今晚同屋企人試試呢間小菜出曬名好食既酒樓先!位置都幾方便架,係正維園隔離,近天后 ; 坐地鐵既話,天后地鐵一出黎就係添唔講禁多,即介紹比大家!今晚第一個驚喜,就係賣相已經好鬼吸引既 - 皇者燒鵝(半隻) $238 ! 呢隻燒鵝真係無得頂,難怪係呢間酒樓既招牌菜之一 !皮光肉滑黎形容佢都真係無錯架了 ! 完整半隻既燒鵝,每一塊皮都燒至脆口,只係夾近自己聞一聞,非常香既燒鵝味真係好強烈,係燒鵝汁既配合之下,成個口感真係爆JUICY !近鏡就可以睇到真係好正,絕對唔肥既佢,脂肪分佈岩岩好,因為你一食落唔係成口都係脂肪,唔係成口都係油咁就知了 ! 雖然肉所佔既比較較多,但重點係佢唔 "鞋"唔韌,口感好好,上枱時重熱熱地既佢,呢隻燒鵝都算係我近年食過既當中,其中一隻最高質的了 !!第二道有 - 茄汁焗海虎蝦  $168,海虎蝦用上茄汁焗呢個煮法比較少見,但味道就非常好,特別係一上枱果陣,就已經聞到呢道菜食落一定好香口 ! 香濃既茄汁味,除左焗左D海虎蝦之外, 重食得出D蝦係經過爆炒既,所以特別香口 ! 雖然D海虎蝦唔可以連殼食,不過D殼就好易咬走,肉唔痴殼,所以味道口感更好湯水都真係幾緊要,如果

湯水都真係幾緊要,如果唔係成日有靚湯水飲既你,就真係可以試下呢個 - 足料煲老火湯 $128,都幾抵飲架,因為真係足料,大量湯渣,食埋佢又可以當多一道菜 !

完全無落味精,真係真材實料既佢,飲落好舒服,味道係清甜淡身,同成圍枱既親朋好友分享,堅唔錯

瑤柱蛋白炒飯 $98,呢個真係唔洗多介紹啦,佢呢度都做得好唔錯架,全因係佢炒得夠穫氣,每種配料既分量又適中,特別係蛋白,蛋白其實係呢個飯黎講都幾緊要,因為如果蛋白夠多,個飯會更香,清清地既一個飯,唔錯呀

再黎一款爆炒既小菜,彩椒牛柳粒 $98,牛肉粒佔既比例較多,一眾彩椒為佢作襯托,牛肉粒炒得夠香夠JUICY,火喉岩岩好,唔會韌,大人小朋友都會喜歡呢個小菜

呢一款我會覺得佢似小食多D,雖然佢既價錢相對比較貴少少,佢係 - 燒汁煎釀帶子 $128,但確實又值呢個價錢既,茄子勁JUICY既鮮甜,完全吸收埋碟上既醬汁,而茄子既上面就有一大粒同樣鮮甜既帶子,做咁食 或 用黎送飯咁食,都咁適合

最後黎個甜品,咁先完滿架嘛 ! 我就叫左呢個 - 楊枝甘露 $28,價錢OK,可見佢勁足料,唔會只係得個甜字,都真係無叫錯呢個甜品了 !