2018-10-30 530 瀏覽
是日同朋友去了旺角行街,經過廣華街的時候,見到呢間餐廳早前電視台到訪過,於是就入去試下。餐廳入面大概有20個位左右,是小店來的,我地被安排坐近廚房位置的bar枱。店員還為我們介紹了菜牌,很親切。我們二人共店了兩個粉、兩個小食同兩杯飲品,足以食到飽住個肚走啦!海膽手撕雞檬紙卷,這個小食夠創新,平時食越南野絕對唔會食到有海膽既紙卷。海膽鮮甜,紙卷中間有手撕雞同埋夾有少少酸蘿蔔,很開胃,層次豐富!法式芝心蝦多士,芝麻多士中間夾有流心既芝士同埋蝦膠,蝦膠彈牙有蝦味,配上芝士一齊食,口感非常豐富。而且多士亦不會炸到好油!招牌海鮮椰汁酸湯檬粉,海鮮包括了生蠔、海蝦及青口。湯底很特別,好少在越南餐廳能夠食到有酸湯,湯底飲落去有點像沒有辣的冬蔭功,帶有香茅味,飲落去不會有滯的感覺。海鮮也很新鮮,蝦非常鮮甜彈牙。胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉,四寶包括了扎肉、豬扒、豬頸肉同埋脆豬肉粒。湯底很濃,有D似飲緊羅宋湯,很開胃。扎肉有微微的烤過,帶出左扎肉既味道,豬頸肉不會很肥,脆豬肉粒咬落脆脆地又細細粒,可以一口咁食,而豬扒亦不會太「鞋」,很入味!青檸梳打,用上泰國牌子的梳打水,飲落酸甜,很醒胃。而且擺法亦很特別。

招牌海鮮椰汁酸湯檬粉

青檸梳打
越式咖啡(凍)
越式咖啡(凍),這個是朋友飲的,所以我就唔知佢既味道啦!

總括黎講雖然座位不多,我們7點半左右到達都已經很多客人,食物夠新穎,打破平時食越南野的框框,食物份量亦不少,店員態度亦很親切,所以有機會一定會再黎呢間餐廳試下其他菜式!
2018-10-29
招牌海鮮椰汁酸湯檬粉