2020-11-18 0 瀏覽
秋風起🍂又係時候食煲仔飯🍚今次去坤記等咗大概15分鐘就有位,好好彩!坤記有兩間,通常啲人話舊舖好食啲,自行決定喇。叫咗白鱔滑雞煲仔飯加咗臘腸同雞蛋🥚同埋椒鹽九肚魚,配返支啤酒🍻先上椒鹽九肚魚,炸漿薄得嚟夠酥脆,九肚魚肉好綿,一流🥰加埋啤酒一齊飲,好爽!然後就等主角煲仔飯。一上煲仔飯,個哥哥就好好服務態度咁問你洗唔洗打開煲蓋,咁就大意咗喇😫其實最好就焗多佢一陣再喺煲邊到倒豉油,先係最多飯焦。將甜豉油同雞蛋撈飯,加埋飯焦,成個飯都好有米香,好好食。鱔同雞亦都滑同入味。

椒鹽九肚魚

2020-11-15
椒鹽九肚魚
白鱔滑雞煲仔飯
當6人令只有6張枱,所以幾前要訂定位,但來到都仍要等候,但等都值👍煲仔飯大約等超過40分鐘。招牌豬骨煲是最快到,最好煲多半小時才吃會好些,湯有胡椒的味道,豬骨筒裏的骨髓很香,朋友們都說應該是新鮮的豬骨,因沒雪味。薑蔥霸王雞很滑,味道很好,好吃過很多店。菠蘿生炒骨味道很好味,只是外層不是我的預期。避風塘炒辣蟹同坊間做法有些不同,不是勁多炸蒜及多油或泡油過火,失去蟹的鮮和嫩,我朋友說訂枱時已訂定蟹才會有,16元一両。😍麵鼓子恙蒸魚雲👍十分好味,但需時很久超過40分鐘😍腊味飯很多腊味十分好吃👍,潤腸很香和鬆,肥豬肉不多👍白鱔排骨飯可能最後才到已太飽🤗並且腊味飯實在太惹味,所以只試了少少但鱔和排骨都很滑。😘但喜歡吃飯焦的人,吃到底一定很開心😍
薑蔥霸王雞很滑,味道很好,好吃過很多店。
菠蘿生炒骨味道很好味,只是外層不是我的預期。
😍麵鼓子恙蒸魚雲👍十分好味,但需時很久超過40分鐘
😍腊味飯很多腊味十分好吃👍,潤腸很香和鬆,肥豬肉不多
😘但喜歡吃飯焦的人,吃到底一定很開心😍

菠蘿生炒骨

薑蔥霸王雞半隻

招牌豬骨煲(送時菜一碟)

麵鼓子恙蒸魚雲

避風塘炒辣蟹2隻

腊味飯

白鱔排骨飯

菠蘿生炒骨
薑蔥霸王雞半隻
招牌豬骨煲(送時菜一碟)
麵鼓子恙蒸魚雲
避風塘炒辣蟹2隻
腊味飯
白鱔排骨飯
  • 腊味煲仔飯
  • 煲仔飯
  • 豬骨煲
【秋風起又係時候喇🍂西營盤米芝暖笠笠煲仔飯🥢】秋天一到又掛住啲暖笠笠既野食,除左打邊爐之外,煲仔飯都係秋天必食既食物😆好耐之前已經bookmark咗西營盤依間超高人氣既煲仔飯,琴晚終於走咗去試🥰好采早少少七點半前去到,都仲未洗排隊🤓但就已經要坐門口,再遲少少既話就已經有好多人係出面等位喇😗依度煲仔飯種類非常多款,有多種唔同既搭配🥳而潤腸同臘腸就要額外加$15,為咗可以試多幾樣,叫咗兩煲都係雙餸既,再分別加咗潤腸同臘腸🤪—《 #白鱔滑雞煲仔飯 加臘腸》$115 ⭐⭐⭐先講下個三樣餸,白鱔係有少少失望,肉薄咗啲同埋唔夠彈牙🙃滑雞應該係細雞黎,就算比髀位都唔多肉🤨臘腸份量都幾多,味道唔錯🤲🏻至於個飯,面頭好軟熟,甜豉油撈飯正🤜🏻而個人黎講唔係太中意食飯焦,都試咗一淡,可能涷咗既關係,唔夠脆,咬唔碎就好痴牙,焦味好重😢—《 #油鴨牛肉煲仔飯 加潤腸》$130 ⭐⭐⭐上一次食煲仔飯係澳門,個煲一開就香味撲鼻,但係依度既煲仔飯就做唔到咁既層次,都幾失望😵油鴨咸味好重,一定要餸飯食,牛肉就普普通通既滑牛😬而相比臘腸,潤腸口感比較淋身,但係發酵咗既酒香味就更重,各有特色,建議大家都要加黎試下😎
【秋風起又係時候喇🍂西營盤米芝暖笠笠煲仔飯🥢】

