2020-04-15 735 瀏覽
今日屋企人同我因為做野同探親戚 所以喺寶琳出沒🙆🏽‍♀️ 唔熟呢頭既我地事前睇下食評 最後決定試下榕記車仔麵💁🏽‍♀️我地入去個陣係~2:45pm一坐底就俾張下午茶優惠紙吸引住🤩去幫襯個日係星期二 揀特色湯底車仔麵既話 +$1 就有花膠了😍 即刻師奶仔上身 諗住等到3點就遞紙仔🤭 不過店員好好 一次過收哂我地d點菜紙~~鮑汁花膠(三塊) (+$3)鮑汁好濃郁 我仲用左黎點我d蘿蔔😛花膠大塊 又軟稔入味~~🍅蕃茄控既我揀左蕃茄濃湯(全素) 兩餸($45)、三餸($50)、四餸($55)略嫌湯底唔夠杰身 個人鍾意有蕃茄蓉既湯底!但呢個湯底味道都唔差 酸酸地 又掛到喺米粉上面👍🏽兩老就揀左海南胡椒豬肚湯🙂我好怕胡椒味過重會好辣但榕記既胡椒湯胡椒味恰到好處~~仲有豬肚絲 真材實料👍🏽車仔麵餸推介💁🏽‍♀️🌟 豬軟骨 (另上)誠意之作👍🏽 感覺炆左好耐 炆到連薑片都無薑味了豬軟骨超級軟稔入味😋 有大約四舊咁多! 🌟 豬皮 (另上)又係好入味👍🏽 仲有少少辣 好惹味!🌟豉汁鳳爪係車仔麵入面好少見既餸啊😆 有色水又夠入味! 店員仲會好貼心咁俾碟仔我地𦧲骨👍🏽🌟蘿蔔清甜多汁又冇渣!另外我地叫左💁🏽‍♀️ 雞

今日屋企人同我因為做野同探親戚 所以喺寶琳出沒🙆🏽‍♀️

我地入去個陣係~2:45pm
一坐底就俾張下午茶優惠紙吸引住🤩

鮑汁花膠(三塊) (+$3)
鮑汁好濃郁 我仲用左黎點我d蘿蔔😛
花膠大塊 又軟稔入味~~

🍅蕃茄控既我揀左蕃茄濃湯(全素)
兩餸($45)、三餸($50)、四餸($55)
略嫌湯底唔夠杰身 個人鍾意有蕃茄蓉既湯底!
但呢個湯底味道都唔差 酸酸地 又掛到喺米粉上面👍🏽

兩老就揀左海南胡椒豬肚湯🙂
我好怕胡椒味過重會好辣
但榕記既胡椒湯胡椒味恰到好處~~
仲有豬肚絲 真材實料👍🏽

車仔麵餸推介💁🏽‍♀️
🌟 豬軟骨 (另上)
誠意之作👍🏽 感覺炆左好耐 炆到連薑片都無薑味了
豬軟骨超級軟稔入味😋 有大約四舊咁多!

🌟 豬皮 (另上)
又係好入味👍🏽 仲有少少辣 好惹味!

🌟豉汁鳳爪

🌟蘿蔔
清甜多汁又冇渣!

另外我地叫左💁🏽‍♀️
雞絲粉皮(胡麻醬) ($28)
雞絲撕到好幼細
粉皮圈成一條條既形狀唔會好難夾🥢(食過其他餐廳既雞絲粉皮 粉皮一塊塊 麻醬又漿住漿住 好難夾😛)
麻醬份量適中 整體黎講好味啊😋
$28有呢個份量幾抵食👍🏽

飲品半價💁🏽‍♀️
熱柚子蜜(+$8)、熱菜蜜(+$7)

總括黎講😀:
- 我幾鍾意呢間車仔麵既湯底無味精、部分餸菜幾創新👍🏽
- 小店會派75%消毒濕紙巾俾客人 好貼心💕
- 食食下見到有碟小食叫「五一手足」但最後都唔記得問店員其實係咩黎💛

齊上齊落啊!
住附近/去開個頭既一定要去支持下! 💪🏽🙂外賣都好!
2020-04-15
  • 雞絲粉皮