2021-09-22 4914 瀏覽
一星期前book位無理想時間,只book倒1:45,今日中秋放半日想fine dining 下,咁都照食啦!地面門囗同通向Landmark 商場嘅門口都停用,真心唔方便,咁唯有上返Landmark 2樓嘅入囗,餐廳位於7樓,上到去唔止一間餐廳,由一位同事集中處理, confirm 客人booking 同埋scan 安心出行。經過自動門進入Amber ,如果以米芝蓮二星嘅標準嚟講檯擺得有少少密,近門囗位置樓底較矮,中庭位置樓底先相對OK.我地入坐其他檯食到如火如荼,所以對我地呢檯有啲怠慢,攞個menu都要10分鐘😑。水方面我地要Tap watermenu 有三款,分別三個course 798, 四個course 998同六個 course 2088, 其實之前打嚟問過星期六日同公衆假期只有六個course 嘅menu , 而今日中秋唔係紅日就跟weekday menu.餐前小食有呢支倒轉咗嘅珍寶珠,嚟之前放低兩個圓碟,一大一細,其實我諗唔明點解食呢支珍寶珠要用兩個碟🤔,不過我地無理,照揸住支棒棒食算,呢支係鵝肝慕絲,估唔倒鵝肝可以咁演繹,確實有心思,而且面有啲酸酸地,所以唔會漏,發揮倒開

水方面我地要Tap water
餐前小食有呢支倒轉咗嘅珍寶珠,嚟之前放低兩個圓碟,一大一細,其實我諗唔明點解食呢支珍寶珠要用兩個碟🤔,不過我地無理,照揸住支棒棒食算,呢支係鵝肝慕絲,估唔倒鵝肝可以咁演繹,確實有心思,而且面有啲酸酸地,所以唔會漏,發揮倒開胃作用。

另一款係青囗BB配食用花同脆脆,同樣有個酸酸地個汁等大家開下胃,而青囗BB都好新鮮。

青囗BB

好,嚟到呢度上麵包sourdough , 咁終於明兩個圓碟嘅用處,就係放橄欖油同食麵包嘅,好明顯次序係錯咗😏,一向法國餐都係上麵包先,而且呢度連牛油都無主動提供實在有小小失禮咗米芝蓮二星嘅稱號,講返個包,嚟到係熱嘅,呢種包應該係外脆內軟嘅,中環有兩間麵包店都做得好好,呢度個面就有啲偏硬嘅,不過我幾欣賞先放一個(共四件),我地食完後佢再問要唔要添,咁唔會浪費食物🌍。

starter 方面waiter 推薦我地加298要個魚子醬慕絲, 唔係menu 上加248 嗰個,佢話呢個係招牌,同埋menu可以調動嘅,所以我地就試下加咗一份,而starter 同main course 都係按佢提意嘅,所以未必對倒menu .
呢個賣相係堂皇嘅,滿滿嘅魚子醬面有少少金箔🌟,兩塊紫菜脆片坐落於石春之間實在係視覺盛宴,食法係咁嘅:將脆片分細份,再用羹加少少魚子醬上去食,咁嗰碗當然唔係全碗魚子醬啦,中間係有啲海膽,啫喱,底係有啲慕絲,其實我覺得整體有啲鹹嘅。

魚子醬慕絲

另一個starter 係魚生,面有啲食用花,中間有厚切嘅油甘魚,底係蕃茄,魚生好新鮮,已切好嘅蕃茄再拼返埋一片可以食得方便同斯文👍。

油甘魚

Main course 我地要鵪鶉,上碟真係好靚好吸睛,將最有肉嘅部份選出嚟好似扒咁煎實在貼心👍,好多法菜都係原隻上,食起嚟好失儀,啡色嘅係蘑菇汁,超香,好濃味💗。

鵪鶉

另一個main course 要咗魚,嚟到同樣係精彩嘅賣相,面有兩塊葉,中間係唔常見嘅疏食,另有魷魚,底係兩件呈半圓柱嘅魚。

甜品方面選咗蜜瓜 ,用個透明器皿盛住,面係兩塊烘過嘅葉,所以囗感係脆嘅,中間係新鮮嘅生果,底係啫喱😌。

蜜瓜

另一款係Raspberry 嘅黑朱古力,面嘅醬酸酸地,再配65度黑朱古力。

朱古力

最後餐飲叫咗Mocha , 唔夠熱唔好飲😑。
跟餐再送三款甜品同一杯凍啡。
新鮮生果
有百香果同提子,提子好甜,不過多核同皮唔好食,百香果好酸,好少人會直接咁食。
朱古力貝殼蛋糕好味,朱古力好香濃。
亞麻籽餅健康,不過已經好飽,味蕾疲勞都分析唔倒太多,而且餐廳4:00 close, 已主動遞咗單俾我地。

三款甜品

凍啡唔好飲