2020-01-17
最近在網絡經常看到很多日本過江龍嚟到香港 , 壽司同日式快餐店之後 ;又一受歡迎拉麵進駐香港而這間阿夫利你近視在各大飲食媒體及社交媒體廣泛報道 很多在東京生活的日本通朋友他們推薦 佢哋話呢一種拉麵是在香港吃不到的 現在終於可以在香港吃到了星期四晚上下班便馬上同友人趕住過來佢試果然一上到去已經大排長龍而且佢嘅分流人能嘅方法幾特別,分開不同嘅角落等可能係咪因為大家排隊嘅時候都順便可以買下啲衫褲咁樣通常開幕嘅時候拉麵店都派水畀大家驚大家會口渴不過呢一間舖頭呢就會派啲柚子味糖畀大家食都幾有特色起初以為等好耐不過可能原來佢座位都唔少目測都應該有60個位左右; 所以大概等咗十分鐘就可以入座. 坐到枱店員就馬上重覆我哋嘅座位號碼 以方便我哋一陣間去自助售賣機嘅時候 唔會落錯檯號售賣機同日本好唔同完全係touch screen不過 反而麵條嘅軟硬度就冇得揀如果可以選擇埋就更好啦不過我嘅日本通朋友推薦嘅隊蒟蒻麵好似香港仲未有得買,反而係淨係見到有杯麵買環境雖然坐位以坐位之間都唔算太逼狹不過整體感覺就好似 喺飯堂食飯咁樣 確實係少咗一啲私人嘅空間可能下次要坐喺靠近玻璃窗嗰邊會舒服啲不過落地玻璃設計就可以睇
星期四晚上下班便馬上同友人趕住過來佢試
可能下次要坐喺靠近玻璃窗嗰邊會舒服啲
不過落地玻璃設計就可以睇到廚師嘅精湛廚藝 ,都係另外一種享受
另外凳底下面亦都有膠籃可以擺低自己嘅私人物品吧檯亦都有少嘅掛鉤所以亦都係人性化嘅設計
可能由於比較忙碌嘅關係就唔係太聽到店務員說出歡迎光臨 離開嘅時候亦都冇講多謝等等嘅字眼 知係咪因為唔需要加一所以就唔可以提供呢 ??
上菜嘅時候亦都冇講任何嘢更加 唔會expect佢會有任何嘅介紹少咗一啲交流
拉麵店常見嘅冰水亦都沒有,只有用玻璃樽裝住嘅水
食物
第一次當然就選擇去嘅鹽味柚子雞湯而朋友就選擇 咗個醬油柚子雞湯同埋一客餃子
大概等六分鐘左右就上到
賣相
近日本拉麵品字形嘅擺設 而紫菜就冇故意插落湯度見面浸淋 呢個亦都比較窩心
鹽味柚子拉麵
香味
呢個比較孫色啲即使我用鼻大力咁樣索亦都問唔到有任何嘅柚子香味或者雞湯嘅 香氣
湯頭
佢嘅雞湯係比較清淡 但係重點係我真係唔係太食得出柚子嘅味道, 只係有濃烈嘅雞湯味 反而友人嘅醬油雞湯就可以帶出醬油嘅鹹香味道, 一種想飲多兩啖嘅意欲
麵條
在餐牌上寫上自家製嘅麵條 可以看得出面條係 可以看到比較大粒嘅黑色 且沒有鹼水味道
雖然麵條都係彈牙 不過掛湯能力就一般 所以我覺得食落去反而面嘅本身味道 湯底更強烈
配料
水菜以及竹筍條 冇咩特別 而竹筍條 感覺似 食罐頭筍嘅感覺
反而整碗麵去嘅 叉燒係最突出 肥瘦均勻而且爽口
不過我呀如果覺得係燒燶啲仲野味啲
溏心蛋味道合格而且流心嘅狀態亦都滿意
餃子
餃子就用上咗麵粉水嚟煎所以會有嗰一種冰花底嘅效果
佢嘅餃子就偏細不過用料食得出都係新鮮而且自家製不過就可能冇乜肉汁 ;少咗個份一食落去就會出汁嘅juicy效果.
總結
一碗拉麵最重要嘅就係湯底 但係佢嘅雞湯配柚子 就真係非常普通完全同我預期嘅清爽柚子的味覺有啲出入
餃子亦都係中規中矩冇乜太大驚喜呢, 而餐牌上嘅酒精及飲品都比較多可能佢哋想主力推銷埋 飲品及小食; 不過我覺得買麵店詞中應該係以拉麵為主
飲品只是配角
所以真係好難會再嚟食多一次或者推薦朋友嚟食
可能日本店用料不同,定係水質嘅問題, 湯底同醬料嘅比例不平衡, 真係唔清楚
可能係我期望太高 ,加上價錢亦都唔係話十分便宜 所以確實真係有啲失望