2020-07-24 72 瀏覽
我記得以前曾經光顧將軍澳分店的「榕記車仔麵」,只是現在已經完全找不到任何在「將軍澳」「榕記車仔麵」留下的食評記錄,反而已結業的九龍城分店,我對九龍城分店「榕記車仔麵」的「碗仔翅湯底車仔麵」記憶猶新。可惜九龍城分店「榕記車仔麵」現在已經結業關門,一切都已經成為回憶的一部分。說回將軍澳分店「榕記車仔麵」,竟然都有一款味道讓我印象深刻,與別不同的創意「車仔麵」湯底。雖然現在的「將軍澳」分店「榕記車仔麵」沒有「碗仔翅」湯底,但是我卻意外發現「將軍澳」分店「榕記車仔麵」裡面,也有一款口味與別不同的車仔麵湯底,湯底名稱叫做「芫茜皮蛋」。雖然不是人人都會喜歡食「芫茜」,以及「皮蛋」這兩種蔬菜跟蛋類食材,但是我卻偏偏很喜歡「芫茜」跟「皮蛋」,所以對「芫茜皮蛋」作為湯底的「車仔麵」感到異常的強烈試食意慾。不過,我在「將軍澳」「榕記車仔麵」有關「芫茜皮蛋」湯底車仔麵食品的自助點餐紙裡面,始終找不到「白飯」,命中注定我需要在食完「榕記車仔麵」之後,再在「將軍澳」尋找有「白飯」的食品。雖然「將軍澳」分店「榕記車仔麵」的「芫茜皮蛋」湯底車仔麵食品裡面沒有「白飯」供食客選擇,但是我始終還是需要為「芫茜皮蛋」湯底車

雖然「將軍澳」分店「榕記車仔麵」的「芫茜皮蛋」湯底車仔麵食品裡面沒有「白飯」供食客選擇,但是我始終還是需要為「芫茜皮蛋」湯底車仔麵,尋找選擇「芫茜皮蛋車仔麵」餸菜裡面的食品。

我的「芫茜皮蛋」湯底車仔麵裡面的餸菜,除了必然之選「柱侯牛腩」跟「雞中翼」,還有我享用「車仔麵」不可或缺的蔬菜食品「蘿蔔」。由於「榕記車仔麵」餸菜價錢以獨立價錢計算,所以選擇餸菜也只能精簡一點。

幸好「榕記車仔麵」當日推廣的「一元限定」餸菜食品,就只有「酸齋」而已,而不是「唐揚炸雞」。否則要我在「雞中翼」和「唐揚炸雞」裡面「二選一」,我肯定又會陷入「選擇困難」的苦惱當中。

於是我在「榕記車仔麵」的「芫茜皮蛋」車仔麵自助點餐紙裡面劃好我需要的麵底「粗麵」,跟其他餸菜配料之後,就立刻把點餐紙交給侍應。過了大約十分鐘後,侍應捧着「芫茜皮蛋」車仔麵和餸菜送到我的檯面上。

或許因為「芫茜皮蛋」味道相對比較濃烈,不能夠跟其他餸菜裡面的味道互相融合吧,所以「榕記車仔麵」侍應把「芫茜皮蛋」車仔麵跟有不少滷水醬汁的「柱侯牛腩」和「雞中翼」安排分開另上。
芫茜皮蛋湯車仔麵

雖然不是每一個人都能夠接受到「芫荽」裡面與別不同的氣味,還有「皮蛋」結構奇異的獨一無二口感,但是把它們當作材料煲煮出來的「芫茜皮蛋湯」,「芫茜皮蛋湯」的味道頗為鮮甜,合乎我的口味要求。

而且外表呈現微微淺綠顏色的「皮蛋」,令到「榕記車仔麵」「芫茜皮蛋湯」實際賣相呈現泛綠一片的同時,也來自被切碎「皮蛋」和煲煮「皮蛋」碎之後,出現出來的綿滑「皮蛋」口感。

