2023-04-03
申子居酒屋係我地一直想試既店。今日專登BOOK左位黎試。雖然唔係繁華既地段,但位置唔難搵到。餐廳有2層,一樓有4至5個bar檯位,二樓則有卡位和2至4人檯。餐廳裝修係木系日本風格,環境舒適,燈光柔和,仲會配上悠閒既音樂,令你可以慢慢係到享受美食。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹極上鹽燒牛舌芯申子既名物「極上鹽燒牛舌芯」必點!!厚切的牛舌芯粒既外層焦脆,入口爽彈,極富油脂感。配埋少許檸檬汁、海鹽、柚子胡椒調味已經好足夠。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹日式雞鎚蝦花雞鎚以櫻花蝦混合炸粉而炸,一入口已經有濃烈櫻花蝦香氣,香脆得黎內裏肉汁依然保留,外脆內嫩。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹 海膽炒飯海膽炒飯粒粒分明夠乾身,鋪滿左海膽同大量蟹籽,鮮甜既海膽配上鹹香既炒飯,味道好夾,份量都好足夠。飯入面仲混合左蟹籽、三文魚籽、櫻花蝦、帶子粒、菇等,加埋粒粒分明既飯,口感好豐富!🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹蓬鬆玉子蓬鬆玉子口感綿密濕潤,蛋汁流心又有層次,完全做到蓬鬆效果。同埋用左日本蛋,所以蛋味特別香濃,味道掌握得岩岩好,非常高質,大推!🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹 西尾抹茶凍鮮奶西尾抹茶凍鮮奶用左3.6牛乳,飲落好細滑,整體唔會太苦澀,苦
極上鹽燒牛舌芯
日式雞鎚蝦花
海膽炒飯
西尾抹茶凍鮮奶
西尾抹茶凍鮮奶用左3.6牛乳,飲落好細滑,整體唔會太苦澀,苦味唔算太突出。
巨峰乳酸梳打
巨峰乳酸梳打味道酸酸地,巨峰味清清地,甜度剛好,而且夠晒大杯。
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
總結︰食物質素高,而且選擇好多,我地仲有好多未試,下次再黎要再試埋佢,職員既服務亦都好好,好有禮貌,係可以再ENCORE既居酒屋!
❤️💛❤️💛❤️💛❤️💛❤️💛❤️