2019-06-08 19 瀏覽
今晚老豆生日,佢就好鍾意打邊爐,就帶佢去了旺角這間樓上火鍋店,以半任食為主,有海鮮拼盤、八款自選食物及多款任食丸及菜,價錢都是$198,不過就不包飲品,但任飲都是加$20,二百元多在旺角都算抵食。我們點了猴頭菇鯊魚骨湯拼皮蛋芫荽豆腐湯,鯊魚骨湯裏面有些參鬚,味道有甘,用料十足,而芫茜湯則較下火。海鮮拼盤有蝦、鮑魚、蠔、龍躉、蜆、象拔蚌及貴妃蚌,海鮮全部都很新鮮,而且清理乾淨,貝殼類全部無沙,鮑魚爽彈,鮮甜無比。自選八款配料質素都極高,其中蝦丸及墨丸新鮮彈牙,蝦丸裏面有粒粒蝦肉,封門牛柳肉腍且有肉香,響鈴及炸皮魚應該是新鮮炸起,十分香脆。其他任食丸就試了牛筋丸,唔好以為任食就係平野,牛筋丸應該是外面賣緊5-60蚊斤的貨式,非常彈牙又不糊口。魚腐則吸收了湯底鮮甜,好似飲湯咁。整體食物質素高,主要因為食材新鮮,而且價錢抵食,可以再同朋友幫襯。