2018-08-04
今晚,同朋友相約去到尖沙咀,來到鮨見同佢慶祝生日!鮨見位於係尖沙咀亞士厘道樓舖上,所以都算幾隱蔽~不過我就book咗位,請我朋友食呢個$1280嘅set啦!.首先,黎一個Appetizer,碗入面係有木魚仔,青瓜以及芝麻。雖然,聽落去材料好一般,但一食落好爽脆,好新鮮!呢個前菜已經刺激味蕾,令我好想繼續食落去!.之後,就係茶碗蒸!今晚係一個海膽既茶碗蒸,海膽配上蒸蛋,味道好夾,溫度亦啱啱好!.去到刺身(Sashimi)環節,總共有3款刺身!第一款係用三文魚,松葉蟹嘅蟹肉同以及蟹籽整成嘅刺身!首先,賣相已經好精緻,一食落,感覺到味道清新!.第二款係呑拿魚及魷魚刺身,壽司師傅將魷魚刺身包係呑拿魚刺身入面,上面再加上wasabi同芝麻,魷魚新鮮得黎又有咬口,再配搭上呑拿魚嘅鮮甜,簡直一流!.第三款係深海池魚,呢種魚通常會厚切,食落口魚味突出,肉質爽口,口感嫩滑!.之後到壽司(Sushi)環節!第一件係金目鯛壽司,魚脂同肉比例均衡,肉質細嫩肥美。.第二件係真鯛壽司,上面再加上塊魚肝,入口較清淡,口感極有彈性,越咬越有彈口!.第三件係鯖魚壽司,面頭加上薑蓉,有僻走鯖魚腥味之用,食落去完全無腥味,
鮨見位於係尖沙咀亞士厘道樓舖上,所以都算幾隱蔽~
不過我就book咗位,請我朋友食呢個$1280嘅set啦!
之後到壽司(Sushi)環節!
第一件係金目鯛壽司,魚脂同肉比例均衡,肉質細嫩肥美。
第三件係鯖魚壽司,面頭加上薑蓉,有僻走鯖魚腥味之用,食落去完全無腥味,亦好新鮮!
第四件係中拖羅,面頭有蘿蔔蓉,成嚿拖羅肉好似入口即溶,油香味十足!
第五件係帆立貝壽司,同樣地食落好新鮮同帶有甜味,另外估唔到咁爽膽👍🏿
第六件係赤貝壽司,海水味濃郁,爽口彈牙!
第七件係左口魚壽司,即係比目魚上面有芝麻、葱同辣蘿蔔蓉,無腥味又好甘香!
最後一件就係我至愛既生蠔壽司,面頭同樣加上芝麻、葱同辣蘿蔔蓉,壽司師傅用火槍灼過生蠔表面,令到蠔味更濃,食落鬼死咁Creamy!
去到手卷,手卷入面包住比目魚,今次比目魚被火槍輕輕灼過,將佢既油脂逼出黎,溶落飯粒度,再用上頂級紫菜,無得彈!
最後仲有湯同埋甜品!朋友都好開心~~