2019-11-02
天氣已經轉凉啦!好想去打下邊爐應吓節,今晚黎左呢間收藏左好耐既火鍋撚打邊爐。火鍋湯底我地叫左蜂巢豆腐白湯鍋。上枱已經聞到好香嘅藥材味!入面有好多大棗、桂圓、花椒、大䓤等等,仲有主角蜂巢豆腐同鴨血。蜂巢豆腐索晒啲湯好入味,而且軟綿綿,口感一啲都唔粗糙。而鴨血亦都好滑,唔會有腥味。梅花豬肉擺成一朵朵玫瑰花好精緻,份量亦都唔少。味道方面,入口唔會成口油,少少煙軔口感唔錯。令我印象深刻就係流心咸黃豬肉丸,未食過有咸蛋既肉丸,所以忍唔住點左,食落感覺好神奇,有啲似食熱既月餅咁,值得一試。值得推薦嘅係黑松露墨魚滑,身為黑松露迷既我被升級版既墨魚滑俘虜左,黑松露味好香,墨魚滑爽滑,下次再去一定再食!👍😋仲有幾特別嘅午餐肉菜甫餃,第一次見用午餐肉包餃子,都想試下咩味。點知一咬落去就有種熟悉嘅感覺,原來就係好似梅菜肉餅,雖然又有菜甫又有午餐肉,但味道唔會太鹹!仲叫左娃娃菜同金菇,娃娃菜鮮嫩冇渣。👍最後仲有打邊爐唔少得既響鈴同粉絲,呢兩樣餸索哂個湯底,真係好正!柑桔檸檬水夠冰凍,酸酸甜甜嘅味道好開胃,配打邊爐真係絕配!大暑手工啤酒既麥味濃,甘甘地都幾特別。好適合飯後傾偈飲。👍
仲叫左娃娃菜同金菇,娃娃菜鮮嫩冇渣。👍
柑桔檸檬水夠冰凍,酸酸甜甜嘅味道好開胃,配打邊爐真係絕配!
大暑手工啤酒既麥味濃,甘甘地都幾特別。
好適合飯後傾偈飲。👍