2012-05-08 8 瀏覽
上網見倒openrice「十大好評升幅」排行榜中,「舞心拉麵」新開冇耐即成為榜首,所以就約埋朋友六點鐘去試食,希望早D食,條隊唔會太長。我地喺羅素街穿過橫巷入登龍街,驚見人龍;唔知好彩定唔好彩啦,去到「舞心拉麵」門口先知道橫巷條隊原來係等緊入對面間「豚王」。友人同小肥見倒半滿座o既「舞心拉麵」,大家都有好多問號。如果口碑咁好,間拉麵店又係明星新開,應該已經夠哂號召力,再加上「豚王」條隊咁長,點都會有D客人轉軚過黎試下新餐廳架?!為何會咁吉呢?!「舞心拉麵」店中,喺樓面工作o既,全部都係化行妝o既姐姐仔,真係幾養眼。不過,可惜帶位小姐,落單小姐,傳餸小姐,以及收銀小姐,全組人員態度高傲,樣子極不耐煩,食客見倒,心情都會變差,服務分理所當然地大打折扣。 (白)原味豬骨湯拉麵($78):豬骨湯底唔夠熱,影相都唔洗就住D煙;湯味唔夠濃郁,未如廣告及報導中所講咁有火候,不過勝在XO仔食完唔口乾,亦冇出現敏感症狀,估計應該冇落味精。五花腩叉燒肥瘦適中,切得夠薄,只可惜質感偏硬同嚡,差咁啲啲。半流心o既半熟蛋,如其他食評所言,好有蛋味,美味可口,每碗有半隻,份量最啱我地膽固醇偏高o既人。可能係希望不
好多吉位
?!

。五花腩叉燒肥瘦適中,切得夠薄,只可惜質感偏硬同嚡,差咁啲啲。半流心o既半熟蛋,如其他食評所言,好有蛋味,美味可口,每碗有半隻,份量最啱我地膽固醇偏高o既人。可能係希望不大,所以反而有驚喜;大部分食評都覺得唔掂o既硬拉麵,小肥覺得麵條彈牙兼唔粉,係小弟幫襯過咁多間拉麵舖最正o既一家!心諗,莫非拉麵店睇左openrice食評們o既意見後作出左調整
?成功挽回不少味道分!碗中其他配料如木耳,蔥等都係爽口食品,所以同拉麵一齊食,整體口感特別覺得爽脆。
原味豬骨湯拉麵
 飛翼餃子($32): 問題一,賣相唔吸引,不過一早預左。問題二,同拉麵一樣,唔夠熱
!問題三,餃子煎得唔夠香脆。好在餃子皮夠薄,個餡都算好味,而且食落唔會成口油,唔係真係要嚴重扣分。同友人食完都唔係好明點解餸名要用「飛翼」…
飛翼餃子
$78一碗拉麵,對我地依D最低工資人士其實算幾貴;好彩屋企唔洗我交租,唔係都未必食得起
。不過,正如食評們所講,「舞心」都算有良心,每碗入面都有半隻蛋,比起其他拉麵店已經叫做比較飽肚。雖然「舞心」有良心,不過服務生就唔係好上心啦,誠意欠奉囉!
2012-05-05
好多吉位