2018-01-30 53 瀏覽
回暖左一排,呢幾日又轉冷了,一凍就想打邊爐。今次朋友提議食長沙灣分店,呢間分店無太子店咁方便係地鐵站附近,長沙灣店無太子咁多人,坐得舒服。入到去凍冰冰第一時間叫雞煲,今次叫左大既雞煲,bb辣,好快雞煲就煮好,上枱時店員會等雞煲煮多陣,等熟透後便會加入麻椒油撈勻,加上煲內加左好香既玫槐露酒,一點火就變成火焰雞煲,觀賞性十足。雞煲叫左大煲,差唔多擺滿哂成個煲,每件雞件都好滑,而且無乜骨可以大大啖咁食。辣度算小,反而麻度十分夠,食食下已經開始覺得咀唇麻痺緊。配料方面叫左響鈴、牛柏葉、手打蝦丸、自家製四式餃、魚皮餃及一些菜。響鈴保持以往水準,香脆可口,牛柏葉份量好多,亦夠爽口。蝦丸一碟有八大粒,有半個拳頭咁大,丸內混入左原粒既蝦肉而製成,不偷工減料。四式餃分別為雲吞、牛肉餃、菜肉餃及鮮蝦水餃,每粒都好大粒好足料。最後,蔬菜亦好新鮮。當日無叫肥牛,埋單700都唔洗 食到咁多野十分抵食

回暖左一排,呢幾日又轉冷了,一凍就想打邊爐。

當日無叫肥牛,埋單700都唔洗 食到咁多野十分抵食