相反地,雖然我都承認「芫茜」表面上的而且確是有一陣,不是每一個人包括我在內都能夠接受得來的氣味,但是加入「芫茜」到車仔麵湯裡面之後,湯的味道沒有因為「芫茜」而變得難以入口。

加入「芫茜」之後對「芫茜皮蛋湯」味道產生的最大影響,其實只是產生了一陣來自蔬菜的獨有氣味。但是「皮蛋」的甜味卻能夠化解「芫茜」的氣味,我甚至可以一口氣喝完整碗甜味「芫茜皮蛋湯」。

至於跟「芫茜皮蛋湯」和「蘿蔔」分開,各自以餐碟另外送上的滷水「雞中翼」和「柱侯牛腩」,滷水汁本身甜味都很濃厚,或許正正因為如此,把「雞中翼」和同樣濃味的「芫茜皮蛋湯」分開上才是理智的決定。

至於沒有安排放在「芫茜皮蛋湯」裡面的「柱侯牛腩」,「柱侯牛腩」本身的「柱侯醬」醬汁味道感覺很甜,而且「牛腩」本身的口感也被「榕記車仔麵」炆到變得很腍,吸收到來自「柱侯醬」的濃厚甜味。

至於「雞中翼」本身的口感,也被「榕記車仔麵」廚房炆煮到變成口感很腍,雞肉一咬即時化開的狀態,至於炆煮「雞中翼」的甜味「滷水汁」,也令「雞中翼」的實際味道變得很甜。

至於沒有被「雞中翼」甜味滷水汁干擾味道的「芫茜皮蛋湯」,「芫茜皮蛋湯」本身的獨有甜味,也令到浸在「芫茜皮蛋湯」裡面的「蘿蔔」味道變得很甜。

至於「榕記車仔麵」「蘿蔔」本身口感也被煮到非常之腍,而且「蘿蔔」本身沒有任何渣滓,配上甜味「芫茜皮蛋湯」屬於非常正確的選擇。

要數「榕記車仔麵」唯一的缺點,應該只是沒有提供「白飯」而已,迫使我在埋單結賬之後,需要在「新都城中心」商場裡面尋找其他「白飯」食品。
2020-06-25
芫茜皮蛋湯車仔麵
2020-04-15 728 瀏覽
今日屋企人同我因為做野同探親戚 所以喺寶琳出沒🙆🏽‍♀️ 唔熟呢頭既我地事前睇下食評 最後決定試下榕記車仔麵💁🏽‍♀️我地入去個陣係~2:45pm一坐底就俾張下午茶優惠紙吸引住🤩去幫襯個日係星期二 揀特色湯底車仔麵既話 +$1 就有花膠了😍 即刻師奶仔上身 諗住等到3點就遞紙仔🤭 不過店員好好 一次過收哂我地d點菜紙~~鮑汁花膠(三塊) (+$3)鮑汁好濃郁 我仲用左黎點我d蘿蔔😛花膠大塊 又軟稔入味~~🍅蕃茄控既我揀左蕃茄濃湯(全素) 兩餸($45)、三餸($50)、四餸($55)略嫌湯底唔夠杰身 個人鍾意有蕃茄蓉既湯底!但呢個湯底味道都唔差 酸酸地 又掛到喺米粉上面👍🏽兩老就揀左海南胡椒豬肚湯🙂我好怕胡椒味過重會好辣但榕記既胡椒湯胡椒味恰到好處~~仲有豬肚絲 真材實料👍🏽車仔麵餸推介💁🏽‍♀️🌟 豬軟骨 (另上)誠意之作👍🏽 感覺炆左好耐 炆到連薑片都無薑味了豬軟骨超級軟稔入味😋 有大約四舊咁多! 🌟 豬皮 (另上)又係好入味👍🏽 仲有少少辣 好惹味!🌟豉汁鳳爪係車仔麵入面好少見既餸啊😆 有色水又夠入味! 店員仲會好貼心咁俾碟仔我地𦧲骨👍🏽🌟蘿蔔清甜多汁又冇渣!另外我地叫左💁🏽‍♀️ 雞

