2017-05-23 435 瀏覽
於旺角通菜街附近,新開了一間以港式菜式及西方菜fushion的餐廳, 希望將港式的飲食文化發揚光大,好有創意!之前在網上看見不少關於這間餐廳的報道,最令我期待的是五香肉丁肉醬焗意粉,港西合壁,真係搞鬼得來又吸引味蕾!幾個朋友一起,點了二人套餐加一些小吃,傾下以前工作的苦與樂,真的人生一大享受。先來香港人無人不識的碗仔翅。此非一般的碗仔翅,有心地加入素鮑魚和素海參,口感整到一模一樣,好神奇。輕輕加入胡椒同醋,十足十在街邊食到的感覺,當然更加名貴啦!千島醬木瓜雞肉沙津,蔬菜加入千島醬好爽口又開胃。木瓜好清甜,雞肉感覺好似用了烤過的雞胸,好健康。龍蝦汁海鮮河粉龍蝦汁好濃,,味道唔假,又唔會太稀身。fushion河粉的感覺好香港味,因為河粉我細細個已經好鍾意創。初時都覺得會怪怪地,但又會好夾。河粉滑嘟嘟,好掛汁,咁的食法是一個新嘗試,好創新!我覺得可以試埋烏冬,又試下焗公仔麵主菜還有這個安格斯肉眼估唔到上枱後都好有驚喜,個肉七成熟完全掌握得到,好夠肉汁。只是簡單的調味已經好夠!肉質唔鞋,看來做了足夠的resting功夫,焦香的外表,半肥瘦的肉質,值九十九分!腸仔拼盤送飲品一流,腸仔煎得好香!不

先來香港人無人不識的碗仔翅。此非一般的碗仔翅,

龍蝦汁海鮮河粉

主菜還有這個安格斯肉眼
估唔到上枱後都好有驚喜,個肉七成熟完全掌握得到,好夠肉汁。

腸仔拼盤
送飲品一流,腸仔煎得好香!不過薯蓉不太夠熱,如果熱一點就更好!

芝士焗西蘭花
新鮮焗起,拉絲是無法抗拒的。多芝士,每一啖都感受到芝士那份吸引力。

小店名物雞蛋仔甜品,加了我最愛的紫薯和吉士,雞蛋仔外脆內軟,做得好過好多小食店。不過重本加入紫薯同吉士可能會甜左少少,記得食啖雪糕中和下!

總括來說,這是一家有心的小店。無論裝潢,定餐具,到菜式的設計都好香港,令香港的街頭小食上到餐桌,運用少少創意就能登上大場面,真心讚好老闆的心思!如果有外國朋友黎香港,又唔想掃街可以同佢試下街坊cafe, 價錢都好街坊架
  • 香腸拼盤
  • 龍蝦汁海鮮河粉