2020-07-24 1609 瀏覽
我記得以前曾經光顧將軍澳分店的「榕記車仔麵」,只是現在已經完全找不到任何在「將軍澳」「榕記車仔麵」留下的食評記錄,反而已結業的九龍城分店,我對九龍城分店「榕記車仔麵」的「碗仔翅湯底車仔麵」記憶猶新。可惜九龍城分店「榕記車仔麵」現在已經結業關門,一切都已經成為回憶的一部分。說回將軍澳分店「榕記車仔麵」,竟然都有一款味道讓我印象深刻,與別不同的創意「車仔麵」湯底。雖然現在的「將軍澳」分店「榕記車仔麵」沒有「碗仔翅」湯底,但是我卻意外發現「將軍澳」分店「榕記車仔麵」裡面,也有一款口味與別不同的車仔麵湯底,湯底名稱叫做「芫茜皮蛋」。雖然不是人人都會喜歡食「芫茜」,以及「皮蛋」這兩種蔬菜跟蛋類食材,但是我卻偏偏很喜歡「芫茜」跟「皮蛋」,所以對「芫茜皮蛋」作為湯底的「車仔麵」感到異常的強烈試食意慾。不過,我在「將軍澳」「榕記車仔麵」有關「芫茜皮蛋」湯底車仔麵食品的自助點餐紙裡面,始終找不到「白飯」,命中注定我需要在食完「榕記車仔麵」之後,再在「將軍澳」尋找有「白飯」的食品。雖然「將軍澳」分店「榕記車仔麵」的「芫茜皮蛋」湯底車仔麵食品裡面沒有「白飯」供食客選擇,但是我始終還是需要為「芫茜皮蛋」湯底車

雖然「將軍澳」分店「榕記車仔麵」的「芫茜皮蛋」湯底車仔麵食品裡面沒有「白飯」供食客選擇,但是我始終還是需要為「芫茜皮蛋」湯底車仔麵,尋找選擇「芫茜皮蛋車仔麵」餸菜裡面的食品。

我的「芫茜皮蛋」湯底車仔麵裡面的餸菜,除了必然之選「柱侯牛腩」跟「雞中翼」,還有我享用「車仔麵」不可或缺的蔬菜食品「蘿蔔」。由於「榕記車仔麵」餸菜價錢以獨立價錢計算,所以選擇餸菜也只能精簡一點。

幸好「榕記車仔麵」當日推廣的「一元限定」餸菜食品,就只有「酸齋」而已,而不是「唐揚炸雞」。否則要我在「雞中翼」和「唐揚炸雞」裡面「二選一」,我肯定又會陷入「選擇困難」的苦惱當中。

於是我在「榕記車仔麵」的「芫茜皮蛋」車仔麵自助點餐紙裡面劃好我需要的麵底「粗麵」,跟其他餸菜配料之後,就立刻把點餐紙交給侍應。過了大約十分鐘後,侍應捧着「芫茜皮蛋」車仔麵和餸菜送到我的檯面上。

或許因為「芫茜皮蛋」味道相對比較濃烈,不能夠跟其他餸菜裡面的味道互相融合吧,所以「榕記車仔麵」侍應把「芫茜皮蛋」車仔麵跟有不少滷水醬汁的「柱侯牛腩」和「雞中翼」安排分開另上。
芫茜皮蛋湯車仔麵

雖然不是每一個人都能夠接受到「芫荽」裡面與別不同的氣味,還有「皮蛋」結構奇異的獨一無二口感,但是把它們當作材料煲煮出來的「芫茜皮蛋湯」,「芫茜皮蛋湯」的味道頗為鮮甜,合乎我的口味要求。

而且外表呈現微微淺綠顏色的「皮蛋」,令到「榕記車仔麵」「芫茜皮蛋湯」實際賣相呈現泛綠一片的同時,也來自被切碎「皮蛋」和煲煮「皮蛋」碎之後,出現出來的綿滑「皮蛋」口感。

相反地,雖然我都承認「芫茜」表面上的而且確是有一陣,不是每一個人包括我在內都能夠接受得來的氣味,但是加入「芫茜」到車仔麵湯裡面之後,湯的味道沒有因為「芫茜」而變得難以入口。

加入「芫茜」之後對「芫茜皮蛋湯」味道產生的最大影響,其實只是產生了一陣來自蔬菜的獨有氣味。但是「皮蛋」的甜味卻能夠化解「芫茜」的氣味,我甚至可以一口氣喝完整碗甜味「芫茜皮蛋湯」。

