今日放假陪媽媽出嚟大埔街市買嘢,買嘢之前就搵餐廳食午餐先,想食日本野,近近地附近有間都幾好多好評既餐廳,一於就係到食lunch 😗😗晏晝一點幾,估唔到都幾full,小店唔算大大概可以坐10幾人,啱啱好剩返兩個位,唔使等😆有午市拉麵套餐,每款$60 ,可以加飲品同埋小食。我哋就一人叫咗一個餐😬一碗一鳴拉麵,一碗黑蒜。鳴拉麵🍜店內嘅環境都做到好似日本咁,好多日本嘅poster落完單先見到有個夏日限定嘅拉麵或者烏冬,都幾吸引🥺🥺我哋坐係吧枱可以睇住師傅整嘢食🤪啲碗碗碟碟都放得好企理,真係好似去咗日本嘅拉麵店,細細間,得一兩個員工😝😝首先嚟咗兩杯飲品,一杯係西柚梳打,另一杯係青檸青蘋果梳打。個人比較喜歡西柚梳打,酸酸甜甜,又醒神又開胃!青檸青蘋果梳打就比較甜,建議少甜比較好😬首先係我個碗黑蒜。鳴拉麵麵我揀左直麵配叉燒,個湯底超級濃😍😍超香黑蒜油味,食落口唔會好油。隻糖心蛋啱啱好,食完半隻係唔夠喉,好想加多一隻🤣塊叉燒肥瘦均勻,都好淋,食得出有燒過/煎過!媽媽嗰碗係一鳴豬骨濃湯拉麵,佢就配豬軟骨同曲麵,試咗佢一啖,可能我個黑蒜油比較重口味,顯得呢一碗清啲,不過媽媽話佢覺得ok,豬骨味都好夠香濃!

一碗一鳴拉麵,一碗黑蒜。鳴拉麵🍜
店內嘅環境都做到好似日本咁,好多日本嘅poster

落完單先見到有個夏日限定嘅拉麵或者烏冬,都幾吸引🥺🥺

首先嚟咗兩杯飲品,一杯係西柚梳打,另一杯係青檸青蘋果梳打。

首先係我個碗黑蒜。鳴拉麵

塊叉燒肥瘦均勻,都好淋,食得出有燒過/煎過!

媽媽嗰碗係一鳴豬骨濃湯拉麵,佢就配豬軟骨同曲麵,試咗佢一啖,可能我個黑蒜油比較重口味,顯得呢一碗清啲,不過媽媽話佢覺得ok,豬骨味都好夠香濃!不得不提佢嘅豬軟骨好好食,入味之餘燜得好淋,唔會痴牙😝同埋佢呢碗加咗唐辛醬,小辣,真係微微既辣,幾正!
仲有佢個曲麵比較彈牙,同埋粗身少少,如果下次再嚟食我會揀曲麵,啱我口味😝

每碗拉麵仲加咗小食,餃子同埋炸雞各一。
我幾鍾意食個餃子,尤其係配埋個青蔥醬油,好香口,裏面嘅豬肉餡料都幾多,唔錯唔錯。
炸雞就乾咗少少,不過佢個沙律醬同普通嗰啲唔同,點埋炸雞都幾好食👍🏻

總括來講,小店喺地鐵站附近都好方便,食完行過去街市嗰邊買嘢都好近,小店嘅裝修都好日本,兩碗拉麵都幾高水準👍🏻仲有就係午市套餐加埋飲品同埋小食,價錢算平,每人$100都唔使,好抵食😆

• 餃子
  • 一鳴拉麵
大埔人氣拉麵🍜由於座位較少,繁忙時間需要等一陣午餐價錢貼地 $60元可有4款湯底選擇🤤學生優惠仲可以減$10,$50真係性價比很高🤭香菜。嗚用清新芫茜醬放入豬骨湯底整碗湯都是綠色😍鍾意芫茜的人真係大愛❤️芫茜味道超濃🤩多葱令湯底更清新😚麵底是直麵🤩吸盡湯底精華本身麵底份量都適中,食完十分飽,要加底都只需$5,好平豬軟骨😍比叉燒更好食😋超級入味,偏向似甜味的瑞士汁,一口大小,方便入口半個糖心蛋🥚流心狀態配料有木耳,葱花,一片紫菜等黑蒜。嗚豬骨湯配自家製黑蒜油黑蒜很濃味太麵即曲麵,口感同直麵有少不同,我自己較喜愛,湯底更掛麵叉燒大約2塊,肥瘦均勻加$30,跟一小食加一飲品炸雞🍗4件或餃子🥟4件煎至外皮香脆
大埔人氣拉麵🍜由於座位較少,繁忙時間需要等一陣

