
就兩次認證的美味質素, 答案是「而家未係, 遲d係」。
2020-11-25