今日屋企人同我因為做野同探親戚 所以喺寶琳出沒🙆🏽‍♀️

我地入去個陣係~2:45pm
一坐底就俾張下午茶優惠紙吸引住🤩

鮑汁花膠(三塊) (+$3)
鮑汁好濃郁 我仲用左黎點我d蘿蔔😛
花膠大塊 又軟稔入味~~

🍅蕃茄控既我揀左蕃茄濃湯(全素)
兩餸($45)、三餸($50)、四餸($55)
略嫌湯底唔夠杰身 個人鍾意有蕃茄蓉既湯底!
但呢個湯底味道都唔差 酸酸地 又掛到喺米粉上面👍🏽

兩老就揀左海南胡椒豬肚湯🙂
我好怕胡椒味過重會好辣
但榕記既胡椒湯胡椒味恰到好處~~
仲有豬肚絲 真材實料👍🏽

車仔麵餸推介💁🏽‍♀️
🌟 豬軟骨 (另上)
誠意之作👍🏽 感覺炆左好耐 炆到連薑片都無薑味了
豬軟骨超級軟稔入味😋 有大約四舊咁多!

🌟 豬皮 (另上)
又係好入味👍🏽 仲有少少辣 好惹味!

🌟豉汁鳳爪

🌟蘿蔔
清甜多汁又冇渣!

另外我地叫左💁🏽‍♀️
雞絲粉皮(胡麻醬) ($28)
雞絲撕到好幼細
粉皮圈成一條條既形狀唔會好難夾🥢(食過其他餐廳既雞絲粉皮 粉皮一塊塊 麻醬又漿住漿住 好難夾😛)
麻醬份量適中 整體黎講好味啊😋
$28有呢個份量幾抵食👍🏽

飲品半價💁🏽‍♀️
熱柚子蜜(+$8)、熱菜蜜(+$7)

總括黎講😀:
- 我幾鍾意呢間車仔麵既湯底無味精、部分餸菜幾創新👍🏽
- 小店會派75%消毒濕紙巾俾客人 好貼心💕
- 食食下見到有碟小食叫「五一手足」但最後都唔記得問店員其實係咩黎💛

齊上齊落啊!
住附近/去開個頭既一定要去支持下! 💪🏽🙂外賣都好!
2020-04-15
  • 雞絲粉皮
2020-04-09 975 瀏覽
大約一年前,榕記開張不久時試過一次覺得味道一般就一直沒再試了...這次再給予第二次機會,但仍是不能令我滿足,仍然不太合我的口味呢~~上次試豬骨湯底,加了腩汁後,味道仍然很淡於是這次選海南胡椒豬肚湯底!配油麵﹑酸齋﹑豬大腸及豬紅老公那碗是豬骨湯底加腩汁,配河粉﹑手打牛丸及豬軟骨另外要了3片鮑汁花膠!鮑汁花膠,size幾大塊!炆得夠稔,滑溜的,充滿膠質~~鮑汁的味道香而不鹹惜花膠略略帶雪味,炆煮得不夠入味!!我的三餸車仔麵,先試湯底胡椒味都夠,微辛,不算好濃郁,易入口油麵帶點鹼水味,個人不太喜歡這種味道豬肚份量都多,乾淨又軟稔易咬!豬紅有略略調味,但仍然偏淡,不夠香豬大腸的鹵水汁卻太鹹唯一要讚的是,酸齋比起我上一次吃的時候好吃了!夠入味!!老公那碗兩餸車仔麵,先讚一下,加了腩汁的豬骨湯,比起我上次試的略濃但腩汁仍未算好香~~牛丸及豬軟骨,我只嚐了後者豬軟骨夠稔滑入味,味道又不過鹹,不錯!老公似乎幾滿意,快速就吃清光了!雖然未至於難食,但我仍未在這裡找到我覺得好吃的湯底或餸菜呢...可能再過多一段長時間後,會再試吧?
大約一年前,榕記開張不久時試過一次
覺得味道一般就一直沒再試了...