《 #白鱔滑雞煲仔飯 加臘腸》$115 ⭐⭐⭐

《 #油鴨牛肉煲仔飯 加潤腸》$130 ⭐⭐⭐
油鴨牛肉煲仔飯
2020-10-20
2020-09-06 1958 瀏覽
想黎坤記食煲仔飯既朋友要有心理準備落單後要等個幾鐘(有時要成兩個鐘)先至有得食 不過我話你知 食果一刻你會發現之前漫長既等待係非常值得既 皆因佢地既煲仔飯遠近馳名 我敢話佢地既煲仔飯係香港數一數二好食既今次我地一行二人叫左個「白鱔排骨煲仔飯」同埋「臘味飯」黎share 由於唔係太餓 所以就冇再叫其他小食share喇佢地既煲仔飯一如以往咁高質素:米飯甘香有咬口 配料份量多同時亦夠入味 豉汁本身亦帶有鮮甜味 不過美中不足之處就係略嫌飯焦唔夠多 多d飯焦會開心d既!侍應有少少寸 但真心 佢地寸得起既!
煲仔飯

侍應有少少寸 但真心 佢地寸得起既!
煲仔飯
2020-07-12 1691 瀏覽
一直身邊都有很多食神朋友推介坤記煲仔飯,到訪之前做足功課,由於坤記有兩間,總店是這間麥當勞旁邊的。果然~無敵的豬骨與豬骨髓,我跟他們要了一碟腐乳,一邊與大筒骨交流對話,拆了他的筋再用腐乳dip 一邊喝著豬骨湯。他還送了一碟菜。至於煲仔飯,它的飯ok la 不知道是否我們太貪心在立美排骨煲仔飯的基礎上加上潤腸及鹹魚令到煲仔內滿滿都是肉,另外我感覺豉油有點太甜,但飯焦卻很是可以耶,怎麼我覺得飯焦看起來有點像冬蟲草,脆到爆⋯⋯🤤
果然~
  • 豬骨煲
  • 煲仔飯
2020-04-16 2151 瀏覽
好味到暈既煲仔飯 @ Sai Ying Pun..等我諗下先, 係喇係喇,因為有個朋友要去英國5年咁所以我爭一行4個人去食的:D....仲要係夜晚食😂🙃其實我好驚夜晚食野既人黎...anyway......第一個蝦醬鮮魷,佢份量好大,d魷魚舊舊都好厚肉😂😂😂😅 好入味好食, 個人好中意食蔥,如果多d就好, 不過我諗你叫d可哥姐姐加應都唔係問題,d人態度好好咖@@ 另一碟睇人推薦話椒鹽九肚魚, 哇呢碟東西係好好食, 好重椒鹽味比平時我地一般食個d,不過係一定要一上碟就食 ,因為一林左就差好遠,新鮮食好好食呀@@最後係主打既煲仔飯,係一定要食既鱔既煲仔飯😍😍😍真係好食到你唔信, 可以咩小菜都唔要只係黎食佢 佢d鱔肉係超級無敵彈口,肉好新鮮好滑加埋甜既鼓油再撈d 新鮮滾熱辣既飯..oh shit 🥺😭熱辣辣既野永遠係最好食的🥺❤️ 呢間野長期有人排隊,會等好內因爲太出名了,但去前可以打去book定位 咁就唔洗等咁內n u r welcome ..好味: 8.5/10 分回頭: 8.5/10分環境: 6.5/10分 (咁又唔係fine dining...環境乾淨)..📍Outdoor area
好味到暈既煲仔飯 @ Sai Ying Pun

好味: 8.5/10 分
回頭: 8.5/10分
📍Outdoor area is available** ( for smokers) .
📍可帶狗仔黎餐廳( outdoor only🐶 )
📍不用加1🤗
2020-03-05 2114 瀏覽
冬天特別想吃熱辣辣的煲仔飯,平常這坤記煲仔飯小菜總店必須電話預約,要不是等上兩小時也不為奇。在它眾多的馳名煲仔飯選擇下,我最喜愛他的鴛鴦腸飯。打開煲蓋,香氣四溢,圍着煲邊倒入甜醬油,上面鋪滿臘腸和潤腸,跟配菜心。米飯粒粒完美燒熟🔥,煲底的飯焦尤其出色,入口卜卜脆,吃完頓時有亂笠笠的感覺。另外,再點了椒鹽九肚魚,香脆可口,入口軟諗,鹹香之餘又邪惡,越吃越過癮。坤記煲仔飯小菜的椒鹽九肚魚,實在賣相吸引,當我們吃得津津有味時,同樣搭座的旁邊兩組客人,亦都跟着點這個椒鹽九肚魚。結果,我們一桌三組客人,就已經叫了三碟椒鹽九肚魚。

