朋友介紹,今日黎到位置尖沙咀九龍公園附近既泰斗。今日不冷不熱,涼涼地,原本打算坐出外面享受埋翠綠既樹景,點知最後一張檯都俾人Reserved埋,唯有坐返去入面。哩一道青木瓜蝦沙律係我食過最好食,佢整體味道很濃郁,唔會覺得沙律汁俾水溝稀了,應該有事前鯨乾d 木瓜同蘿蔔絲,製作比較用心, 因此味道比較酸辣同入味,但配上奶香的鮮蝦,便可以稍為中和一下辣味。椰汁雞湯實際上唔淨止係雞湯,佢係椰汁味既冬陰公湯,無平時既咁酸辣,但味道卻更多元化,更加適合香港人口味,濃濃的椰香配上茹類與雞肉,帶出湯既鮮甜,加上芫茜香味,非常可口!哩一道香草雞翼係用煎炸的,並且中間切開一半,變成條狀,每塊雞翼都只有一條骨,味道雖比起其他菜式就比較普通,但食起黎就好方便。哩一度係金不換辣椒膏炒花甲,味道出奇的搭配,金不換很能帶出花甲既鮮甜,令人surprised!哩一道係四季豆炒咸腩肉,比較家鄉菜FEEL D ,腩肉很香咸,據我所知,D 咸腩肉製作需時兼煩,唔係度度有得食,一碟都可以'送'成碗飯,真係會食過返尋味。腩肉點辣椒汁更顯另一番風味,係經理推介的。
腩肉點辣椒汁更顯另一番風味,係經理推介的。
2015-05-14