香菜。嗚
用清新芫茜醬放入豬骨湯底
整碗湯都是綠色😍鍾意芫茜的人真係大愛❤️
芫茜味道超濃🤩多葱令湯底更清新😚

麵底是直麵🤩吸盡湯底精華
本身麵底份量都適中,食完十分飽,要加底都只需$5,好平

豬軟骨😍比叉燒更好食😋
超級入味,偏向似甜味的瑞士汁,一口大小,方便入口
半個糖心蛋🥚流心狀態
配料有木耳,葱花,一片紫菜等

黑蒜。嗚
豬骨湯配自家製黑蒜油
黑蒜很濃味

太麵即曲麵,口感同直麵有少不同,我自己較喜愛,湯底更掛麵

叉燒大約2塊,肥瘦均勻

加$30,跟一小食加一飲品
炸雞🍗4件

或餃子🥟4件

煎至外皮香脆

2021-01-16 0 瀏覽
性價比超高嘅大埔拉麵店😍Lunch同老婆去到,見到差唔多坐滿人🥺店內位置不多,好好彩有最後嘅二人位置!呢個係拉麵選擇有四款拉麵選擇,老婆鍾意食芫荽,佢揀咗香菜鳴! 我就比較喜歡重口味,我就揀咗黑蒜鳴。每款拉麵都只係$60!非常實惠,仲有已經每碗拉麵配上半隻糖心蛋😍配料可以自己選擇叉燒定係豬軟骨😏仲要多香蔥都唔使加錢🤔點解呢間店可以咁好你都見到香菜鳴,滿滿的綠色,我老婆話唔開心味道除咗有豬骨味之外仲有芫荽嘅香味。老婆覺得異常地夾 豬軟骨材料亦都非常之多!佢話估唔到$60都咁好食,仲要咁有誠意!以我嘅黑蒜味,味道好濃郁,香濃嘅黑蒜味😆下次都會繼續幫襯因為真係超高性價比。我覺得係大埔人嘅福利
性價比超高嘅大埔拉麵店😍
Lunch同老婆去到,見到差唔多坐滿人🥺
店內位置不多,好好彩有最後嘅二人位置!

仲要多香蔥都唔使加錢🤔
點解呢間店可以咁好

你都見到香菜鳴,滿滿的綠色,我老婆話唔開心
味道除咗有豬骨味之外仲有芫荽嘅香味。老婆覺得異常地夾
  • 香菜鳴
2021-01-06 82 瀏覽
又要搵日本野食, 因為冇得去旅行…. 呢日就搵間拉麵食! 呢間一鳴拉麵係大埔既一條巷仔入面~ 呢條巷都有好多野食~! 我地叫左焰鳴同黑蒜鳴, 焰鳴其實係秘製地獄醬豬骨湯底! 湯底夠哂熱辣辣! 而家呢個咁凍既時候飲啖湯真係好暖胃! 對比起豬軟骨我就中意叉燒多D! 叉燒先夾日本拉麵! 而佢既叉燒都幾厚肉同大塊! 我仲加左粟米同櫻花蝦! 食落好正! 好有咬口! 而個隻留心蛋就夠哂畫龍點睛! 黑蒜鳴就其實係黑蒜油拉麵! 黑蒜油味好香! 令人忍唔住飲哂全部湯! 晚市快D 開番… 下次要黎試下佢D 小食同串燒!

