2017-10-10 323 瀏覽
近年興起飲手工啤酒,本地品牌嘅手工啤酒更加有如雨後春筍,自己亦都試過唔少本地嘅品牌,手工啤酒比起商業啤酒層次更加豐富,口感變化更大,而我亦都不知不覺咁樣愛上,知道呢間主打外國入口嘅手工啤酒專門店啱啱開業,就即刻捉住老友嚟試一下。呢間小酒館位於旺角核心既外圍,就喺亞皆老街行上火車站嗰堂樓梯既對面,盡吸人流之利,旺中帶旺;酒館既裝潢帶啲RAW RAW地既路線,牆身主要由水泥色扇灰牆同埋仿磚牆構成,酒館既中間係兩張淺木色長BAR枱,右手面係一列蘋果綠色既梳化椅,加上富有情調既燈光與及工業風既燈罩,氣氛不俗。望向盡頭見到一部氣勢磅薄既啤酒機,見部機有成廿個出啤酒既咀咀,花心既我即刻暗喜,啤酒機上面個燈箱係各款手工啤既 Menu,上面既資訊非常詳盡,除左有啤酒既類型,名稱,品牌之外,仲有ABV同埋IBU,ABV係啤酒酒精既濃度,而IBU就係國際苦味單位,我飲啤酒一向都唔係好苦得,經過今日,透過The Madhouse,我卒之知道自己最愛既IBU係幾多;丫,仲有,比較特別既係Menu仲有埋啤酒既顏色,仲要係in colour jpg.嗰隻,認真夠哂詳盡。呢度最啜核既除左外國入口得嚟又款多既手工啤之

呢度最啜核既除左外國入口得嚟又款多既手工啤之外,就係可以先試一小杯先至再落order,喺香港既酒館相信唔係咁多間有呢一樣咁貼心既服務,完全喚醒左我去瑞士同埋澳洲嗰陣,參觀各個大細酒莊既感覺;侍應先生好多時都喺我地旁邊,親切咁介紹酒館既啤酒同埋喺啤酒背後既故事,淺至IPA既印度英兵,深至每一隻啤酒獨特既香氣口感,都鉅世無遺;試完之後,能夠選擇自己最喜愛的,喺今時今日既香港,彌足珍貴。

品酒亦由淺入深,先試一試號稱完全不加任何色素與及香料既cider 先,cider 我飲開Somer字頭既商業品牌,除左覺得甜左啲之外,一直都尚算滿意,點知今日試過呢個全智賢既,嘩,真係不得了,令到我一直被商業嘢ill treat既味蕾得到對自我重新審視既機會,無論蘋果味同黑加侖子味都有一隻不吃人間煙火咁清麗脫俗既感覺,我對呢一對喺手中既半圓形物體,愛不釋手。

佐酒小食方面同樣揀左清新既慢煮雞上腿配微辣意式鮮茄醬,起骨既雞上腿只用左簡單既鹽同香草嚟調味,經過慢煮之後雞腿肉嫩滑無窮,底下加左啲薯蓉作點綴,配上微辣而清甜既鮮茄,嚟呢度就算唔飲酒,淨係食呢個慢煮雞都經已值回票價。

第二round就嚟啲強勁既,試左幾隻之後揀左呢隻味道複雜既Sumbel,呢隻黑啤既酒精濃度唔算高,好讓舌頭能夠盡情地與啤酒纏綿;最後嗌多個重口味既
爺爺滷水牛筋作結,滷水牛筋滷得入味,呢度既滷味並唔係潮式嗰隻滷到腍滋滋嗰啲,我偏愛佢留有點點既咬口,有少少似軟骨既口感,用嚟餸啤酒,一流。

飲埋最後一啖啤酒之後,我埋完單行出門口,心裏面已經開始盤算下次嚟要試邊一隻啤酒鳥。