2021-08-03 309 瀏覽
榕記車仔麵之前見到有Youtuber介紹講到好好味好吸引,今日去開寶琳就即管試下,星期六中午時間去可直接入座海南胡椒豬肚湯 $40麵:薯粉自選餸:蘿蔔$5、酸齋$5第一啖先試佢湯底,好濃,好香黑椒味,飲左feel到喉嚨有辣辣地嘅感覺,湯底真係好出色!薯份正常,帶點煙韌口感,份量亦十足!蘿蔔有4大舊,可惜唔入味,亦煮得未夠腍,仲要食到有渣,係4舊都有,太唔好彩喇!酸齋有幾舊,味道正常!酸辣粉 $30自選餸:陳皮魚旦$8、魚肉春卷$8酸辣粉都係薯粉,酸辣醬係另上,再自己撈,配料有花生、芫茜同蔥花,食落都真係幾辣下,唔食得辣建議唔好一次過落晒,慢慢再加!餸就叫左陳皮魚旦,呢個極度失望,食陳皮魚旦就係鍾意果種相對實淨口感,完全冇,腍到爆,而且成粒都係粉。。5粒一樣係咁,我叫左辣味,佢係用清水淥熟咁,就算本身佢有俾少少醬都救唔到,真係好差,但我之前聽朋友講唔係咁,話未至於咁差,唔通又係我唔好彩😑 魚肉春卷有一條,炸到好脆,但魚肉唔多,但味道都唔錯。整體胡椒豬肚湯底其實好出色,味道香濃,飲落唔會好味精味,但其他餸真係唔得,如果水準可以平均啲就好喇!

海南胡椒豬肚湯 $40
麵:薯粉
自選餸:蘿蔔$5、酸齋$5

酸辣粉 $30
自選餸:陳皮魚旦$8、魚肉春卷$8

2021-09-07 0 瀏覽
一兩年前食過,印象係唔差,今日想食車仔面就再去食下,唔知係咪轉左人,難食到爆哎左養生湯配油面,雞翼,豬大腸,蘿蔔,另加25蚊一碗尤魚湯底$40蚊淡而無味,有竹笙(怪味),幾條雞絲,一條生菜雞翼$10,上色但唔入味,一啲味都無豬大腸$10,呢個唯一正常滷水味,但都唔太好食蘿蔔$5,又係白烚咁最伏係個尤魚,撈啲顯汁落去,個汁味道又怪,25蚊一碗仔,但份量其實係一款餸size,豆漿一杯$6本人唔係好濃味野但佢啲野真係無味,lunch time total 食左$96車仔面九十幾蚊好食就話,係好難食,唔會再黎
哎左養生湯配油面,雞翼,豬大腸,蘿蔔,另加25蚊一碗尤魚

湯底$40蚊淡而無味,有竹笙(怪味),幾條雞絲,一條生菜

雞翼$10,上色但唔入味,一啲味都無

豬大腸$10,呢個唯一正常滷水味,但都唔太好食

蘿蔔$5,又係白烚咁

豆漿一杯$6
本人唔係好濃味野但佢啲野真係無味,
lunch time total 食左$96車仔面
九十幾蚊好食就話,係好難食,唔會再黎

• 豆漿
2021-08-24 77 瀏覽
價錢貴 份量少價錢貴份量少, 將軍澳寶琳區收得咁嘅價錢份量一定唔夠飽, 1面 得2丸3件齋,45元 嚟結算 ,67表情浮上面 ,八個問號還未(夠)九, 十分老襯冇轉頭。 食完之後只可以用呢一首詩嚟形容
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ 今次就食咗榕記車仔麵排咗15分鐘到先入去,上菜都好快😍食咗三餸麻辣湯($40) 豬紅同蘿蔔都幾好味兩樣野都應該有過,所以除咗麻辣湯味,仲有其他味😆仲試咗豬軟骨,豬大腸同爆醬福州丸呢三樣餸都正常味,豬軟骨都好淋,但係福州丸得兩粒有啲少🥺
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ
今次就食咗榕記車仔麵
排咗15分鐘到先入去,上菜都好快😍

