2017-09-07
大埔人搵食真係勁方便,單係大埔墟近街巿嘅食肆多不勝數,今日就試下運頭街呢邊嘅舖頭。一鳴拉面。拉面店外保持一貫木制裝修,隱約睇到入面嘅拉麵檯。坐低之後就將注意力放晒喺張菜單度,頭版係揀拉面,之後係其他小食,原來仲有炸雞串燒架。我就揀咗原味嘅一鳴湯底,叉燒,硬面,少辛。仲有試埋呢度嘅炸雞。喺等緊食嘅呢一刻,坐喺拉面檯望住師父認認真真地制作自己嘅拉面,個心情真係好期待,見到佢地煮面都有幾個步驟,功夫一定唔少。拉面上檯喇,已經聞到好香濃豬骨味,先試下個湯,一啲都唔肥喎,濃而不鹹,個面真係配合到我個口味,靭度啱啱好,因為我女朋友個碗係揀正常靭度,而我就揀咗硬,真係做到有分別,明顯曾經喺時間方便有所控制,唔會求求其。叉燒吸收晒醬油亦鬆化入味,肥瘦適中。中段有炸雞上檯,令我不得不叫啤爽一爽,仲估唔到有生啤,補足返我呢啲大食怪,拉面店嘅炸雞竟然比美韓式做的,又香又酥,配合芥醬,再送埋啤酒,又係一大享受。再講,賣相都靚仔吸睛。呢餐整體我覺得每樣食物都有佢獨特之處,睇得到有心機嘅制作,食得到應有嘅味道。