2020-12-11 148 瀏覽
從港島老遠去大埔一日遊😎,見食評專登去試這店🍜,食物好係不容置疑,性價比可以媲美出名麵店,最重要小店姐姐非常親切,給我行個方便給我一個小幫忙,非常感動😍,有人情味的小店,這是意想不到的,可遇不可求一定要推薦!從來不寫食評,這是我意料驚喜的好店,一定要推💖💖

這是意想不到的,可遇不可求一定要推薦!

從來不寫食評,這是我意料驚喜的好店,一定要推💖💖

• 黑蒜拉麵
2020-12-05 135 瀏覽
天氣轉凍,大埔會比其他地區更凍,呢啲時間最啱去食湯面。搵咗呢間試湯拉麵同明太子玉子燒。Lunch Time去,不過等位都要等一陣。一碗芫茜湯底拉麵,配日本叉燒。喺有淡淡香菜清香嘅豬骨湯,對於鍾意食開芫茜的人來說,喺會覺得唔夠勁,可以再加料。建議走辛辣醬/叫少少辣,以免搶去芫荽味。一碗黑蒜湯底拉麵,配日本叉燒。鐘意食開濃湯底的人,呢碗好啱你,入口夠濃味,而且蒜味好香,呢碗抵讚!明太子玉子燒呢個都係即整即上,好夠熱好夠新鮮,想食多份小食,不防一試!拉麵價錢方面真係抵過出面好多,一碗面只係$60-70,不過位置有少少隱蔽,但開GPS就搵到嫁喇。

一碗芫茜湯底拉麵,配日本叉燒。

一碗黑蒜湯底拉麵,配日本叉燒。

明太子玉子燒
呢個都係即整即上,好夠熱好夠新鮮,想食多份小食,不防一試!

拉麵價錢方面
2020-12-05
  • 黑蒜拉麵
  • 芝士明太子醬玉子燒
2020-12-04 104 瀏覽
除咗大埔超級城個邊,近大埔火車站個邊其實都唔少野食!呢間居酒屋唔推薦唔得!單睇裝修已可以呃住自己去咗轉日本!入面位唔多,但好多選擇,我地兩個人叫咗一個炒麵、一份明太子芝士玉子燒同埋一份串燒牛舌。先講炒麵,炒得好乾身,麵就好好食,不過雞肉就有啲「鞋」身,俾佢80分啦。到明太子芝士玉子燒,呢個不得了,超正呀!入面芝士真係拉絲㗎!加埋明太子醬,唔會太「流」,份量好夠!至於個牛舌都係正,好厚但好夠淋,不過就貴咗啲$58得4舊。
除咗大埔超級城個邊,近大埔火車站個邊其實都唔少野食!
呢間居酒屋唔推薦唔得!單睇裝修已可以呃住自己去咗轉日本!

至於個牛舌都係正,好厚但好夠淋,不過就貴咗啲$58得4舊。
  • 芝士明太子玉子燒
2020-12-03 69 瀏覽
平日星期一我哋入咗大埔食拉麵!拉麵店以木為主,格調模仿日本屋台。疫情關係無得去旅行,唯有食返碗拉麵當去咗... 同日本一樣,拉麵都可以揀選唔同湯底、麵條同軟硬度。特別嘅係麵條可以選擇直麵或太麵。 我哋叫咗一碗黑蒜.鳴豬骨濃湯直麵配豬軟骨、一碗香葉.鳴芫荽醬豬骨湯太麵配叉燒、一份炸雞軟骨。 黑蒜.鳴豬骨濃湯直麵配豬軟骨黑蒜豬骨湯味道濃郁,濃湯配上拉麵很好吃!可以飲曬成碗湯!唯獨豬軟骨碎上,建議配叉燒。流心蛋都唔錯,真係識流! 香葉.鳴芫荽醬豬骨湯太麵配叉燒賣相相當唔錯,湯底好夠綠!如果鍾意芫荽嘅朋友,可以試吓。不過個人就比較鍾意黑蒜湯底。兩片叉燒都好大塊,夠軟淋! 炸雞軟骨份量比想像中多,配上蛋黃醬冇得輸! 枱面仲有部份醬料比我哋自由添加!最鍾意佢嘅芝麻同埋辣油~放少少落個拉麵度更加好吃!

