2019-08-14 547 瀏覽
早陣子有朋友向我介紹呢間由廚師發辦既高級日本料理,適逢佳節,於是約了朋友一齊豪食慶祝。地點非常方便,係黃埔地鐵站出來,過一條馬路便是。鮨文主打是廚師發辦,Menu只有2個級別選擇,同朋友心想既然來了就吃好一點,果斷選了比較貴的那個,食啲咩全權交由廚師負責,唔洗煩。由前菜到甜品,一共有19道菜,感覺都幾多。首先上黎既係鮨文其中一道signature菜 - 茶碗蒸,用左自家醃制既三文魚籽,上面有少少柚子粉末,絕對值得一試!呢個茶碗蒸就咁睇已經好賞心悅目了,啲魚籽都大大粒夠哂肥美,自家醃既三文魚籽比市面既鮮甜得多了,完全唔會食到腥味同咸味,同埋好juicy呢。蛋當然都係蒸得好夠滑嫩的,入面仲有啲元貝、冬菇,每啖都好足料。隨後既係開胃菜,一共有4款:水雲、蕃茄、粟米同黑梅貝螺,師傅逐一介紹完仲會教食既順序,好貼心呢。水雲同蕃茄係酸酸甜甜的,分別用左紫蘇醋同埋梅酒去調味,我自己本身就好中意紫穌葉,覺得好香好吸引呢;另外蕃茄就會比較清新。黎自沖繩既白粟米,師傅話可以就咁生食,第一次生食粟米,原來就咁食都已經好清甜爽脆。最後就食黑梅貝螺就帶微辣,肉質非常爽口彈牙。開胃菜過後有幾款小食,首先係呢個鮫鰈

三文魚籽茶碗蒸

4点先付(水雲、梅酒蕃茄、沖繩粟米、黑梅貝螺)

開胃菜過後有幾款小食,首先係呢個鮫鰈魚刺身,師傅話香港冇乜餐廳有~用左魚邊同肉做,油脂好豐富,肉質細嫩爽口。
鮫鰈魚

之後的吉列帆立貝配他他醬非常驚艷,炸皮雖然好薄但都做到好脆、厚薄平均,仲有紫菜既加成,口感係外面好脆但內裡係juciy的。
吉列帆立貝配他他醬

呢個沙甸魚卷係今晚既MVP,入面有沙甸魚、紫蘇葉同薑,外貌吸引之餘味道出奇地夾呢。肥美既沙甸魚油香極重但加左紫蘇葉剛好中和左油膩既感覺,口感仲好清新。
沙甸魚

酒煮九州鮑魚,煮得好入味Q彈,師傅叫我地其中一份點鮑魚肝醬試下,點完啲酒味好似更加香濃。
九州鮑魚

有淨既鮑魚肝醬用黎撈飯食,我覺得個味道好似食緊牛油曲奇呢。
鮑魚肝醬

毛蟹既蟹肉同蟹膏,輕輕鬆鬆就食哂一隻蟹咁,好滿足!
毛蟹

拖羅海膽三文治有啲fusion菜既感覺,都幾新鮮又帶啲煙燻味,落足料!
海膽拖羅多士

壽司,整體質素都好OK!石垣貝係我第一次食,師傅拍一拍佢就捲起左,好新奇呢!咁多款入面我就最中意赤座蝦,入口好軟綿鮮甜,讚!
目一雕
赤座蝦
網燒關東喜之次
石垣貝
拖羅
赤身

馬糞海膽睇落都好肥美,食落就好soft,冇腥味好清甜,個軍艦落左勁多海膽,超級滿足!
馬糞海膽

白身魚湯味道香濃,好重魚味、夠鮮,食完咁多刺身再飲一碗熱湯既感覺真係好舒服。
白身魚湯

拖羅三文魚籽手卷,入面好似仲有帆立貝,另外想讚一讚呢到啲紫菜都好香脆爽口,加埋入面既刺身同飯,口感好豐富同埋好juicy呢。
拖羅魚籽手卷

黑葡萄巨峰提子同威士忌靜崗哈蜜瓜,黑葡葡巨峰提子聽說是新品種呢,沒有核食落好方便,好多汁好甜!哈蜜瓜就噴了威士忌,味道更加濃列,勁正!
黑葡萄巨峰、靜崗哈蜜瓜
三文魚籽茶碗蒸
4点先付(水雲、梅酒蕃茄、沖繩粟米、黑梅貝螺)
鮫鰈魚
拖羅
赤身
拖羅魚籽手卷
黑葡萄巨峰、靜崗哈蜜瓜
  • 赤身(瘦吞拿魚)