至於跟「芫茜皮蛋湯」和「蘿蔔」分開,各自以餐碟另外送上的滷水「雞中翼」和「柱侯牛腩」,滷水汁本身甜味都很濃厚,或許正正因為如此,把「雞中翼」和同樣濃味的「芫茜皮蛋湯」分開上才是理智的決定。

至於沒有安排放在「芫茜皮蛋湯」裡面的「柱侯牛腩」,「柱侯牛腩」本身的「柱侯醬」醬汁味道感覺很甜,而且「牛腩」本身的口感也被「榕記車仔麵」炆到變得很腍,吸收到來自「柱侯醬」的濃厚甜味。

至於「雞中翼」本身的口感,也被「榕記車仔麵」廚房炆煮到變成口感很腍,雞肉一咬即時化開的狀態,至於炆煮「雞中翼」的甜味「滷水汁」,也令「雞中翼」的實際味道變得很甜。

至於沒有被「雞中翼」甜味滷水汁干擾味道的「芫茜皮蛋湯」,「芫茜皮蛋湯」本身的獨有甜味,也令到浸在「芫茜皮蛋湯」裡面的「蘿蔔」味道變得很甜。

至於「榕記車仔麵」「蘿蔔」本身口感也被煮到非常之腍,而且「蘿蔔」本身沒有任何渣滓,配上甜味「芫茜皮蛋湯」屬於非常正確的選擇。

要數「榕記車仔麵」唯一的缺點,應該只是沒有提供「白飯」而已,迫使我在埋單結賬之後,需要在「新都城中心」商場裡面尋找其他「白飯」食品。
2020-06-25
芫茜皮蛋湯車仔麵
2020-11-01 104 瀏覽
咁岩入將軍澳,就黎呢間💛車仔面試下知道有個特別既芫茜湯底,我呢個西人勁係要一試,餸就叫左冬菇、大腸、百頁豆腐,$50 3 餸,3款都好食!冬菇大腸好入味,為左唔影響湯底,佢會分開上。可惜個芫茜湯令我幾失望,無芫茜味,好淡,得個咸,同行朋友唔食芫茜,試一啖都覺得無芫茜味。所以建議叫番普通湯底,仲平d!米線偏硬,口感一般,唔係軟滑果種再叫個小菜,韮菜豬紅,大件抵食!好多豬紅同菜,好好食,原本睇樣以為會無味,但豬紅吸哂湯汁,小小辣好正,韮菜又多又新鮮!同行友人叫左普通湯底,4餸分別係蘿蔔、豬軟骨、生菜同唔知咩魚肉卷,都係$45蘿蔔好甜,仲有4大件!豬軟骨都睇落大件又入味,唔錯!
咁岩入將軍澳,就黎呢間💛車仔面試下

冬菇大腸好入味,為左唔影響湯底,佢會分開上。
所以建議叫番普通湯底,仲平d!
米線偏硬,口感一般,唔係軟滑果種

蘿蔔好甜,仲有4大件!豬軟骨都睇落大件又入味,唔錯!
  • 冬菇
  • 三餸車仔麵
  • 韮菜豬紅
2020-10-31 49 瀏覽
💛純為支持小店💛揀左豬骨清湯,3個餸 豬皮 豬紅 百葉豆腐雖然話豬皮係辣 但其實無乜味道 豬紅有醃過下 百葉豆腐都特別 比較少見粗麵唔鞋湯底無乜味 全靠一大羮辣油純為支持💛小店食物比較普通

💛純為支持小店💛

湯底無乜味 全靠一大羮辣油

純為支持💛小店
食物比較普通

2020-10-13 170 瀏覽
痴線!究竟要幾餓先會叫到一枱都係食物? 不過,每樣少少,人人都夾夾吓,的確開心嘅!朋友話似做節喎 XD榕記車仔麵出名嘅食物都好多,以下幾款有食過嗎?芫荽皮蛋湯底湯底芫荽已經好濃吓,面頭仲要加一堆 😍 愛芫荽嘅唔好錯過。湯頭都幾甜,加咗甘草,飲完喉嚨涼涼哋。皮蛋都多,飲完大半碗,感覺好下火 XD 麵類可以轉菜底,正喎,多食蔬菜好又唔會太飽。有空間可以食其他餸 😌朋友要咗 胡椒豬肚湯 好夠胡椒!好夠辣,冬天食最好,夏天就會邊食邊爆汗 XD 滷豬手夠味,好夠淋溏心蛋 - 好食喎,蛋黃部分無欺場冬菇 - 好厚肉,juicy秘製魷魚 - 勁大份,唔un,幾辣吓白蘿蔔 - 水份夠嘅,但偏甜。呀! 牛腩 都好OK㗎,好夠入味。‼️ 食店係地舖但入口係斜梯所以好方便輪椅朋友去。大家多多幫襯小店呀!
朋友話似做節喎 XD

榕記車仔麵出名嘅食物都好多,以下幾款有食過嗎?