上次試豬骨湯底,加了腩汁後,味道仍然很淡
於是這次選海南胡椒豬肚湯底!
配油麵﹑酸齋﹑豬大腸及豬紅
老公那碗是豬骨湯底加腩汁,配河粉﹑手打牛丸及豬軟骨
另外要了3片鮑汁花膠!

鮑汁花膠 (3片)
鮑汁花膠 (3片)
鮑汁花膠,size幾大塊!
炆得夠稔,滑溜的,充滿膠質~~
鮑汁的味道香而不鹹
惜花膠略略帶雪味,炆煮得不夠入味!!
油麵+酸齋﹑豬大腸﹑豬紅
酸齋﹑豬大腸
我的三餸車仔麵,先試湯底
胡椒味都夠,微辛,不算好濃郁,易入口
油麵帶點鹼水味,個人不太喜歡這種味道
豬肚份量都多,乾淨又軟稔易咬!
豬紅有略略調味,但仍然偏淡,不夠香
豬大腸的鹵水汁卻太鹹
唯一要讚的是,酸齋比起我上一次吃的時候好吃了!夠入味!!
河粉+手打牛丸﹑豬軟骨
但腩汁仍未算好香~~
牛丸及豬軟骨,我只嚐了後者
豬軟骨夠稔滑入味,味道又不過鹹,不錯!
老公似乎幾滿意,快速就吃清光了!

可能再過多一段長時間後,會再試吧?
2020-03-28
2020-03-20 736 瀏覽
今晚跟同事補祝生日,她一向吃得簡簡單單,但就講求健康養生,所以決定帶她吃一間有養生湯底的車仔麵店。麵店在家附近,所以並不是第一次來,不論門面和內裏的裝潢也沒有大改變,同樣鑲有具代表性的單車。內裏地方挺寬敞,泊牆設有長椅,中間有二至四人枱,而再入一點就有四至六人枱。每枱均放有點菜紙、筆和三款調味醬。四張點菜紙不同顏色,分別是不同湯底的車仔麵、必吃小食和下午茶兼飲料。***********************一心推介金蟲草野菌養生湯(素)給同事,但....晴天霹靂,竟然暫時停售,嗚嗚嗚! 只好選擇其他湯底吧! 同事點了海南胡椒豬肚湯配米線及兩餸($45),有墨魚丸和蘿蔔。她大讚湯底好夠火喉,啖啖胡椒香,又唔油,還有幾件爽口的豬肚,正!亦很喜歡多汁無渣的白蘿蔔,味道相當清甜。而我就揀了之新沒有見過的蕃茄濃湯(全素)配菜底及兩餸($45),有魚肉春卷和冬菇。湯底紅通通,湯身濃稠,內有蕃茄茸和洋蔥,味道酸咪咪,好醒胃。菜底是唐生菜,青綠爽嫩,索了湯底,帶點酸咪咪。魚肉春卷略為有些乾,但不油膩,亦不太濃味。分碟上的冬菇原隻上枱,腍嫩很多亦有咬口,且烹調入味,個人推介。*************
蕃茄濃湯(全素)配菜底及兩餸
蕃茄濃湯(全素)配菜底及兩餸
菜底
魚肉春卷
冬菇
滷水溏心蛋
另外揀了兩份必吃小食。個人很喜歡這裏的滷水溏心蛋($18/2隻),故今次推介給同事。原隻的溏心蛋內裏有層次,蛋黃不會太生,亦不會太熟,稍稍黏滑,滿有蛋香,亦弄得入味,好吃!
鮑汁花膠
鮑汁花膠
還點了兩片鮑汁花膠($12/片),兩片都幾大,滑嘟嘟兼富有膠質,絕不欺場,還配了塊清爽的唐生菜,均烹調入味,抵!
熱檸檬菜蜜和熱檸檬生薑茶
凡惠顧車仔麵,冷熱飲品均可享半價,當然不會錯過。我要了杯熱檸檬生薑茶($10/跟餐半價),酸咪咪,又夠薑,兩者絕配。而同事就要了杯熱檸檬菜蜜($8/跟餐半價),減退胡椒湯的辛辣,滋潤返喉嚨,好岩喎!
一心很想同事試試金蟲草野菌養生湯,而我自己也很懷念,所以覺得很可惜。幸兒,同事非常喜歡海南胡椒豬肚湯,仲話好驅寒,全身暖晒,好岩佢,那實在太好了! 不過,我也認承她,下次必再帶她來喝金蟲草野菌養生湯。
2020-03-18
冬菇
滷水溏心蛋
熱檸檬菜蜜和熱檸檬生薑茶
2020-07-23 15 瀏覽
同媽媽黎食午餐呢度標榜無味精,所以特登試下個湯頭揀左一個麻辣,一個胡椒豬肚湯胡椒豬肚湯唔會好辣,幾易入口,仲有豬肚可以食呢度都好足料,我揀左兩份餸,都俾好多蘿蔔有成五件,本身用清湯煮,夠清甜,無渣👍👍牛腩會分上,唔會俾腩汁整到個湯底,有心思手腩味濃,炆得好淋,好味!不過呢度有樣奇怪就係自助櫃面落單,但又食完先俾錢自己店員都有少少亂,到底個客黎買外賣定黎埋單呢樣希望可以改善下食完真係唔會覺得口渴,唔錯👍
同媽媽黎食午餐
呢度標榜無味精,所以特登試下個湯頭

