(26/7)早上我打電話去一間一直都有幫襯開的 “廣東燒味餐廳”叫了一份平時每次都叫的 "沙爹牛肉五香肉丁公仔麵太陽蛋" 早餐,點知他來了一碗 "炸菜肉絲五香肉丁公仔麵加一隻穿了黃的太陽蛋 "。老實講,由於本人從小就唔食 "炸菜,冬菜,菜甫"之類的食物,那麼我便打電話要求換回我要的 "沙爹牛肉五香肉丁公仔麵太陽蛋"。他竟然叫我要了它,下次補回 "沙爹牛肉" 俾我,這位野落單的其實久唔久都會落錯單,之前亦試過給了 "炸菜肉絲五香肉丁公仔麵太陽蛋",他亦是這樣話下次補回給我,但下次幫襯時,他便話“我邊度記得呀!” (通常只有兩天時間,例如:我星期六叫,他來錯了,星期一再叫,叫他補回,他就會這樣講"我邊度記得呀! )所以今次我一定要他換回我要的麵,怎料他叫我夾起那些炸菜便可以照食那碗麵,而且,他話師傅同外賣唔肯換同唔肯送。我便即時和他們理論,話是他們錯在先,怎可以要人一定要了那碗食物,我而且同他講,那碗麵即碗都是炸菜,而且隻太陽蛋又穿了,我點要呀!第一我亦不可能將全部 “炸菜”夾起 。他跟住對我講 “師傅話隻太陽蛋好靚呀!”,我便請他俾個Whatsapp 我,我影張相俾他們睇。怎知他

他跟住對我講 “師傅話隻太陽蛋好靚呀!”,我便請他俾個Whatsapp 我,我影張相俾他們睇。怎知他聽到後便即時掛我電話
,我再打去,他就話無 Whatsapp,我只是打工,我唔係老闆來的,叫我唔好阻住他做生意。我便同他講:“現在那碗麵怎樣呢?”他就非常唔友善的話,“您話要換過嘛!咁便換囉!”老實講,叫他送的地址離他店唔遠,只要 5 分鐘的路程。
好啦!到外賣來了之後,他第一句便叫“我唔好叫他們,由明天起就唔好再叫他們,話我又 "腌尖",唔好叫他。”
我便同他解釋: “第一我唔食 "炸菜",第二是您們落錯單,第三唔係第一次發生了,我之前都由佢,但是今日真的是太過份了。”
我一路同他解釋,那位外賣的就不斷的講:“您叫少少野又"腌尖",得啦!唔好講咁多啦!由明天起唔好叫他們,他們唔做我生意。”
炸菜肉絲五香肉丁公仔麵加一隻穿了黃的太陽蛋
大家來評評理,在此引用 “劉德華先生的金句 - 今時今日咁的服務態度點得呀”
2014-07-26
40 分鐘 (外賣送餐)
$30 (早餐)