2016-08-20 1545 瀏覽
人生除咗食,仲有咩意義呢?減肥! 減完又食, 食完再減!呢個月其實食咗好多間嫁喇,增磅唔少!所以今次去食啲辣野中和番,同辣下啲脂肪先!今日放工同啲同事食飯,同事推介呢間泰式餐廳,話啲款式幾特別咁喎!係出面未必食到嘅菜式嚟喎! 所以我哋一行八個人都幾期待佢究竟有咩咁特別!去食泰國野緊係唔少得生蝦刺身啦!賣相都幾靚,蝦都頗大隻!有一點做得幾好就係佢無用冰 冰鎮住啲蝦!我食過咁多次泰國野,都只係得一間好似佢咁!所以呢間餐廳印象分即加!因為佢係成盤雪入雪櫃嫁,所以唔會因為夏天熱,冰溶得快而滋生細菌! 咁樣衛生好多!另外佢個醬汁無用一般嘅紅色果種泰式醬汁,佢呢個汁唔係太辣,少少酸味,配搭生蝦唔會搶哂味!唔錯通常食泰國野都會有生菜包,其實每次都食都幾悶下!但又通常地一般店舖又無其他類似嘅款式揀喎呢度就有啦!!!!豬頸肉沙律!豬頸肉肉質厚,唔韌,好香豬頸肉獨有嘅味,而且醬汁酸美美,非常開胃,一整塊肉包入生菜,唔怕好似啲碎肉咁周圍跌!讚!推介!除咗豬頸肉沙律, 呢個豬軟骨生菜包都特別!首先佢係以自助形式上碟,配料有花生,辣椒,青檸,洋蔥,薑粒。本身個豬軟骨已經有味兼炸得好香脆,包入配料食呢個做法好新鮮
人生除咗食,仲有咩意義呢?
減肥! 減完又食, 食完再減!

呢個月其實食咗好多間嫁喇,增磅唔少!
所以今次去食啲辣野中和番,同辣下啲脂肪先!
泰式鮮蝦刺身
去食泰國野緊係唔少得生蝦刺身啦!
賣相都幾靚,蝦都頗大隻!

香辣豬頸肉沙律

呢度就有啦!!!!豬頸肉沙律!
讚!推介!
泰東北特色NHEAM豬軟骨
除咗豬頸肉沙律, 呢個豬軟骨生菜包都特別!
本身個豬軟骨已經有味兼炸得好香脆,包入配料食呢個做法好新鮮!由於同事食咗粒辣椒話勁辣,咁我就無試到辣椒~ 不過味道一樣唔差!青檸同花生一定要落,青檸嘅酸甜味食豬軟骨食落唔油膩,反正清新怡人!令人食完仲想食!而且豬軟骨有咬口,咯咯聲咁,幾得意~~
泰式沙嗲雞串
食沙嗲串係常識吧!
雞肉串,火候啱啱好,肉質嫩滑,唔老又唔韌!味道同一般沙嗲無異!好食
曼谷咖啡炒蟹,酥皮($28)
蟹好大隻,好多肉!蟹殼仲有羔添呀
仲提供埋手套,方便衛生!
而且有極多洋蔥,蔥等作配料!我最中意食呢啲嫁喇! 其實個人覺得咖哩偏甜咗少少,我會比較期待佢辣啲嫁~~~
不過配搭酥皮食,都算係咁啦!
干咖哩榴槤燴牛展
榴槤燴牛展?會唔會好臭~
其實我本身好中意食榴槤,未食之前我會期待佢有少少榴槤味咁!
但朋友話佢哋係用生榴槤做嘅~所以味道唔會太勁!特別推介比我哋食~~
其實我有少少失望,因為食落聞落都唔無乜榴槤味~而且大家都知生榴槤食起上黎係無乜味又爽咁~
反而牛展炆得好淋!入口即溶!好好食~
咖哩都係偏甜咗少少~唔係好似咖哩咁
但都好食嘅!
泰式海南雞
乾,鞋,老~
無正常餐廳應有嘅水準,係咁多
泰式砂鍋魚翅
好足料,魚翅一梳梳咁!有雞肉作配襯~
不過影相花咗啲時間,令佢凍咗~咁牙菜撈落去食就生生地 有陣草青味…… 影響咗成個湯…
泰式香芒椰汁糯米飯

糯米飯熱辣辣,夠軟糯 唔硬~
芒果香甜無酸味!
椰汁夠濃夠香甜!
三色布丁拼盤
啡色係奶茶布丁
白色係椰汁布丁
黃色係芒果布丁
特別想推介奶茶布丁! 因為真係好香奶茶味!非常香濃!加埋花奶一齊食!奶味更濃郁!而且布丁非常滑,又震騰騰咁
椰青特飲,香芒特飲
一台八個都叫咗椰青特飲,佢係連椰子肉一齊打成沙冰
而我就叫咗芒果特飲!芒果沙冰有芒果味又有啲奶味~好香濃但偏甜~
2016-08-08
泰式鮮蝦刺身