揀左一個麻辣,一個胡椒豬肚湯
胡椒豬肚湯唔會好辣,幾易入口,仲有豬肚可以食

呢度都好足料,我揀左兩份餸,都俾好多
蘿蔔有成五件,本身用清湯煮,夠清甜,無渣👍👍

牛腩會分上,唔會俾腩汁整到個湯底,有心思
手腩味濃,炆得好淋,好味!

不過呢度有樣奇怪就係自助櫃面落單,但又食完先俾錢
自己店員都有少少亂,到底個客黎買外賣定黎埋單
呢樣希望可以改善下

食完真係唔會覺得口渴,唔錯👍
2020-07-12
2020-07-21 15 瀏覽
好少見到車仔麵有胡椒豬肚湯底咁特別雖然要+$10  但我都覺得值得一試個麵黎到 都已經聞到好香既胡椒豬肚湯味 所以第一啖唔係食麵 唔係食餸 而係試左個湯底先好正! 不過我食得偏重口味 如果佢更加重胡椒味 仲正 (不過都應該照顧番所有人既口味 唔可以整太辣)d料既份量都足  個秘製豬皮個汁係幾特別既~不過我覺得豬皮份量少左dd
好少見到車仔麵有胡椒豬肚湯底咁特別
雖然要+$10  但我都覺得值得一試

