2019-06-18 1494 瀏覽
親戚住在佐敦多年,今日我和家人一起去探望他,然後晚飯的時候她帶我們去新新酒樓一起食飯,餐廳位置在莊士倫敦廣場的11樓,餐廳乾净企理而且店員亦十分親切。我見到店員們都很熟悉的稱呼顧客,相信這裏也有不少老顧客。我們叫了幾個小菜,包括:籠仔荷香薑米靚蟹蒸飯,紅燒脆皮乳鴿,者者生菜煲和薑葱粉絲魚雲煲。紅燒脆皮乳鴿:乳鴿外皮香脆不油膩,味道不會過濃,乳鴿肉質嫩滑,可以講外脆內嫩。者者生菜煲:生菜煲完全沒有痴底,火候控制得好好!生菜煲加上乾葱蒜肉碎蝦乾和蝦醬令到生菜煲更惹味,我食到停唔到口。籠仔荷香薑米靚蟹蒸飯:現在有荷野蒸飯的酒樓已經唔多!所以即刻就點左,當我點完這個蒸飯無幾耐,我就見到店員立刻撈上一隻新鮮的蟹交入去厨房。香噴噴的即叫即蒸的籠仔靚蟹蒸飯到la!一打開就聞到果陣清香的荷葉香氣。蒸飯賣相相當唔錯,價錢都唔貴($188). 首先蟹肉鮮味結實,蒸飯也是有吸收到蟹的鮮味,米飯粒粒分明味道有層次且鮮味十足。薑葱粉絲魚雲煲:我是不吃魚雲的,不過見大家食呢到菜都食得津律有味,爸爸仲讚不絕口,相信都係十分唔錯的,我食左粉絲亦是非常惹味的,最難得的係一D腥味都無。到最後店員仲送左紅豆沙糖水比我地!!

紅燒脆皮乳鴿

者者生菜煲

薑葱粉絲魚雲煲

到最後店員仲送左紅豆沙糖水比我地!!下次進過佐敦一定會再幫襯。
紅燒脆皮乳鴿
者者生菜煲
薑葱粉絲魚雲煲
  • 薑葱粉絲魚雲煲,
  • 籠仔荷香薑米靚蟹蒸飯,
  • 紅燒脆皮乳鴿,