奧運居民有口福了!喺大角咀食街海庭道地舖位置開咗間新餐廳,喺由兩位年輕印度朋友仔開始,以揉合印度同義大利風情菜式為主打嘅精緻餐廳,成為區內新寵!食物質素:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️整體環境:⭐️⭐️⭐️⭐開頭我都覺得印度同義大利,點都好難有火花,點知真係有驚喜!🤪🤗❤️認住呢個藍綠色小篷,唔仔細睇有機會行過左架!餐廳叫Casa Di Thali,CASA其實意思係「家的感覺」,延伸至餐廳期望帶比食客好似喺屋企食飯嘅溫馨感覺。😌🍛餐廳每日供應多款套餐,全部都係日日原食材新鮮選購同炮製,包括傳統咖哩(包括牛羊雞等等)餐Indian Lunch $98又或者好似我咁貪心,樣樣都試D(不過都好足料架)😊😍可以揀:前菜Starter+麵條Pasta+飲品或甜品Drinks/Dessert前菜Starter+披薩Pizza+飲品或甜品Drinks/Dessert有人話最普通嘅事/菜式,就係顯露餐廳誠意/功架嘅地方。從呢間只有大約8個座位內嘅餐廳,我見到從餐具到梳化,全部都係有可以襯色——藍灰色,盡顯心思。🍅麵包:小吐司和印度薄脆陪番茄莎莎,番茄非常新鮮,第一次同印度薄脆一齊食,薄脆嘅鹹

食物質素:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️
整體環境:⭐️⭐️⭐️⭐

認住呢個藍綠色小篷,唔仔細睇有機會行過左架!

可以揀:

🍅麵包:小吐司和印度薄脆陪番茄莎莎,番茄非常新鮮,第一次同印度薄脆一齊食,薄脆嘅鹹香,加上番茄嘅微酸,口感同味道好特別。

前菜:Burrata +$15 呢款Burrata芝士球味道偏淡但奶香十足。配合新鮮大小番茄片同黑醋、橄欖油,淡淡都好滋味。👍🏻

🥔🥛🌶️Tikki Chaat
Chaat一詞喺印度語境意思係能隨處可見的街頭鹹小食,餐廳嘅Tikki Chaat版本就係內裡用薯仔粒煎香,伴以鷹嘴豆泥、酸忌廉、紅紅的自家製酸辣醬,面頭灑上傳統印度脆脆Sev。
單從材料上看,呢道菜口感非常多層次,送入口一咬,軟糯嘅薯仔同豆泥,又有好似媽咪麵咁嘅脆口感覺,鍾意微辣/濃味嘅朋友,應該會覺得好正!😉

🧀️🧅Sardinian Gnocchi
非常有義大利特色嘅gnocchi係pasta嘅一員,由杜蘭小麥粉製作,外型好似肥嘟嘟嘅小長型貝殼,口感非常煙韌,加上義大利香腸、洋蔥、蒜蓉,麵粒捲曲能將醬汁充分吸收鎖住,真係一啖一讚嘆。推薦指數爆燈!

🍅🧀️Classic Margherita
自家製番茄醬、小番茄配上羅勒葉,係義大利經典披薩種類之一。友人提醒,呢款Pizza都考功夫,要做到薄脆效果,必須爐溫夠高、烤盤夠熱,才能夠短時間內令麵團同一切配料夠熟之餘,保留香脆口感,而佢地就做到了。👍🏻
🥛作為女孩子,點可以錯過呢道充滿祝福意味嘅甜品呢?左上係傳統嘅印度拉茶 Indian Masala Chai ,右下係印度甜奶球Rasmalai。

😍🤗前者相信大家都有試過,而後者就唔係間間餐廳都有,因為製作過程不算複雜:將牛奶煮滾,加入檸檬然後凝固,再用紗布包起濾走多餘水份,再搓成湯圓/小餅狀放入糖水煮滾,然後浸泡在開心果甜奶中一段時間,就可以享用了。本人最欣賞呢道印度特色甜品

總括而言,餐廳屬於非常有誠意嘅小店。每每端上新菜式嘅時候,女店員都會非常有禮貌咁稍作介紹,又會留意客人是否需要添水,或對食物有任何意見,希望佢地生意越做越旺、讓區內外有更多人可以食到咁有heart嘅🇮🇳🇮🇹印度義大利fusion菜啦!