2020-06-29
2020-07-17 14 瀏覽
最近受到疫情影響 多了叫外賣 今日就去了買榕記外賣 我們直接去店舖買 當然亦可以打電話 門口有個位置寫外賣紙 之後比店員 之後店員會比張單 就可以比錢 等十分鐘就可以 我點了豬骨湯加沙嗲汁 油麵要了豬軟骨 豬大腸 酸齋 和肥牛 分湯上 另外一位叫了麻辣小辣 河粉 餸要了 牛腩 豬大腸 腸仔 雞翼 另加了溏心蛋兩隻 加凍豆漿一杯 怕食唔晒所以無叫雞絲粉皮 麵都大碗 餸都ok除了牛腩就麻麻地 似瘦肉 豬骨湯比較淡味 加了沙嗲都一樣 反而麻辣湯好味些 溏心蛋麻麻地有點咸 凍豆漿ok有豆味 叫咁多都只係$120 價錢好抵 店員好有禮貌 可以再試
2020-07-12
  • 豆漿
  • 豬軟骨
2020-07-12 13 瀏覽
難得假日 出去郊遊下出發前食D野先 聽朋友講有間車仔麵唔錯 就特登黎試下正午時分 成30幾度 行左10幾分鐘過黎 成個人溶晒一坐底 職員即刻送左兩杯免費嘅柚子凍飲黎超夠凍 一飲即刻有種解脫嘅感覺  真係救左我本身熱到無咩食欲 但柚子酸酸地 醒晒胃 就覺得肚餓啦呢份細心無咩鋪頭做到呢間車仔麵特色湯底 而佢係按唔同湯底 畫唔同顏色嘅紙呢到一大賣點係芫茜皮蛋湯 大熱天時夠晒下火不過就貴過其他款DD最後我地就揀左麻辣湯同豬骨湯 豬骨湯 比沙嗲汁蓋過左 不過麻辣湯就有驚喜 少麻著重辣 唔錯我地跟住佢D 「手指公」叫左幾樣餸冬菇好入味 細細粒 一啖一粒岩岩好柱侯牛腩瘦左DD 不過都淋 可以一戰百葉豆腐我地第一次食 原來好似魚蛋咁 好彈牙同時又軟綿綿 好似海綿索晒D湯一定要試既然老世咁識做送野飲 咁我地都識做Order反野飲嘅 反正杯柚子一坐底就乾左豆漿 無渣 唔太甜 岩晒香港人 (香港人食甜品都要少甜)總括黎講野食OK 但D餸就少左D 但勝左細心搭夠 可以一試~
難得假日 出去郊遊下

既然老世咁識做送野飲 咁我地都識做
Order反野飲嘅 反正杯柚子一坐底就乾左
豆漿 無渣 唔太甜 岩晒香港人 (香港人食甜品都要少甜
總括黎講野食OK 但D餸就少左D
但勝左細心搭夠 可以一試~
2020-07-01
  • 百葉豆腐
2020-07-05 40 瀏覽
#肥doi遊將軍澳.因為食過幾好食,所以不停返兜,食過幾次之後,決定寫下呢間車仔麵嘅食評!-《莞茜皮蛋湯 三餸》$50餸:蘿蔔、酸齋、豬軟骨莞茜皮蛋湯底好足料,淡淡既莞茜皮蛋味配埋超入味既蘿蔔,淨係呢兩樣野都好正!酸齋同豬軟骨分碟上,酸齋嘅酸度配得啱啱好又唔太酸,豬軟骨好林口感非常好味道都唔錯。.《豬骨清湯 三餸》$45餸:墨魚丸、豬軟骨、蘿蔔豬骨湯唔算太特別,同其他車仔麵既豬骨湯差唔多。蘿蔔一樣係清甜入味無渣,必食之選!.《醬汁魷魚(辣)》$40咁多樣野之中,最推介呢個魷魚!醬汁係少少麻辣既汁,魷魚煮得岩岩,好爽口!-👅味道:7.5/10🍱賣相:7.5/10 .🏠環境:8/10 💛店內防疫措施充足,牆上面有具香港特色既裝飾,坐落都好舒服!.⭐️總評分:8/10車仔麵既配料選擇都幾多,莞茜皮蛋湯底都幾出色,去開寶琳既可以支持下佢地~
#肥doi遊將軍澳