芫荽皮蛋湯底

滷豬手
夠味,好夠淋

溏心蛋 - 好食喎,蛋黃部分無欺場

冬菇 - 好厚肉,juicy

秘製魷魚 - 勁大份,唔un,幾辣吓

白蘿蔔 - 水份夠嘅,但偏甜。

呀! 牛腩 都好OK㗎,好夠入味。

‼️ 食店係地舖但入口係斜梯
所以好方便輪椅朋友去。大家多多幫襯小店呀!
2020-10-11 174 瀏覽
這間小店一直都不願意告急,老闆本著蝕住做的心態,做到不能撐下去再算,希望大家可以多多支持,住得較遠的朋友可以利用將軍澳外賣專線平枱點外賣,可能有機會見到傳說中的銀丁巴打🐖 豬骨清湯麵(兩餸) $35味道比較普通,腩汁可以再多一點🐷 海南胡椒豬肚湯(兩餸) $45湯底味道超濃郁,胡椒味很香,而且天氣比較涼快,有點暖胃🐔 雞絲粉皮 $30這個價錢大大碗,很抵食,而且味道很好,麻醬充足,粉皮爽脆,雞絲稍為有點老

海南胡椒豬肚湯(兩餸)

🐖 豬骨清湯麵(兩餸) $35
味道比較普通,腩汁可以再多一點

豬骨清湯麵(兩餸)

🐷 海南胡椒豬肚湯(兩餸) $45
湯底味道超濃郁,胡椒味很香,而且天氣比較涼快,有點暖胃

雞絲粉皮

🐔 雞絲粉皮 $30

2020-10-10
海南胡椒豬肚湯(兩餸)
豬骨清湯麵(兩餸)
雞絲粉皮
  • 胡椒豬肚湯
2020-10-02 133 瀏覽
吾講味道住,先講服務,一流!話說我order 外賣,自己衰揀錯自取,其實我係想送餐,叫餐比人食所以吾係身處附近,唯有白白浪費個餐,點知試打去,初時職員比我改今晚或聽日去食返,點知整咗?吾緊要!距地拍硬檔,搵人幫我送埋個餐去比我朋友!吾係老鳳,下次未必有例外,不過今次距地真係好到加0一!講味道,樣樣大件又好味,正!
吾講味道住,先講服務,一流!
講味道,樣樣大件又好味,正!

外賣自取
2020-09-10 175 瀏覽
原本諗住行落寶琳食壽司,點知冇開,見附近有間車仔麵就行入去試下,點知發現有驚喜😋😋😋1️⃣黃店食肆店內餐牌有樣小食名為五一手足,此外亦設tips盒,收到嘅tips會用作購買物資👍🏽👍🏽2️⃣下午茶優惠每星期均設有吾同嘅小食,可以以一蚊優惠價跟餐購買🤤🤤3️⃣獨特車仔麵湯底一般車仔麵店只有清湯,辣汁,咖哩汁等湯底,但呢間車仔麵有胡椒豬肚湯底( 內附豬肚絲 ),胡椒豬肚湯愛好者值得一試👍🏽👍🏽

1️⃣黃店食肆

2️⃣下午茶優惠

每星期均設有吾同嘅小食,可以以一蚊優惠價跟餐購買🤤🤤

3️⃣獨特車仔麵湯底

• 冬菇
  • 柱候牛腩
  • 海南胡椒豬肚湯
2020-07-23 237 瀏覽
同媽媽黎食午餐呢度標榜無味精,所以特登試下個湯頭揀左一個麻辣,一個胡椒豬肚湯胡椒豬肚湯唔會好辣,幾易入口,仲有豬肚可以食呢度都好足料,我揀左兩份餸,都俾好多蘿蔔有成五件,本身用清湯煮,夠清甜,無渣👍👍牛腩會分上,唔會俾腩汁整到個湯底,有心思手腩味濃,炆得好淋,好味!不過呢度有樣奇怪就係自助櫃面落單,但又食完先俾錢自己店員都有少少亂,到底個客黎買外賣定黎埋單呢樣希望可以改善下食完真係唔會覺得口渴,唔錯👍
同媽媽黎食午餐
呢度標榜無味精,所以特登試下個湯頭

揀左一個麻辣,一個胡椒豬肚湯
胡椒豬肚湯唔會好辣,幾易入口,仲有豬肚可以食

呢度都好足料,我揀左兩份餸,都俾好多
蘿蔔有成五件,本身用清湯煮,夠清甜,無渣👍👍

牛腩會分上,唔會俾腩汁整到個湯底,有心思
手腩味濃,炆得好淋,好味!

