2018-12-28 235 瀏覽
差不多每次入馬鞍山shopping都係食呢間, 不過食嚟食去都係沾麵, 見冇乜特別, 所以都冇寫食評, 咁啱今次有新款期間限定拉麵, 當然要試試同分享一下啦~每次都係坐旁邊的2人枱, 因為唔想阻住其他有需要人坐卡位, 但每次都見2個人都係咁坐入面卡位, 咁我點解唔坐舒服啲? 而且我一早去到, 未係繁忙時間, 所以今次我地選擇坐卡位, 況且我地又唔係叫得少嘢, 有時坐2人枱都覺得唔係好夠位............除咗主食外, 每次都會追加小食, 今次追夠兩款, 一款係例牌, 一款係期間限定, 要叫期間限定拉麵先可以追加~ 武藏章魚燒由於得果兩粒, 所以硬係覺得少食多滋味, 而且佢又係熱辣辣, 唔知係咪用之前出果d家用章魚燒果d機去整呢?個章魚燒唔會好粉, 而且粒章魚肉都幾大粒, 但大粒得嚟又唔會話un, 不過最正都係個燒汁同木魚絲, 我地唔會浪費, 用粒章魚燒抹淨只碗~ 天極魚干醬油拉麵每枱人一坐低, 店員都會向客人推介呢款拉麵, 話限量唔知幾多十碗, 仲要用雞呀魚呀去煲的湯底, 同一般湯底唔同, 而且唔係配豬肉叉燒, 而係雞肉叉燒, 與別不同~其實就算佢唔推介, 我地都會試呢個拉麵,

天極魚干醬油拉麵

其實就算佢唔推介, 我地都會試呢個拉麵, 因為佢menu嚟嚟去去都係黑/白/紅湯底, 難得有個新款湯底, 梗係試下啦~ 除非佢係用我地唔食的牛去煮啫, 如果唔係, 我一定會勇於嘗試新嘢~

首先講返個湯底, 只係有魚味的醬油湯底, 唔可以話好特別, 飲頭一兩啖係OK的, 但飲多咗, 都會覺得有少少太濃味. 至於個雞肉叉燒, 肉質係幾嫩滑, 但佢連埋雞皮同皮下脂肪一齊卷埋做叉燒, 所以都肥肥地. 咁個拉麵唔駛講, 都係平時食開果只拉麵~

唐揚豆池魚
唐揚豆池魚

佢地油炸嘢都係偏油, 而且唔係熱辣辣, 好似放咗一排冇拎出嚟咁, 又唔脆又唔熱, 麻麻地~
2018-12-08