《莞茜皮蛋湯 三餸》$50
餸:蘿蔔、酸齋、豬軟骨
《豬骨清湯 三餸》$45
餸:墨魚丸、豬軟骨、蘿蔔
《醬汁魷魚(辣)》$40
咁多樣野之中,最推介呢個魷魚!
醬汁係少少麻辣既汁,魷魚煮得岩岩,好爽口!
👅味道:7.5/10
🍱賣相:7.5/10
🏠環境:8/10 💛
店內防疫措施充足,牆上面有具香港特色既裝飾,坐落都好舒服!
⭐️總評分:8/10
2020-07-02 29 瀏覽
係寶琳好似乜都有得食,但唯獨車仔麵既選擇真係唔多,仲要有心熬個湯底,真係不錯😏😋由細到大都中意食車仔麵,揀左豬骨湯底,結果無令我失望,唔會水咁/得d色而無味,手打牛丸都真係無呃人,唔係普通hea料,值得揀!豬皮就收工去食都唔太淋,值得一讚,只可惜菜就真係太淋…個人喜好係爽既🙈另一碗就嗌左米線,個辣係香既,但比較上d米線就有少少斷…另外嗌左個魷魚,最值得推介,少少辣但好爽口好好味,中意食一定要嗌!p.s.跟餐嗌豆腐三蚊杯,會唔會太平呀?

另一碗就嗌左米線,個辣係香既,但比較上d米線就有少少斷…

p.s.跟餐嗌豆腐三蚊杯,會唔會太平呀?
  • 魷魚
  • 豆漿
2020-05-30 130 瀏覽
榕記車仔麵 (將軍澳)將軍澳寶琳貿業路8號新都城中心3期21號地舖寶琳區黃店車仔麵呢間車仔麵,店內會全程播着願榮光歸香港,收銀位置放咗一本記錄香港人抗爭以來既書,真係一間超深黃既餐廳,所以大家一定要去支持一下芫荽皮蛋湯味+豬紅+牛腩湯底超正,超重皮蛋味豬紅入味,牛腩都炆得好淋豬骨清湯味+豬腸+牛丸豬腸大大舊好入味,牛丸彈牙爽口小食-豬手炆得超入味,味道有少少偏鹹適合重口味人士評分:8/10
榕記車仔麵 (將軍澳)
將軍澳寶琳貿業路8號新都城中心3期21號地舖

寶琳區黃店車仔麵

芫荽皮蛋湯味+豬紅+牛腩
湯底超正,超重皮蛋味
豬紅入味,牛腩都炆得好淋

豬骨清湯味+豬腸+牛丸
豬腸大大舊好入味,牛丸彈牙爽口

小食-豬手
炆得超入味,味道有少少偏鹹
適合重口味人士

評分:8/10
2020-05-29 95 瀏覽
黎到寶琳就試下呢間榕記車仔麵一入到去雖然環境細細 但都坐得幾舒服枱面有唔同餐牌供客人點餐價錢非常便宜我揀左4餸 $45 加可樂4餸分別係陳皮魚蛋(唔辣),雞中翼,雞絲同唐生菜麵就揀左米線 無加任何汁我覺得陳皮魚蛋係入面咁多餸最好食既total有5粒 食落好彈牙亦有陳皮味 值得試下雞中翼就偏鹹 因為無加任何汁既關係浸耐少少個雞翼會好d雞絲反而就一般般唔夠嫩口唐生菜都ok 份量亦都多米線都唔錯總括而言食物方面 推薦陳皮魚蛋環境方便 坐得幾舒服服務方面 店員十分有禮下次會再食
黎到寶琳就試下呢間榕記車仔麵

服務方面 店員十分有禮

下次會再食
2020-05-26
2020-05-28 68 瀏覽
今晚只想簡單食個車仔麵💛係寶琳呢個無乜黃店嘅地方 搵到呢間 咁就一於支持下小店啦☺️-店內掛住啲相同poster我每次睇到都有好大感觸😣舖內亦一直播住抗爭期間創作嘅歌曲文宣 抗疫物資亦預備好 仲提我地佢地後日罷工休店店主真的非常有心👍🏻-四張餐紙點主食係白色或者黃色可選湯底有4款麻辣湯,豬骨清湯,芫茜皮蛋湯,海南胡椒豬肚湯-我地仲叫左雞絲粉皮做小食$30份量超多呀!大推呢個毫不吝嗇嘅胡麻醬 雞絲 同 粉皮😂粉皮口感出色 唔會好碎好散非常抵讚-朋友點嘅豬骨清湯配冬菇牛丸同豬大腸面頭嘅係追加嘅沙嗲汁食物質素正常 而朋友話粉麵份量好多 食極都有😆-我就叫左胡椒豬肚湯湯底味道幾好 我本身唔算太食得辣 都無問題佢唔會好濁 但同時又好有味湯底附上3-4件豬肚添 變相多左一個餸👍🏻👍🏻👍🏻配料方面我揀左墨魚丸 豬紅 同 牛腩舖頭幾細心牛腩另上 腩汁就唔會影響湯底啦我叫菜底 份量正常合理-小店值得支持繼續加油💛
今晚只想簡單食個車仔麵💛
店主真的非常有心👍🏻