黑蒜.鳴豬骨濃湯直麵配豬軟骨

香葉.鳴芫荽醬豬骨湯太麵配叉燒

炸雞軟骨
份量比想像中多,配上蛋黃醬冇得輸!

2020-12-02 36 瀏覽
我同2位朋友去食,叫咗3個麵,再加2個小食,埋單220元,人均消費73元。冇收服務費。我食過呢間餐廳好多次,每次都覺得好好味。食咗都有二年,水準都keep到!呢間店都幾受歡迎,成日排長龍,而且店內位置唔算多,如果大家要食,要畀啲耐性等下位!或者非繁忙時段去食,我上次1點40分到去食,唔使等好耐就入得。

黑蒜·鳴
焰·鳴
餃子
炸雞
2020-11-04
黑蒜·鳴
焰·鳴
  • 黑蒜。鳴
今日喺大埔墟體育館做完運動,記得朋友講過附近有間幾出名嘅拉麵店,作為一個拉麵控當然唔會放過依個機會啦😎拉麵除咗可以揀湯底,仲可以揀埋麵條、麵質、要幾多蔥、要叉燒定係豬軟骨、辣唔辣🌶唔只餐牌多選擇,枱上面都擺咗調味料畀大家自由加🧂一場嚟到就決定試下「限定·鳴」($88),今日係魚介豬骨濃湯,湯底果然名副其實非常濃厚😍麵條揀咗直麵🍜有啲拉麵店嘅叉燒係薄切,而依度嘅叉燒算係比較厚,咬落去有啖啖肉嘅感覺,而且食到叉燒有輕輕燒過嘅香味,如果燒耐少少多啲焦香味就更好🔥溏心蛋非常出色,單係睇到半生熟嘅蛋黃已經知道烹煮時間拿捏得非常好,而且夠晒入味👍本身碗拉麵係包咗半隻溏心蛋,但係我食完半隻都覺得意猶未盡,強烈推薦大家要追加一隻溏心蛋🥚做完運動想解下熱,所以另外嗌咗一杯青蘋果白桃乳酸梳打($28)🍹,亦都好適合配搭埋濃味嘅拉麵除咗拉麵同飲品之外,亦都可以嗌串燒、玉子燒、炸物等等屋台料理,可惜今次得自己一個食唔到咁多,惟有留返下次食喇🤤

唔只餐牌多選擇,枱上面都擺咗調味料畀大家自由加🧂

麵條揀咗直麵🍜

2020-11-17 72 瀏覽
無意中發現大埔墟呢一間充滿日本特色嘅拉麵,一入到去就見到有吧枱可以望住師傅煮嘢食,有幾張小枱。見到牆身貼滿唔同特色同意思嘅日本海報,真係好似去咗日本嗰啲居酒屋咁。呢度下單嘅方法係自己圈出自己嘅個人喜好,我哋都叫咗黑蒜鳴豬軟骨曲拉麵同焰鳴叉燒直拉麵🍜,然後軟硬度,辣度等都可以因應自己嘅喜好去選擇。麵一上,就聞到一陣陣嘅蒜香味同埋豬軟骨配合櫻花蝦味。個人認為食麵既主角係湯底,兩者一啲都唔油膩同鹹,秘製湯底配合小小既辣粉去刺激味蕾,好爽至於配料豬軟骨同叉燒,量多之餘仲入口即融小食方面,我哋叫咗芝士粟米玉子燒,粟米粒粒分明,芝士溶咗喺蛋之中,味道適中,就連我唔太鍾意食芝士嘅人都覺得好好味。溫馨提示,呢個要趁熱食啊,如果凍咗芝士硬d就冇咁好食!另外我哋仲叫咗炸雞軟骨同幾串燒物,雞軟骨點沙律醬,呢個組合係天衣無縫串物當中,比較深刻嘅係牛柳粒,因為佢唔會太煙韌,一入口已經即刻充滿牛香味。其他串物就覺得普普通通。不過整體來講係大滿足,一定會再嚟食過
至於配料豬軟骨同叉燒,量多之餘仲入口即融

