2010-11-24 22 瀏覽
是日係銅鑼灣shopping完,之前一直大叫想食煲仔飯,就提議搭叮叮落西環黎食啦。夜晚六點幾搭叮叮,無咩人,吹住晚風好舒服~~~ 見差唔多到正街就落車,行上皇后大道西就係啦。開頭仲驚好多人要等位好耐,始終天氣開始凍啦嘛,黎到見到店對面有 3 - 4 個人貌似排緊隊,我就跟住企係佢地後面... 雖然都唔知係咪正式既隊黎的,但好彩地阿姐好快就有張檯俾我地坐低啦,真好~ 因為之後黎既客人除非有訂位,如果唔係都聽到叫佢地有排等。雖然咁快有位坐係好好,不過等個兩煲煲仔飯既時間先漫長,等呀等等呀等,又要吹風喎,等左大概成 40 - 50 mins先有得食,不過黎到見到佢熱辣辣噴哂煙既樣真係覺得好滿足呀。我地分別叫左白鱔同埋臘味田雞煲仔飯,後者先黎到,前者隔左十分鐘到都跟住上啦。臘味有臘腸+膶腸+腊肉,再加上幾多肉食既田雞脾,成個煲仔飯好惹味。臘味夠哂肥,舊腊肉真係成層脂肪但咬落超甘香,好味~ 加埋D飯索哂D油份,田雞都幾鮮味,所以當然正啦~不過我覺得白鱔煲仔飯更加好食,佢本身用豉汁蒸已經好香,加埋條白鱔夠肥美同鮮味,索咩D豉汁食落真係好滿足~ 佢仲加左果皮辣椒去蒸,所以一路食既時候都食到果皮香同埋

好味呀豉汁白鱔~~~

臘味田雞都幾好的

不過我覺得白鱔煲仔飯更加好食,佢本身用豉汁蒸已經好香,加埋條白鱔夠肥美同鮮味,索咩D豉汁食落真係好滿足~ 佢仲加左果皮辣椒去蒸,所以一路食既時候都食到果皮香同埋少少辣,冬天食真係啱哂! 我鍾意呢個多D呀~~~

當然唔可以忘記D飯焦啦,咬落脆卜卜,焦味又香,食完開心哂。

雖然吹風吹左長時間,但食完煲仔飯即刻成個人都暖笠笠,好幸福呀。=))))
10 分鐘 (堂食)
臘味田雞都幾好的
好味呀豉汁白鱔~~~