四張餐紙
點主食係白色或者黃色
可選湯底有4款
麻辣湯,豬骨清湯,芫茜皮蛋湯,海南胡椒豬肚湯

我地仲叫左雞絲粉皮做小食

我叫菜底 份量正常合理

小店值得支持
繼續加油💛
2020-05-17 69 瀏覽
因不想出街,所以致電翠林食店外賣專線,有新店加盟榕記車仔麵,是非一般的車仔麵,湯底是我打邊爐時喜歡的,小食還有鮑魚花膠,但我只叫了五一手足內已有鮑魚、花膠、南乳豬脚豪華版車仔麵😋,魚旦 蘿蔔 粗麵 海南胡椒豬肚湯 湯底ok,魚肉春卷 豬軟骨 粗麵 莞茜皮蛋湯比較喜歡這湯好好味😋小食有炸鮮蝦雜菜條👍🏼醬汁魷魚😋但比較少,滋味拼盤滷水雞翼豬大腸紅腸👍🏼
😋,魚旦 蘿蔔 粗麵 海南胡椒豬肚湯 湯底ok,

外賣送餐
2020-05-03 150 瀏覽
上OpenRice睇吓寶琳有啲咩嘢食,見到啲人話依家係窮人恩物所以就黎試吓,我哋九點前嚟到原來佢地都差唔多last order 啦。個店員就同我哋講得車仔麵底返米粉可以揀🤦🏻‍♂️-雞絲粉皮啲粉皮煮得啱啱好,唔會煮到淋曬,好彈口。芝麻醬同雞絲都好多好足料,不過足料就唔代表好味😂個人覺得啲芝麻醬落得太多,搞到碟雞絲粉皮太咸。如果加埋木瓜絲就更加好,令到成碟小菜就更加輕盈同清新。我叫咗個三餸車仔麵,呢碗車仔麵檔左清湯牛腩湯底,個湯底就普通,不過就唔會太咸令到我要飲好多水。滷水豬大腸做得好好,啲滷水汁飲到有少少藥材味,而且都浸得夠耐令到啲豬大腸入晒味。👍🏻 冬菇就冇乜特別,因為唔係用滷水汁浸,所以咬落去冇咩味,不過都好香冬菇味。醬爆福州丸就好普通,唔係好似佢講咁樣禁醬爆,咬落去只有少少汁爆出嚟,不過個樣都好好味同好彈嘅。-胡椒豬肚湯米粉個人覺得胡椒豬肚湯嘅味道比較淡,係飲到胡椒味但唔夠重,另外就係成個湯比較單調,如果加埋酸菜會更加好味。啲豬肚都煮得夠淋,唔係好似橡筋咁樣咬極都咬唔爛。跟住加咗兩餸一個係豬軟骨一個係柱候牛腩。啲豬軟骨都唔錯啲軟骨唔會好硬都咬得到,但個牛腩就真係好差,非常之鞋,咬極

-雞絲粉皮

醬爆福州丸

-胡椒豬肚湯米粉

跟住加咗兩餸一個係豬軟骨一個係柱候牛腩。啲豬軟骨都唔錯啲軟骨唔會好硬都咬得到,但個牛腩就真係好差,非常之鞋,咬極都咬唔爛。

總結來講聽日間餐廳嘅車仔麵價錢偏貴,性價比較低,下次唔會再嚟食。