2020-11-16
2020-11-14 46 瀏覽
1️⃣[ 焰。鳴拉麵🍜 ]ʜᴋᴅ60✍🏻 麵底可以揀直麵或者曲麵食麵就比較有咬口 曲麵腍啲粗啲呢款拉麵係辣味拉麵 湯底非常濃郁🥰係原本豬骨湯再加秘製地獄醬 好正流心蛋煮得啱啱好 叉燒肥瘦均勻 🤩配菜仲有櫻花蝦 木耳絲 紫菜足料又好味😋😋🌟推薦指數:8/102️⃣ [ 芝士明太子玉子燒🧈 ] ʜᴋᴅ78✍🏻 外表好吸引 滿滿嘅明太子同柴魚片喺面份量亦非常多 而且係原條上可以自己切我地食完拉麵切開仲係熱辣辣😝一啖食到曬玉子 芝士同明太子邪惡得嚟仲好滿足🥳🥳🌟推薦指數:8/10______________________________🥑整體嚟講🥚整體感覺十足十日本拉麵店木枱櫈 黃燈 紅布 仲有杯冰水都令我覺得好似去咗日本咁🇯🇵而且拉麵質素非常高 價錢合理絕對會再回頭🌝😋好味指數:8/10🏃回頭指數:8/10🔎🏷️ #letus新界 #我要吃掉全世界 #letus日本菜系列 🔍
1️⃣[ 焰。鳴拉麵🍜 ]ʜᴋᴅ60

芝士明太子玉子燒
  • 芝士明太子醬玉子燒
  • 焰鳴拉麵
2020-11-14 35 瀏覽
已經幫襯過呢間拉麵店好幾次,今日又黎食個Quick Lunch。店內既裝潢係行簡約日式路線。午市拉麵🍜可以自己配搭,自己揀湯底,配料、麵既軟硬度,最驚喜係可以揀叉燒/豬軟骨。叫左 🔥焰。鳴 - 地獄醬豬骨湯底唔算超辣,大約係平時x仔既小辣Level。叉燒正常,溏心蛋ok喎!揀左直麵,彈牙👍🏻佢d櫻花版將成個味道既層次昇華左!午市可以加$20追加小食+飲品,叫左餃子:我分唔清係煎餃定炸餃😂但好食,夠熱。👍🏻平時係出面食碗拉麵閒閒地都要成百蚊,宜家只係$60真係超抵食!食埋餃子🥟包野飲都只係$80!真係好滿足呀🤰🏻。呢間野好多學生幫襯!因為呢到學生有得減$10,加替玉只係要$5咋!良心小店!👍🏻

店內既裝潢係行簡約日式路線。

叫左 🔥焰。鳴 - 地獄醬豬骨湯底

唔算超辣,大約係平時x仔既小辣Level。

叉燒正常,溏心蛋ok喎!

揀左直麵,彈牙👍🏻佢d櫻花版將成個味道既層次昇華左!

午市可以加$20追加小食+飲品,叫左餃子:

我分唔清係煎餃定炸餃😂但好食,夠熱。👍🏻

2020-11-12
  • 焰鳴拉麵
2020-11-04 53 瀏覽
今日我朋友經過大埔墟的時候發現一間隱世拉麵店因為疫情關係都是外賣自取為主我們點了三個拉麵兩個小吃分別是白、黑、赤三種湯底就是一鳴、黑蒜。鳴、焰。鳴因為朋友不吃香菜所以沒辦法點青湯小吃方面點了玉子燒和豚平燒現在外賣自取八五折比平時平宜很多不過外賣的拉麵是沒有現場的好吃但是值得一讚的是貴店的包裝很用心而家湯和麵分開拉麵不會因為泡湯而糊掉雖然賣相沒有那麼好但能吃到外賣拉麵實在難得焰。鳴的辣度適中辣而不渴吃完拉麵再配上辣湯頭 十分滿足直麵稍為偏硬下次還是點太麵試試黑蒜。鳴的黑蒜味十分濃郁像一個一個蒜蒜吃著呢不過因為湯頭是黑的所以拍照只能拍到黑的一鳴就是豬骨濃湯拉麵雖然是最普通的但是湯頭絕不馬虎吃到一口一口的小吃最令我驚人的因為玉子燒做到嫩滑剛熟的不容易一鳴。拉麵能做到嫩嫩的玉子燒加上熱辣辣出爐真是伎足100分!另外一個叫豚平燒這是推介菜外面是玉子燒但裡面是包裹著滿滿的菜和豬肉加外面淋的沙拉醬就是搭配得很讚小店還有很多串燒下次也可以試一下

