2017-09-03
鮨一喺我的朋友堆之中算係出名,佢地間唔中一個月都會黎兩三次,乜真係咁好味咩?搞到我都想黎食下。開喺厚福街的商廈樓上,旺中帶靜,日本菜最重要係多人幫襯,因為咁先可以keep 住食材新鮮。大家可以約多幾個朋友包一間private room 入面靜靜食。而我就最鍾意坐吧枱,因為可以睇到師傅表演切魚生。首先上枱的食落清新的鮨一沙律,入面有什綿刺身,最愛就係原個溫室蕃茄切件,清甜無鯹味,非常開胃。推介一定要試銀雪魚西京燒又係推介之一,油份適中,魚皮燒得香脆而肉質細嫩。我比100分,實在太好味了再黎就係唔係間日菜餐廳都有的甲羅燒,烤多士沾滿濃味的蟹羔,品嚐到啖啖鮮味鹽燒牛舌,乜吃推介,烤得香口再加上面層的調味粉,所以我地點了兩串,免得爭食打大交辣酒煮蜆,蜆肉肥美鮮甜又無沙,好味到連湯都飲埋最後的重頭戲就係雜綿刺身,我地食得招積再加多個秋刀魚刺身,最愛鮮蝦同帶子,夠晒厚肉,亦都非常鮮甜,北寄貝亦都唔錯,油甘魚入口即溶,全部都係好新鮮食到呢度,我地都要捧住個肚離開。終於明白點解咁多人幫襯,午餐時間,全店都無虛席
辣酒煮蜆,蜆肉肥美鮮甜又無沙,好味到連湯都飲埋