不過呢度有樣奇怪就係自助櫃面落單,但又食完先俾錢
自己店員都有少少亂,到底個客黎買外賣定黎埋單
呢樣希望可以改善下

食完真係唔會覺得口渴,唔錯👍
2020-07-12
2020-07-21 80 瀏覽
好少見到車仔麵有胡椒豬肚湯底咁特別雖然要+$10  但我都覺得值得一試個麵黎到 都已經聞到好香既胡椒豬肚湯味 所以第一啖唔係食麵 唔係食餸 而係試左個湯底先好正! 不過我食得偏重口味 如果佢更加重胡椒味 仲正 (不過都應該照顧番所有人既口味 唔可以整太辣)d料既份量都足  個秘製豬皮個汁係幾特別既~不過我覺得豬皮份量少左dd
好少見到車仔麵有胡椒豬肚湯底咁特別
雖然要+$10  但我都覺得值得一試

2020-06-29
2020-07-17 83 瀏覽
最近受到疫情影響 多了叫外賣 今日就去了買榕記外賣 我們直接去店舖買 當然亦可以打電話 門口有個位置寫外賣紙 之後比店員 之後店員會比張單 就可以比錢 等十分鐘就可以 我點了豬骨湯加沙嗲汁 油麵要了豬軟骨 豬大腸 酸齋 和肥牛 分湯上 另外一位叫了麻辣小辣 河粉 餸要了 牛腩 豬大腸 腸仔 雞翼 另加了溏心蛋兩隻 加凍豆漿一杯 怕食唔晒所以無叫雞絲粉皮 麵都大碗 餸都ok除了牛腩就麻麻地 似瘦肉 豬骨湯比較淡味 加了沙嗲都一樣 反而麻辣湯好味些 溏心蛋麻麻地有點咸 凍豆漿ok有豆味 叫咁多都只係$120 價錢好抵 店員好有禮貌 可以再試
2020-07-12
  • 豬軟骨
2020-07-12 65 瀏覽
難得假日 出去郊遊下出發前食D野先 聽朋友講有間車仔麵唔錯 就特登黎試下正午時分 成30幾度 行左10幾分鐘過黎 成個人溶晒一坐底 職員即刻送左兩杯免費嘅柚子凍飲黎超夠凍 一飲即刻有種解脫嘅感覺  真係救左我本身熱到無咩食欲 但柚子酸酸地 醒晒胃 就覺得肚餓啦呢份細心無咩鋪頭做到呢間車仔麵特色湯底 而佢係按唔同湯底 畫唔同顏色嘅紙呢到一大賣點係芫茜皮蛋湯 大熱天時夠晒下火不過就貴過其他款DD最後我地就揀左麻辣湯同豬骨湯 豬骨湯 比沙嗲汁蓋過左 不過麻辣湯就有驚喜 少麻著重辣 唔錯我地跟住佢D 「手指公」叫左幾樣餸冬菇好入味 細細粒 一啖一粒岩岩好柱侯牛腩瘦左DD 不過都淋 可以一戰百葉豆腐我地第一次食 原來好似魚蛋咁 好彈牙同時又軟綿綿 好似海綿索晒D湯一定要試既然老世咁識做送野飲 咁我地都識做Order反野飲嘅 反正杯柚子一坐底就乾左豆漿 無渣 唔太甜 岩晒香港人 (香港人食甜品都要少甜)總括黎講野食OK 但D餸就少左D 但勝左細心搭夠 可以一試~
難得假日 出去郊遊下

