2017-04-04 123 瀏覽
一大班朋友出來吃飯通常都會去打邊爐,事關計返錢嗰陣會容易啲嘛。不過港式火鍋離離去去都係果幾款口味,麻辣、鴛鴦、雞煲呀呢啲,大家食飽就算,真係好悶。唔知係咪年紀大左,而家追求並唔係量,其實質素都幾重要。今日同事介紹左一間火鍋店,食過之後我覺得原來普通食材也可以變得不平凡,真心想分享一下。一睇menu,大家實會話咪又係咩雞煲火鍋底,所以我今日特登揀左款特別啲膠啲嘅,滋補螺片花膠雞煲,一係唔食,一食我地要食得最招積。堅係「膠」嫁!湯底仲非常濃郁。雞都幾滑!配合埋花膠,成件事好補呀。當然唔少得頂級雪花肥牛,牛唔算太薄,有牛味,但唔建議淥太耐。呢款自創爆芝響鈴大家一定要試,新鮮炸好嫁!打邊爐我鍾意食蠔,今次叫咗價錢較相宜嘅廣島蠔,呢個蠔都算大隻,好新鮮,淥完之後唔會得返好細粒,亦都唔會好腥,幾好食。打邊爐最重要梗係要飲凍野,仲要夠大杯先至夠爽,好彩呢度有特大嘢飲,大檸樂就一定夠晒飲啦!
堅係「膠」嫁!湯底仲非常濃郁。
雞都幾滑!配合埋花膠,成件事好補呀。
呢款自創爆芝響鈴大家一定要試,新鮮炸好嫁!