2017-10-25
日本菜係我地兩個的最愛,食極都唔厭,可幸的是香港的日本餐廳多到數都數唔晒,仲要愈開愈多,要續間試都無咩可能試得晒咁,上OPENRICE望下有邊間係未食過,見到榜上的北海道爐端燒,位置係尖沙咀咁方便,臨飛前的星期五晚飯就靠你了左口魚邊壽司 ($48)、鰻魚壽司 ($38)、油甘魚壽司 ($42)、海膽壽司 ($78)趁味蕾仲係清晰之時,先來一碟壽司,四款都係我地的最愛,左口魚邊壽司輕輕炙燒,入口即溶,鰻魚肉質實淨,油甘魚壽司一貫的油脂豐富,海膽壽司非常新鮮,一點難食味道都無羊肉炒雜菜 ($78)我好喜歡食羊肉,但就咁食羊肉有時又太重口味,今次加埋雜菜一齊炒呢個組合不錯,羊肉有少少SO,唔SO又點叫做羊肉? 我就係喜歡羊肉的SO牛舌 ($38)食爐端燒點少得食燒牛舌,牛舌有少少厚度,用黑胡椒同鹽燒,食時灑上檸汁,美味帆立貝串 ($36)、庵鶉蛋豚肉 ($32)記得細個媽咪間唔中會買庵鶉蛋俾我食,而家要食到庵鶉蛋好似唔係咁容易,呢串庵鶉蛋豚肉將我帶回小時候感受到的味道,帆立貝雖然係急凍貨,但都無唔新鮮的味道