2015-03-29 1151 瀏覽
講起泰國野, 自然想起九龍城, 非也!!! 今次竟然係旺角區發現有泰國野, 仲記得好耐之前係MK上樓既地方食過一間thai food, 老老實實, 唔係話好好食之餘, 圍起人頭位位接近二舊水, 呢個價錢, 我寧願加多幾十蚊食放題, 起碼食既野多D同多D選擇先啦泰廚, 地點超方便, 就係金魚街近天橋位個邊, 門面仲有串燒外賣檔仔, 可以買走take away食~入面有分樓下及樓下雅座, 樓上會靜少少, 所以就大隊殺上樓上(嘻~), 一坐低馬上叫侍應先拿一個椰青解解渴, 椰青超冰涼, 猜想是從雪櫃取出, 佢地仲割好, 把飲管及長匙插在椰青口, 方便飲同食D椰青肉XDDD食泰菜多數偏辣及濃味, 呢個冰凍椰青簡直可以幫味蕾降降溫, 夏日飲一定仲正先來一個馬拉盞炒通菜, 馬拉盞味不濃, 不太辣, 炒得剛好, 但食到底會覺得有點兒咸, 可能是菜浸住D汁耐左以致, 炒菜還是熱騰騰食最好吧再來一個小食拼盤, 是四人份量的, 有蝦餅, 魚餅, 春卷及蝦片, 蝦餅炸得香脆, 而且食落啖啖蝦味, encore之選魚餅, 相比蝦餅有點遜色呢, 但呢到魚餅特別加入了檸檬草, 唔會有魚腥味, 仍屬合格之選; 另外
魚餅, 相比蝦餅有點遜色呢, 但呢到魚餅特別加入了檸檬草, 唔會有魚腥味, 仍屬合格之選; 另外春卷亦得值得一試, 因為春卷餡有蔬菜(西芹, 蘿蔔等), 份量控制得宜, 如太多的話, 會令到春卷失去香脆可口之感
海南雞, 份量足料, 而且一望到(雞皮色澤)就知新鮮, 食左先講, 小妹怕肥所以冇食雞皮, 雞肉的確嫩滑, 而且雞油沒有凝固 (P.S.: 呢味菜不是熱上的), 相信要做到咁既效果, 應該有一定難度
最後, 點都要叫番串雞全翼埋尾, 烤得香口, 醬汁惹味, 唯一食雞全翼會「輪盡」D, 同埋用手食, 個feel會正好多, 哈哈!! 肚子沒位了, 要不然我想試下冬陰功, 蝦刺身, 這也是我必叫泰菜菜式呢
  • 蝦餅
  • 春卷