2020-02-04 26 瀏覽
唔知點解就呢間餐廳個名好熟悉,可能因為我自己都真係成日 “吞Pot”。。。哈哈!又係一間改名改得幾好嘅餐廳,所以今日就同個朋友嚟試吓食嗰個雞煲火鍋啦位置都幾方便,喺正油麻地彌敦道出邊,上到嚟,其實發現餐廳唔算話好大,不過空間感幾夠,同埋佢枱與枱之間空位都幾充足,仲有落地大玻璃,所以可以望埋出面嘅景色,雖然冇咩景睇,但係感覺都幾好係你睇緊叫咩嘢食嘅同時,店員會為你準備呢個九宮格,佢就係一啲調味醬料,整齊咁樣放好,自己按返自己所需嘅份量調校就可以啦,選擇都算多今晚都叫咗好幾樣配料,除咗主要嘅雞煲,飲品當然都唔少得,我叫咗一杯大檸樂,都真係幾大杯,而朋友就叫咗一罐檸檬 +C雞煲嚟到喇,賣相非常吸引,重點係非常香味,雞件都算係整齊咁樣放好,上面會有芫荽及蔥,真係非常吸引,當佢嚟到嘅時候,其實就已經可以食,不過如果鍾意再熟少少嘅朋友,可以再等佢滾多一陣先再食,我諗雞件會更加入味添我覺得呢張相幾靚,其實唔係我影得靚,而係成個畫面都真係幾正,雞件肉質鮮嫩,肉嘅比例都幾多,感覺唔係好肥膩,皮下脂肪唔算太多,所以食落好舒服,肉質感覺豐富兩個人叫半隻雞就真係差唔多,雖然啲雞真係好好食,會令你停唔到手,但係

兩個人叫半隻雞就真係差唔多,雖然啲雞真係好好食,會令你停唔到手,但係大家唔好唔記得,一陣仲要打邊爐㗎

食完啲好正嘅雞,真係加返個清湯,開始火鍋打邊爐啦繼續!

我都幾配料我哋分別叫咗成樣,有紅薯粉,油麥菜,特級雪花牛肋片 及 自創爆芝響鈴!四樣嘢都各有特色,甚至唔同顏色,所以賣相都幾吸引

先講講呢個特級雪花牛肋片,因為唔想就咁食普通肥咁簡單,呢個又好似幾特別咁,所以就叫左呢個,確實都冇令我地失望,佢嘅脂肪分布都幾平均,雖然相對肥牛,佢嘅脂肪唔算多,但係顏色非常靚,食落口真係仲正

由於佢切得好薄,非常好功夫,所以只係涮一涮,其實就已經可以食,涮嘅時候你會感覺到佢仍然係非常大塊,所以唔係一般普通嘅劣質牛肉

你睇下,就算佢熟咗,都仍然係咁大塊,食落口雖然唔係入口即溶,但係就一啲都唔韌,牛味非常重,咁豐富,係會令你感到滿足,係一款唔錯嘅牛肉

普通響鈴就真係食得多,但係呢一款自創爆芝響鈴,你又食過未先,大家可以見到佢真係大大件,一啲都唔馬虎,一如以往,放落個湯度浸一浸,其實就已經可以食得

真係食之前都要同大家分享下,大家睇吓入面嗰啲芝士,食落真係別有一番風味,除咗有芝士味,佢仲令到成個肯定更加有口感,但係有少少黏性,真係好好味呀!

總結來講,呢間係唔錯嘅雞煲火鍋餐廳,有別於一般大品牌嘅連鎖火鍋店,絕對值得支持,值得一試㗎