2021-10-23
生日食好啲是常識吧,今日朋友請我食生日飯,因為好耐都無得去日本,所以今晚就去咗位於iSQUARE 割烹 櫓杏,試下搵唔搵倒熊本的味道我地叫咗一個楓 鍋會席(二人前) $1980 前菜 - 莫札特蔬菜究極水沙律 - 店員話蔬菜是聽住音樂長大的,所以特別清甜,再用白川水浸住,帶有少少酸甜味,十分開胃剌身 - 三種類剌拼盤 - 牡丹蝦食落好新鮮,帶有蝦膏,鯛魚也很鮮甜,油甘魚的油脂很多,所以好有魚香壽司- 精選手握壽司五件 - 拖羅壽司、油甘魚壽司、赤身壽司、海膽壽司、三文魚籽壽司,壽司飯是有調味的,同魚生十分夾,我最喜歡的是海膽壽司,海膽很甜揚物 - 大海老と旬野菜の天麩羅 - 蝦天麩羅、茄子天麩羅、南瓜天麩羅、蕃薯天麩羅蝦天麩羅最好味,蝦帶有甜味,但炸漿就欠缺了味道鍋(三選一) - 涮涮鍋/壽喜燒鍋/蒸籠料理 - 我點了壽喜燒鍋,湯底甜甜的,熊本黑毛和牛食落幾香牛味,配上日本蛋一起吃就更加滑嫩,熊本地雞是事先燒過,所以涮一涮就可以吃,肉質很滑,有雞的甜味食事 - 雜炊 又 うどん(烏冬) - 店員話烏冬上菜先已煮過,所以只要加入壽喜燒汁煮一煮就可以吃,烏冬彈牙煙韌甘味 - 是焙茶雪糕
我地叫咗一個楓 鍋會席(二人前) $1980
蝦天麩羅最好味,蝦帶有甜味,但炸漿就欠缺了味道
甘味 - 是焙茶雪糕,十分香濃