由細細個開始我已經好鐘意食拉麵,大咗之後要求自然提升,大部份嘅連鎖拉麵店都唔好食。 真係好食嘅通常價錢都過$ 100,直至與到呢間小店,先食到好食又實惠嘅拉麵。 小店嘅老闆由細就想入行飲食業,曾遠征日本一間拉麵店拜師,目的係想喺香港開分店,而日本人嘅要求好高,也都要perfect,千辛萬苦先獲得當地老闆批準,喺牛頭角開香港分店。 一生懸麵意思係努カ不懈,將事情做到極致。 與「一生懸念」完全無關。 其後分店擴展到旺角,荃灣,受香港人愛戴。 女人街店嘅環境狹窄,裝修傳統,冇也花巧野,坐位唔多,好容易full house。 黎到呢度唔係食沾麵就係拉麵,選擇唔多,食肉獸(好似我咁)可以加叉燒,同加麵係同個價錢。特濃豚骨沾麵$ 78(+又燒$ 15)價錢算係平,其實咁先正常,拉麵喺日本本身係平民美食,喺香港有時連雞蛋都冇。 份量就啱啱好,唔會食到好濟。 據說餐廳用咗豬骨,雞肉,鰹魚去熬12個鐘。 沾汁比拉麵湯更濃,呢樣大家都知啦。 上枱嗰陣熱辣辣,每啖都有濃厚嘅豚骨味同鮮味,質感濃厚而順喉,又有一個creamy嘅感覺,食到真係真材實料,惹味而濃郁,正! (我就冇額外加入清湯)麵條粗幼適中,一

特濃豚骨沾麵$ 78(+又燒$ 15)

特濃豚骨拉麵

麵條粗幼適中,一般沾麵我都會叫凍麵,令麵條更彈牙,緊致。 麵條同湯頭配合得好(即係掛湯能力),食落嘅濃度剛好,爽彈,硬度適中,麵條入面有D麥皮/胚芽,有淡淡嘅麥香。

叉燒加錢加咗兩片,望落偏向厚身,外形同平時唔一樣。 雖然外觀麻麻,但有用火熗燒過,令佢散發炭香,令D豬油流咗落D麵條,非常邪惡。

又燒肥瘦均勻,嫩滑油潤,食到有味淋醬油嘅甘甜,肉味十足。 點湯就令佢更多肉味。 溏心蛋呈現完美嘅五成熟,質感漿口,但就冇醃過,冇咗滷汁嘅甘香。

荀乾有四條,爽ロ彈牙,冇渣,咸中帶甜,如果有多D配菜就好啦。 總括而言非常之推介,驚多人嘅可以去牛頭角嗰間。