食咗三餸麻辣湯($40)
豬紅同蘿蔔都幾好味
兩樣野都應該有過,所以除咗麻辣湯味,仲有其他味😆

仲試咗豬軟骨,豬大腸同爆醬福州丸
呢三樣餸都正常味,豬軟骨都好淋,但係福州丸得兩粒有啲少🥺
  • 豬軟骨
  • 三餸車仔麵
2021-05-16 367 瀏覽
好想食車仔麵,呢度係將軍澳唯一一間出名,所以特登嚟試吓。地方幾乾淨,坐得都舒服,唔會好迫,服務員都有善,嗌咗麻辣燙底河粉配五樣餸,等咗一陣就嚟到囉!仲跟埋即棄餐具一齊來,唔怪之得枱上面冇筷子匙羹,覺得有點浪費唔環保吧,堂食都要用即棄餐具,其實如果處理妥當,重用餐具都冇乜問題,都可以好衛生。望落去碗車仔麵基本上就冇乜賣相,先講麻辣湯底,味道欠缺層次,得個辣字,冇乜鮮味,清淡咗啲,湯底係包芽菜韭菜,但係數埋都係得嗰兩三條,河粉可能本身好油,用對即棄木筷子好難先至將佢夾到上嚟,夾上來嘅時候仲有啲散,陳皮魚蛋幾特別,味道唔錯,不過冇正宗魚蛋嗰種嘅爽滑彈牙感覺,豬皮豬紅嘅份量都幾多,不過有啲濕濕碎碎,蘿蔔都幾甜,冇乜特別,反而豬大腸就幾入味,煮得都夠林。整體覺得都係唔夠傳統嘅風味,唔夠揦鮓,不過不失而已⋯⋯
2021-05-15
2021-05-11 443 瀏覽
今日去睇戲,順道食埋野,呢間鋪頭因為 疫情關係,曾經模過門釘,今次再戰,出發之前已經check清楚有無營業,平日下午容易搵位,因為本身腸胃剛好有啲唔舒服,點了清淡1) 招牌菇菌養生雞湯, 雞翼, 冬菇,福州魚丸米粉感想: 叫得做招牌湯低, 真係零舍唔同,有藥膳既味道,上菜時十分熱,啱晒唔舒服的我, 配菜另外分開上,做得好,唔會影響湯低味道,配菜樣樣都好平均!2) 麻辣湯底,墨魚丸,鳳爪 ,腩肉粗油麵感想: 酸麻辣湯底 ,分大/小辣, 可以迎合唔同人士嘅口味,配菜中規中矩! 有機會,會再去支持,湯低出色, 濃而不油,希望你Keep得住!
1) 招牌菇菌養生雞湯, 雞翼, 冬菇,福州魚丸米粉
,配菜樣樣都好平均!

2) 麻辣湯底,墨魚丸,鳳爪 ,腩肉粗油麵

2021-05-07
  • 金蟲草野菌養生湯
2021-03-16 607 瀏覽
今次都係外賣自取 手機落單 去到就有得拎 唔使等今次叫咗四個餸湯底豬骨湯 加牛腩汁適合重口味嘅朋友 因為都幾夠味平時食開淡味啲嘅朋友應該會覺得鹹我個人來講覺得OK牛腩 都唔少好入味豬腸 都係好入味雞翼 比我想像中大隻同埋都係好入味㗎豬手 細細一舊但係一咬就淋晒80歲冇牙婆都食到係我鍾意嘅嘢
今次都係外賣自取

80歲冇牙婆都食到
係我鍾意嘅嘢
外賣自取
2021-03-12 363 瀏覽
Happy Friday當然要出去覓食啦!!今日同細妹食學生餐👏$25兩餸車仔麵,未食已經覺得好抵先嚟一碗三餸麵 (豬軟骨,福州丸,冬菇,粗麵底,小麻辣湯)湯底麻香重,冬菇超淋超入味,令我食過返尋味❤️豬軟骨都ok。反而福州丸同佢menu寫嘅「爆漿」有啲出入,粗麵太淋,所以唔欣賞。 㚼妹叫咗兩餸麵(蟹柳,牛丸,米線,清湯底)牛丸彈彈又不痴牙✨但得兩粒,要慎重考慮🤣韭菜芽菜好少,比譚仔嘅份量少好多,些少失望。豆漿好快賣哂,未有機會試,可能好好味,大家不妨嘗試
  • 牛丸
  • 冬菇
2021-03-09 217 瀏覽
我叫3菜,酸齊得兩塊,豬小腸3片和3小件牛腩50元!我另外order左雞絲粉皮,最後竟然欠單無送過來(成30 蚊架)! 外賣處理好慢,而且等好耐!下次一定唔會再幫襯! 真係唔得,唔掂!員工態度都係一後,跟單非常差,好甩漏!唔通係繁忙時間買野,我要容忍呢d甩漏野!7元豆漿一細杯,完全係離譜!樣樣野都份量少,唔掂!仲有呀,d外賣餐具讓有黑邊,真係頂唔順。樣樣野都唔順眼。完全名不副實!總而言之,慢,份量少,欠單!全方位唔掂!