結果,我們一桌三組客人,就已經叫了三碟椒鹽九肚魚。
2020-01-22 1815 瀏覽
專程黎到上環,排一個半鐘頭隊嘅晚餐。比起平時煲仔飯嘅價格貴,旁邊有人食羊腩煲豬骨煲都好似幾好味。白膳雞煲仔飯$105加咗粒窩蛋$10,反而搞到啲飯濕左少少,建議唔需要加。裡面嘅餸唔多,白膳大概三四件(細),雞件就兩件左右(普通雞件唔滑亦無雞味),因此主要係食飯,偏貴。如果有下次,可能食下臘腸飯算,反正都係食飯唔食餸。食到尾煲底飯焦夠脆卜卜,飯焦黎講夠乾身係幾好食,但我唔係一個齋食飯焦就OK嘅人。😂
專程黎到上環,排一個半鐘頭隊嘅晚餐。

白膳雞煲仔飯$105

如果有下次,可能食下臘腸飯算,反正都係食飯唔食餸。

2020-01-12 1190 瀏覽
並不是煲仔飯特別美味.主要等候時間非常長久.入座前20分鐘.已寫單叫煲仔飯.入座後.兩個煲仔飯結果等足1小時還未能送上.服務員態度非常傲慢.結果煲仔飯吃唔到且一肚子氣.此食店可以說.貼錢買難受.

2019-12-17 1699 瀏覽
天氣轉涼咗,朋友就提議食呢間好出名既煲仔飯前一日就打去book定位,朋友話之前book左位去到都要等,好彩今次我地唔洗!叫左個白膳滑雞臘腸飯。白膳非常爽口彈牙,雞肉都非常滑,最正就係啲飯焦,撈埋啲鼓油,真係食到停唔到口。
天氣轉涼咗,朋友就提議食呢間好出名既煲仔飯

叫左個白膳滑雞臘腸飯。

2019-11-09 2528 瀏覽
天氣轉涼了 所以就醒起西環區出名既煲仔飯。1800剛到門口不用排太耐隊就有位了。點了一個八珍豆腐煲同大鱔滑雞煲,豆腐煲很快就上了車不過未就淡咗一點,冇乜特別。之後等了差不多50分鐘以上才等到大鱔煲出來...大膳很有肉滑雞很好味飯焦剛剛好沒有燒得太隆。在這兒食飯人山人海不停有客排長龍都要食他們的煲仔飯。不過如果要等咁耐我就未必再來了
天氣轉涼了 所以就醒起西環區出名既煲仔飯。
1800剛到門口不用排太耐隊就有位了。

之後等了差不多50分鐘以上才等到大鱔煲出來...
大膳很有肉滑雞很好味飯焦剛剛好沒有燒得太隆。

2019-11-09
2019-10-13 2467 瀏覽
因為知道這間出名,所以早一點來食,點知都要等半小時,來到緊係要食煲仔飯,點知都要等半小時 味道的確唔錯!而且有好香的飯焦味 見咁好鑊氣叫左碟椒鹽鮮魷,太耐無食,回味無窮
味道的確唔錯!而且有好香的飯焦味
見咁好鑊氣叫左碟椒鹽鮮魷,太耐無食,回味無窮
窩蛋牛肉飯  加臘腸
窩蛋牛肉飯  加臘腸
2019-09-03 2505 瀏覽
上次去坤記食嘢,個呀叔好串口下🙈🙈🙈,今時唔同往日,市道開始麻麻🙈🙈,大家都無乜心機岀街食飯😂😂,可能影響咗生意啦,呢日去排咗15分鐘倒就入得👍🏾👍🏿,然後問呀叔嘢呀叔都勁好人咁慢慢答我哋🙈🙈🙈。叫咗好幾樣嘢:椒鹽魷魚,新鮮夠鑊氣,豉汁炒蜆,又係好味道, 豉椒好香。煲仔飯一貫好食,飯焦亦好正👍🏿👍🏿👍🏿,其他都唔差,服務態度真係好咗好多嗰下驚喜。😚🤪😚🤪

2019-08-03 1910 瀏覽
Ok food with messy crowded local food feeling. BUT the service is really bad, not respect guest at all, never seem this before. Ppl don’t have to eat at here and they don’t own you anything. It’s just not worth to take cheap food with this attitude.
2019-07-09 2201 瀏覽
慕名而來食佢的煲仔飯選了臘味滑雞飯 臘味好食 滑雞非常嫩滑但份量較少 臘腸潤腸各半條再加一嚿臘肉🤨豉油不會過甜 味道調得唔錯不過飯才是主角可惜飯焦不多 而且不是全煲底都有亦不能成塊飯焦起到出來 有點失望反而枝竹牛腩煲 比煲仔飯出色枝竹超入味 牛腩冧得來仍有一點咬口 煮得啱啱好 仲要有超大嚿bonus牛筋! 值得推介!椒絲腐乳通菜 正常但偏油是日沒有我最愛的九肚魚唯有退而求其次食椒鹽鮮魷 鮮魷好細粒算是做到爽而不韌 可惜炸粉略厚椒鹽味亦一般 唔夠惹味
臘味滑雞飯
臘味滑雞飯