2023-03-15
火赤係一間係尖沙咀嘅日式串燒小店,由非常有經驗嘅KIN師傅主理,全程都可以見到師傅喺席前人手穿串同埋烹調串燒,非常精彩,亦睇得出佢哋非常有心機。餐廳位置雖然唔算大,但都算坐得舒服,喺吧枱嘅位置就可以欣賞到師傅嘅烹飪。如果同朋友聚會嘅話,亦都可以選擇雅座同埋露天嘅位置。佢哋嘅串燒採用左日本九州直送嘅香草雞, 🐓 由於佢哋以香草餵食,所以食落去雞肉會有淡淡的香草香,非常特別。佢哋雞嘅串燒選擇亦都非常之齊全,而且全部味道都非常唔錯,值得一試!⚪️佐酒小食🍶燒鱈魚乾 - 鱈魚乾燒到非常香脆,食落非常香口,配埋蛋黃醬一流。 枝豆 - 居酒屋嘅必點菜式,正常發揮!⚪️燒鳥🐓▫️雞下心 - 汁燒雞下心食落去有油香,爽口,唔會話好重內臟味,好食。▫️雞髀肉 - 雞髀肉燒到非常嫩滑,外皮香脆,再配上店家特調嘅鹽同調味料,味道恰到好處。▫️雞腸 - 汁燒雞腸食落非常爽彈,油份唔算好重,幾好味。▫️雞橫膈膜 - 呢個部位我個人非常鍾意,因為食落去非常之爽口,肉同埋脆骨嘅比例啱啱好,鹽燒嘅調味恰到好處,食落香口但唔會過膩。▫️糯米雞肉棒 - 免治雞肉棒,外層再加上一層脆脆地嘅糯米,口感有啲似鍋巴,中間再夾住嫩滑嘅雞肉餡,口
⚪️佐酒小食🍶
枝豆 - 居酒屋嘅必點菜式,正常發揮!
⚪️燒鳥🐓
▫️雞腸 - 汁燒雞腸食落非常爽彈,油份唔算好重,幾好味。
▫️糯米雞肉棒 - 免治雞肉棒,外層再加上一層脆脆地嘅糯米,口感有啲似鍋巴,中間再夾住嫩滑嘅雞肉餡,口感同味道都非常有層次,成個配搭唔錯。
⚪️其他燒物🥒
▫️煙肉芝士卷 - 香脆嘅煙肉入面包住流心嘅芝士同埋紫蘇葉,食落去非常邪惡,但真係好好食,好滿足。
▫️味噌燒翠玉瓜
▫️燒蘆筍
▫️醬油燒飯團 - 飯團用咗鰹魚同埋紫菜調味,面層搽咗醬油,再燒到香脆,口感同味道一流。
⚪️甜品🍵
▫️抹茶蕨餅 - 蕨餅口感煙韌,抹茶粉算濃郁,帶少許回甘,食落唔會過甜,唔錯。