7元豆漿一細杯,完全係離譜!樣樣野都份量少,唔掂!

總而言之,慢,份量少,欠單!全方位唔掂!
2021-03-09
15 分鐘 (外賣自取)
星期六黎到寶琳想揀間快靚正既餐廳食下,就入咗榕記。其實之前上網見過佢既雞絲粉皮已經好想黎食。雞絲粉皮 ($30)可以揀麻辣或者胡麻,我就揀咗胡麻醬撈。啲醬汁完全唔吝嗇嫁,撈匀再食晒成碟個底都仲有汁淨。粉皮處理岩岩好,唔會太林太爽,反而雞絲我就略嫌有小小老,不過以呢個價錢黎講,性價比相當高。麻辣兩餸車仔面 ($35)揀咗手打牛丸同墨魚丸,其實上到黎見到個份量係有啲失望,因為每款丸竟然得2粒。手打牛丸無想像中咁好食,原本以為係咬落好重牛味,有汁爆出黎果款,點知食落我覺得就係普通牛丸。相反墨魚丸好好食,好香墨魚味,口感亦好彈牙。豬骨清湯三餸車仔面 ($40)豬骨清湯都唔錯,唔會話好淡。不過都仰餸我覺得偏少,桂侯牛腩我覺得牛味就唔夠重。跟餐 +$6有杯凍豆漿豆漿好飲,又滑又甜,下次飲品都會揀佢

雞絲粉皮 ($30)

麻辣兩餸車仔面 ($35)

豬骨清湯三餸車仔面 ($40)

跟餐 +$6有杯凍豆漿
豆漿好飲,又滑又甜,下次飲品都會揀佢
2021-02-21 246 瀏覽
今日去開寶琳搵朋友,路過聞到好大陣胡椒豬肚湯味,將軍澳街坊就話帶我去食好西!😆行多幾步就見到「榕記車仔麵」個招牌。原來胡椒豬肚湯只是其中一個湯底,除此之外,仲有招牌菇菌養生雞湯、麻辣湯同豬骨清湯。招牌菇菌養生雞湯個湯底會跟雞絲,而海南胡椒豬肚湯就會跟豬肚絲,另外麻辣湯仲有不同程度的辣度。雖然見到舖頭入面人流不多,但我和朋友決左叫外賣買返屋企食。我叫的是三餸米線跟海南胡椒豬肚湯,分別有雞絲、豬軟骨同手打牛丸。雖然豬肚絲是隨湯底附送的其中一個餸,但份量都不少。海南胡椒豬肚湯好夠味,米線吸收不少湯底。下次叫外賣可以試試跟菜底,應該更好。
行多幾步就見到「榕記車仔麵」個招牌。

雖然見到舖頭入面人流不多,但我和朋友決左叫外賣買返屋企食。
2021-02-20
外賣自取
  • 海南胡椒豬肚湯
2020-11-27 650 瀏覽
大約一兩年前食過一次,不過味道普普通通,加上屋企附近就有更好食嘅車仔麵店,所以就好少再去。今時唔同往日,今日我再去食嘅時候,就改變左我嘅諗法,食物水平提升左不少。以下將衹評價我食過嘅餸:蘿蔔:有4-5舊,夠淋無渣,不過唔夠味 7.5/10肥牛:份量小左D,有少少鞋,亦唔夠味 5/10豬軟骨:好好食,非常入味而且唔鞋,煮嘅時間岩岩好,不過得2舊,食肉獸可能不滿足 8/10雞翼:有2-3隻,都好入味,肉質嫰滑 7.5/10腸仔:有2-3條,普通貨 6/10服務都幾好,基本上都好nice,好快就應你

