2017-08-19
以前成日以為食海鮮多數都係去大排牌,但原來旺角有一間環境咁舒適的海鮮餐廳,食到大排牌的風味和質素,又可以坐得舒服,不會太吵避風塘炒蟹隻蟹好大隻!!香蒜炒得脆卜卜,佈滿了成隻蟹,好入味,蟹肉份量都好多,我地仲拎d香蒜黎送飯呢!!炒蟶子王配煎米餅由於我地一枱朋友去,所以叫了好幾隻蟶子皇,而蟶子已經剝殻,連埋豉椒,三色椒等一齊炒,成隻蟶子皇放入口,哇!啖啖肉!! 不可不提的還有煎米餅,浸入了蟶子和豉椒的精華,一流蒸沙巴龍躉蒸魚睇落簡單,但其實要蒸到條靚魚出黎係好難,蒸得唔夠熟就唔食得,但蒸得太耐就會"鞋"。而呢條魚就蒸得剛剛好,魚肉幼嫩,配埋大量既葱,可以帶出魚的鮮味菠蘿炒咕嚕肉咕嚕肉酸酸甜甜,豬肉鮮甜,好明顯不是雪藏貨,而菠蘿是新鮮菠蘿,也絕不是罐頭味道,當食埋今餐的生果,夠哂fresh一品帶子鮮蝦炒飯炒飯夠哂乾身,帶子和鮮蝦都是大大粒,夠足料,平時去酒樓去飲,好少可會食哂最尾上既炒飯,但呢鍋炒飯個個爭住食,好快就清哂
避風塘炒蟹
炒蟶子王配煎米餅