2018-03-01 1718 瀏覽
每次經過鼎泰豐,外面都一定有好多人等位,今次兩點幾去,等左10分鐘左右就入得黎得鼎泰豐,當然要食小籠包喇食小籠包之前,侍應會教係落醋同豉油個比例,小籠包皮好薄,可惜湯汁唔夠,咬開個頂只啜到少少汁炒飯炒得乾身,飯粒分明,但比較清淡最鍾意就係呢味冰鎮涼瓜完全無苦澀味,作為頭盆好開胃香蔥伴麵用左乾蔥加蔥油,麵條軟硬適中,好香口菜肉包係每個咁叫,同平時食開d菜肉餡口感好唔同,呢到係將菜肉攪到好碎黎做餡,而且餡料非常多呢籠菜肉餃係小籠包同菜肉包o既混合體皮係小籠包皮,餡係菜肉包餡,我覺得比起小籠包更好食如果食開重口味食物,鼎泰豐就未必岩你,因為大部分食物都比較清淡,而最值得讚就係侍應服務態度好好,又夠醒目,好多時舉起隻手已經知你想點,每次加完水都會幫你斟茶,對住客人好有禮貌同會有笑容,唔似而家好多餐廳咁黑口黑面

黎得鼎泰豐,當然要食小籠包喇

炒飯炒得乾身,飯粒分明,但比較清淡

最鍾意就係呢味冰鎮涼瓜
完全無苦澀味,作為頭盆好開胃

香蔥伴麵用左乾蔥加蔥油,麵條軟硬適中,好香口

呢籠菜肉餃係小籠包同菜肉包o既混合體
皮係小籠包皮,餡係菜肉包餡,我覺得比起小籠包更好食