以下將衹評價我食過嘅餸:
蘿蔔:有4-5舊,夠淋無渣,不過唔夠味 7.5/10
肥牛:份量小左D,有少少鞋,亦唔夠味 5/10
雞翼:有2-3隻,都好入味,肉質嫰滑 7.5/10
腸仔:有2-3條,普通貨 6/10

服務都幾好,基本上都好nice,好快就應你
2020-11-01 496 瀏覽
咁岩入將軍澳,就黎呢間💛車仔面試下知道有個特別既芫茜湯底,我呢個西人勁係要一試,餸就叫左冬菇、大腸、百頁豆腐,$50 3 餸,3款都好食!冬菇大腸好入味,為左唔影響湯底,佢會分開上。可惜個芫茜湯令我幾失望,無芫茜味,好淡,得個咸,同行朋友唔食芫茜,試一啖都覺得無芫茜味。所以建議叫番普通湯底,仲平d!米線偏硬,口感一般,唔係軟滑果種再叫個小菜,韮菜豬紅,大件抵食!好多豬紅同菜,好好食,原本睇樣以為會無味,但豬紅吸哂湯汁,小小辣好正,韮菜又多又新鮮!同行友人叫左普通湯底,4餸分別係蘿蔔、豬軟骨、生菜同唔知咩魚肉卷,都係$45蘿蔔好甜,仲有4大件!豬軟骨都睇落大件又入味,唔錯!
咁岩入將軍澳,就黎呢間💛車仔面試下

冬菇大腸好入味,為左唔影響湯底,佢會分開上。
所以建議叫番普通湯底,仲平d!
米線偏硬,口感一般,唔係軟滑果種

蘿蔔好甜,仲有4大件!豬軟骨都睇落大件又入味,唔錯!
  • 冬菇
  • 三餸車仔麵
  • 韮菜豬紅
2020-10-31 330 瀏覽
💛純為支持小店💛揀左豬骨清湯,3個餸 豬皮 豬紅 百葉豆腐雖然話豬皮係辣 但其實無乜味道 豬紅有醃過下 百葉豆腐都特別 比較少見粗麵唔鞋湯底無乜味 全靠一大羮辣油純為支持💛小店食物比較普通

💛純為支持小店💛

湯底無乜味 全靠一大羮辣油

純為支持💛小店
食物比較普通

2020-10-13 432 瀏覽
痴線!究竟要幾餓先會叫到一枱都係食物? 不過,每樣少少,人人都夾夾吓,的確開心嘅!朋友話似做節喎 XD榕記車仔麵出名嘅食物都好多,以下幾款有食過嗎?芫荽皮蛋湯底湯底芫荽已經好濃吓,面頭仲要加一堆 😍 愛芫荽嘅唔好錯過。湯頭都幾甜,加咗甘草,飲完喉嚨涼涼哋。皮蛋都多,飲完大半碗,感覺好下火 XD 麵類可以轉菜底,正喎,多食蔬菜好又唔會太飽。有空間可以食其他餸 😌朋友要咗 胡椒豬肚湯 好夠胡椒!好夠辣,冬天食最好,夏天就會邊食邊爆汗 XD 滷豬手夠味,好夠淋溏心蛋 - 好食喎,蛋黃部分無欺場冬菇 - 好厚肉,juicy秘製魷魚 - 勁大份,唔un,幾辣吓白蘿蔔 - 水份夠嘅,但偏甜。呀! 牛腩 都好OK㗎,好夠入味。‼️ 食店係地舖但入口係斜梯所以好方便輪椅朋友去。大家多多幫襯小店呀!
朋友話似做節喎 XD

榕記車仔麵出名嘅食物都好多,以下幾款有食過嗎?

芫荽皮蛋湯底

滷豬手
夠味,好夠淋

溏心蛋 - 好食喎,蛋黃部分無欺場

冬菇 - 好厚肉,juicy

秘製魷魚 - 勁大份,唔un,幾辣吓

白蘿蔔 - 水份夠嘅,但偏甜。

呀! 牛腩 都好OK㗎,好夠入味。

‼️ 食店係地舖但入口係斜梯
所以好方便輪椅朋友去。大家多多幫襯小店呀!