2024-01-21 307 瀏覽
休閒嘅星期日上午,一家人最好就係去酒樓飲茶,而我哋會揀海港酒家,因為地方夠大,等位嘅時間唔會好耐,同埋都有好多啱心水嘅嘢食可以揀,一坐低我哋就即刻揀嘢食,今日揀咗八樣嘢,分別係香煎芋絲糕,檸檬蛋散,鮮蝦菜苗餃,雪山叉燒包,蔥花炸兩腸,蟹籽燒賣,香煎咸薄撐和瑤柱蛋白炒飯,(特別推介檸檬蛋散,因為唔係間間酒樓都可以食到咁好味嘅蛋散),啲食物都算嚟得快,但服務員態度就一般,上蔥花炸兩腸嘅時候,送餐員加豉油落炸兩腸時將豉油倒到周圍都係,仲要轉身就走,完全冇幫手跟進,好在冇整污糟我哋,所以除咗服務質素之外,其他嘢都OK。香煎咸薄撐-餡料夠多,薄撐煎得好脆蟹籽燒賣-燒賣好多豬肉加埋冬菇及蟹籽嘅味道,好食雪山叉燒包-略嫌叉燒餡唔夠多,味道都唔錯香煎芋絲糕-比平時嘅芋絲糕較薄,但金黃香脆,食落口一條條嘅芋絲,感覺唔會食得好滯蔥花炸兩腸-蔥花嘅香味,脆炸嘅炸兩加埋軟綿綿嘅腸粉,口感一絕檸檬蛋散-蛋散非常香脆,又夠厚身,加埋檸檬味嘅蜜糖又唔算太甜,非常可口瑤柱蛋白炒飯-炒飯夠乾身,加上脆炸嘅瑤柱放落飯上面,有趣樂樂嘅味道

香煎咸薄撐-餡料夠多,薄撐煎得好脆

蟹籽燒賣-燒賣好多豬肉加埋冬菇及蟹籽嘅味道,好食

雪山叉燒包-略嫌叉燒餡唔夠多,味道都唔錯