今日我朋友經過大埔墟的時候發現一間隱世拉麵店
因為疫情關係都是外賣自取為主
我們點了三個拉麵兩個小吃
分別是白、黑、赤三種湯底
就是一鳴、黑蒜。鳴、焰。鳴
因為朋友不吃香菜

辣而不渴
吃完拉麵再配上辣湯頭 十分滿足
直麵稍為偏硬
下次還是點太麵試試

黑蒜。鳴的黑蒜味十分濃郁
像一個一個蒜蒜吃著呢

但是湯頭絕不馬虎
吃到一口一口的

小吃最令我驚人的
因為玉子燒做到嫩滑剛熟的不容易
一鳴。拉麵能做到嫩嫩的玉子燒
加上熱辣辣出爐真是伎足100分!

另外一個叫豚平燒

小店還有很多串燒
下次也可以試一下

外賣自取
2020-11-02 42 瀏覽
大埔墟其實有好多小店有好多唔同嘅嘢食媽咪今日同我講好想食日本拉麵我真係好乖咁買埋返去同佢一齊食個靚靚下午茶啊近大埔新街市間叫做一鳴拉麵嘅小店店雖然細細地但係呢入去就好有親切咁好似真係入咗一間日本嘅拉麵店日式嘅裝修加上店員好有禮貌準備好點麵張紙比大家選購唔同口味嘅嘢拉麵有四款唔同口味嘅拉麵麵條麵條質細蔥唐辛醬都由你自己選一個拉麵性價比非常之高只係60蚊可以加錢配搭唔同嘅配菜根據你想飲嘅餐飲加$20加或者$30仲有餐飲同埋小食親民貼地我就替媽媽叫咗個黑蒜鳴叉燒拉麵。配炸雞自己就叫焰鳴豬軟肉拉麵加叉燒。配餃子呢度啲店員仲細心咁幫你包好而且外賣盒好緊實,放心攞凍飲都會比張紙巾幫你包好抵讚一返到屋企打開外表依舊好靚仔先講焰鳴豬軟肉拉麵追加叉燒。拉面本身除咗有呢個豬軟骨同埋我自己加嘅叉燒之外已經有半隻蛋,大量嘅細蔥,木耳絲,仲有櫻花蝦⋯食料好豐富首先個湯底真係好有層次先有豬骨做湯底帶有辣味仲要加埋櫻花味嘅香三個層次配合得好豬軟骨都好入味我揀咗做呢個曲面質地啱啱軟硬適中正餃子只加左本身個秘制醬汁有小小酸但好好食之後到黑蒜鳴叉燒拉麵。配炸雞自家製嘅黑蒜好香令到成個湯都有層黑蒜油喺面湯底濃稠但係絕對唔會
大埔墟其實有好多小店

根據你想飲嘅餐飲
加$20加或者$30
仲有餐飲同埋小食
親民貼地

我就替媽媽叫咗個黑蒜鳴叉燒拉麵。配炸雞
自己就叫焰鳴豬軟肉拉麵加叉燒。配餃子

呢度啲店員仲細心咁幫你包好
而且外賣盒好緊實,放心攞
凍飲都會比張紙巾幫你包好
抵讚

一返到屋企打開
外表依舊好靚仔

先講焰鳴豬軟肉拉麵追加叉燒。
拉面本身除咗有呢個豬軟骨同埋我自己加嘅叉燒之外
已經有半隻蛋,大量嘅細蔥,木耳絲,仲有櫻花蝦⋯食料好豐富
首先個湯底真係好有層次

質地啱啱軟硬適中

餃子
只加左本身個秘制醬汁
有小小酸但好好食

之後到黑蒜鳴叉燒拉麵。配炸雞

自家製嘅黑蒜好香
令到成個湯都有層黑蒜油喺面