既然老世咁識做送野飲 咁我地都識做
Order反野飲嘅 反正杯柚子一坐底就乾左
豆漿 無渣 唔太甜 岩晒香港人 (香港人食甜品都要少甜
總括黎講野食OK 但D餸就少左D
但勝左細心搭夠 可以一試~
2020-07-01
  • 百葉豆腐
2020-07-05 120 瀏覽
#肥doi遊將軍澳.因為食過幾好食,所以不停返兜,食過幾次之後,決定寫下呢間車仔麵嘅食評!-《莞茜皮蛋湯 三餸》$50餸:蘿蔔、酸齋、豬軟骨莞茜皮蛋湯底好足料,淡淡既莞茜皮蛋味配埋超入味既蘿蔔,淨係呢兩樣野都好正!酸齋同豬軟骨分碟上,酸齋嘅酸度配得啱啱好又唔太酸,豬軟骨好林口感非常好味道都唔錯。.《豬骨清湯 三餸》$45餸:墨魚丸、豬軟骨、蘿蔔豬骨湯唔算太特別,同其他車仔麵既豬骨湯差唔多。蘿蔔一樣係清甜入味無渣,必食之選!.《醬汁魷魚(辣)》$40咁多樣野之中,最推介呢個魷魚!醬汁係少少麻辣既汁,魷魚煮得岩岩,好爽口!-👅味道:7.5/10🍱賣相:7.5/10 .🏠環境:8/10 💛店內防疫措施充足,牆上面有具香港特色既裝飾,坐落都好舒服!.⭐️總評分:8/10車仔麵既配料選擇都幾多,莞茜皮蛋湯底都幾出色,去開寶琳既可以支持下佢地~
#肥doi遊將軍澳

《莞茜皮蛋湯 三餸》$50
餸:蘿蔔、酸齋、豬軟骨
《豬骨清湯 三餸》$45
餸:墨魚丸、豬軟骨、蘿蔔
《醬汁魷魚(辣)》$40
咁多樣野之中,最推介呢個魷魚!
醬汁係少少麻辣既汁,魷魚煮得岩岩,好爽口!
👅味道:7.5/10
🍱賣相:7.5/10
🏠環境:8/10 💛
店內防疫措施充足,牆上面有具香港特色既裝飾,坐落都好舒服!
⭐️總評分:8/10
2020-07-02 80 瀏覽
係寶琳好似乜都有得食,但唯獨車仔麵既選擇真係唔多,仲要有心熬個湯底,真係不錯😏😋由細到大都中意食車仔麵,揀左豬骨湯底,結果無令我失望,唔會水咁/得d色而無味,手打牛丸都真係無呃人,唔係普通hea料,值得揀!豬皮就收工去食都唔太淋,值得一讚,只可惜菜就真係太淋…個人喜好係爽既🙈另一碗就嗌左米線,個辣係香既,但比較上d米線就有少少斷…另外嗌左個魷魚,最值得推介,少少辣但好爽口好好味,中意食一定要嗌!p.s.跟餐嗌豆腐三蚊杯,會唔會太平呀?

另一碗就嗌左米線,個辣係香既,但比較上d米線就有少少斷…

p.s.跟餐嗌豆腐三蚊杯,會唔會太平呀?
  • 魷魚
2020-05-30 180 瀏覽
榕記車仔麵 (將軍澳)將軍澳寶琳貿業路8號新都城中心3期21號地舖寶琳區黃店車仔麵呢間車仔麵,店內會全程播着願榮光歸香港,收銀位置放咗一本記錄香港人抗爭以來既書,真係一間超深黃既餐廳,所以大家一定要去支持一下芫荽皮蛋湯味+豬紅+牛腩湯底超正,超重皮蛋味豬紅入味,牛腩都炆得好淋豬骨清湯味+豬腸+牛丸豬腸大大舊好入味,牛丸彈牙爽口小食-豬手炆得超入味,味道有少少偏鹹適合重口味人士評分:8/10
榕記車仔麵 (將軍澳)
將軍澳寶琳貿業路8號新都城中心3期21號地舖

寶琳區黃店車仔麵

芫荽皮蛋湯味+豬紅+牛腩
湯底超正,超重皮蛋味
豬紅入味,牛腩都炆得好淋

豬骨清湯味+豬腸+牛丸
豬腸大大舊好入味,牛丸彈牙爽口

小食-豬手
炆得超入味,味道有少少偏鹹
適合重口味人士

評分:8/10
2020-05-29 122 瀏覽
黎到寶琳就試下呢間榕記車仔麵一入到去雖然環境細細 但都坐得幾舒服枱面有唔同餐牌供客人點餐價錢非常便宜我揀左4餸 $45 加可樂4餸分別係陳皮魚蛋(唔辣),雞中翼,雞絲同唐生菜麵就揀左米線 無加任何汁我覺得陳皮魚蛋係入面咁多餸最好食既total有5粒 食落好彈牙亦有陳皮味 值得試下雞中翼就偏鹹 因為無加任何汁既關係浸耐少少個雞翼會好d雞絲反而就一般般唔夠嫩口唐生菜都ok 份量亦都多米線都唔錯總括而言食物方面 推薦陳皮魚蛋環境方便 坐得幾舒服服務方面 店員十分有禮下次會再食
黎到寶琳就試下呢間榕記車仔麵

一入到去雖然環境細細 但都坐得幾舒服