2021-01-25 930 瀏覽
 I think the omakase lunch set is super value. Sashimi is fresh and sushi is quite good.The chef is Japanese and lived in Hong Kong for years. Overall, we have tried out this restaurant many times. Great value for money.Highly recommend!

Highly recommend!
2020-12-15
  • 海膽蝦杯
2021-01-06 9564 瀏覽
服務阿嬏態度極之惡劣,埋單問多句都鬧人。老闆見到唔出聲!壽司飯出面濕淋淋入面個心未熟透,仲有浸藥材味🤮海膽杯海膽一半係苦!亂咁配搭D魚生。D汁太多調味唔掂!咁嘅態度同質素,沒有最差只有更差,真心勸喻千祈唔好去🤬
2020-12-12 8708 瀏覽
今天收到消息限聚令將會又再收緊至7月份一樣,即是晚上6點後不得再設堂食,對於我等貪吃一族真是天大噩耗,趁最後機會,一於要老公請我食番餐好的,當然揀選我至愛的日本菜,這餐廳經朋友介紹但一直不捨得去,甫進去後完全感受到日本風味。主廚師傅是日本人,套餐只有二個選擇,既然有排都沒得吃,當然選個好的。冷盤是胡麻醬八爪魚仔和鵝肝跟配黑松露,不用多介紹也知非常惹味。跟着來一個熱食燉蛋,不知是他功夫了得還是日本來的雞蛋,這個燉蛋食來很滑嫩鮮甜。開始戲肉來了,就是7道魚生,第一碟是深海池魚加櫻花鲷併吞拿魚,用火槍燒完那些魚油會出來的,非常特別。第二碟是廣島蠔及雪魚卵,師傅說要連汁吃的,非常補身。第三碟是左口魚包着帶子,上面鋪上三文魚子及金鉑,何等名貴!第四碟是北海道馬糞海膽加黑拖羅,這個海膽完全沒腥味,拖羅肉質鮮嫩。第五碟是日本飽魚,那個葉汁配以日本飯團,從未嚐過的好味道!由於食評只限上12張相,其他相未能在此分享給大家睇。第六碟是鰤魚壽司,第七碟是北海道毛大蝦壽司,結尾再來一個集所有精髓的滾熱魚骨湯,終於在嚴格的限聚令前來一個完美的大滿足。

第二碟是廣島蠔及雪魚卵,師傅說要連汁吃的,非常補身。

第三碟是左口魚包着帶子,上面鋪上三文魚子及金鉑,何等名貴!

第五碟是日本飽魚,那個葉汁配以日本飯團,從未嚐過的好味道!

由於食評只限上12張相,其他相未能在此分享給大家睇。

2020-12-08
2020-12-09 7103 瀏覽
見到評分算很高的一間廚師發板,特地訂位和老婆食餐好慶祝結婚12周年。其實餐廳食物同大部份餐廳一樣,有啲好有啲唔好有啲普普通通;但勝在好的多,一點點的溝通同少量的唔好。頭盤:八爪魚仔十分普通沒有特別屬於普通其後的魚肝好食;茶漬蛋也算上好,食得出昆布味。魚生算係比較突出:深海池魚👍👍👍 - 廣島蠔(👎,有啲腥)- 左口魚帶子(普通)- 冰火拖羅👍👍👍 - 鮑魚👍壽司中規中矩: 金目鯛👍👍👍 - 牡丹蝦👍👍 - 北海道帶子👍👍 - 海膽杯(普通)總括嚟講值得一試,因為3x👍 真係非常好食兼特別,出邊好難食到。

頭盤:八爪魚仔十分普通沒有特別屬於普通
其後的魚肝好食;茶漬蛋也算上好,食得出昆布味。

2020-12-09
紀念日
  • 深海池魚壽司
  • 金目鯛壽司
  • 拖羅壽司
2020-11-29 5240 瀏覽
Bad experience...was quite disappointed with the food quality and the service (In 1.5hrs only 5 plates out of maybe 14 had been served as we were in a Tatami room). Overall we think this is not value for money and we definitely won’t go back for a second time!
2020-11-20
2020-11-10 5295 瀏覽
呢度由日本人主理,一行入黎聽到日本師傅打招呼,再加埋呢度嘅裝修,感覺好似真係去左日本咁。聽師傅講佢巳經有30年經驗,所以質素都有返咁上下。刺身好新鮮,魚類款式都算多,有金目鯛 、鰤魚、火炙深海池魚、石鯛 、柚子漬左口魚、鰹魚、藍鯕吞拿魚、火炙 左口魚裙邊帶子。至於壽司飯,師傅就用左北海道飯,配埋醬油,口感一流。我自己就最鍾意加左麵豉醬嘅火炙左口魚裙邊帶子,火灸左嘅左口魚好香,左口魚嘅油滲左落帶子到,豐富左帶子嘅味道,而且帶子相當肥美,口感十足。另外要讚嘅係個海膽杯,師傳好唔孤寒地比唒成板海膽我地3個😋價錢方面,呢度得兩款set- 春 (壽司)同 見 (刺身),價錢大約爭$200。春都要$739/head,我自己覺得以lunch omakase黎講,價錢有啲偏貴,性價比唔算高。

另外要讚嘅係個海膽杯,師傳好唔孤寒地比唒成板海膽我地3個😋

2020-10-23 2568 瀏覽
不得了!不得了!這家おまかせ真的是不得了!師傅又健談,做的料理又好吃!超有耐心地讓我用蹩腳的日語和他交談。😂美味しくて、楽しかったんです!食物方面🍣圖1️⃣:整頓飯的焦點-海膽杯!來自北海道的新鮮海膽😍別看他小小一杯,海膽超多!最喜歡每一口吃下去海膽都比飯多的口感。這比例,絕了😋!海膽杯上面的甜蝦也很鮮甜!圖2️⃣:這是前菜-麻醬八抓魚。很清爽、開胃。圖3️⃣-5️⃣:所有的壽司&生魚片都是當天早上新鮮送到。我的最愛當然是大トロ。要特別介紹的是圖3️⃣左上角。scallops本身沒有油份,師傅把大トロ放在上面,再用火烤,讓大トロ的油包住scallop,再流到下面的飯裏。好香!~~另外,左口魚也是我的最愛之一,加上黑松露,perfect!圖5️⃣的深海池魚魚湯也是要特別推介的!外面一般的おまかせ也會有湯,但多數只是一般的味噌湯。That really made this fish soup stand out!! 魚的味道很濃!感覺自己吸收了濃濃的精華!圖6️⃣:拜隔壁桌所賜,我們也多了這份生日特調。おまかせ就是廚師發板,就是師傅的idea。這杯生日特飲真的好特別。是三文魚籽➕梅酒。我從來沒喝過。師傅讓我們一口乾了

食物方面🍣

圖2️⃣:這是前菜-麻醬八抓魚。很清爽、開胃。

圖6️⃣:拜隔壁桌所賜,我們也多了這份生日特調。おまかせ就是廚師發板,就是師傅的idea。這杯生日特飲真的好特別。是三文魚籽➕梅酒。我從來沒喝過。師傅讓我們一口乾了,這味覺的衝擊🥰。沒想到梅酒和三文魚籽可以是這樣的搭配。酸酸甜甜的梅酒正好融合在鹹鹹的三文魚籽裏,加上三文魚籽本身的口感像爆珠一樣,是好玩的搭配😙。

真的是值得推薦的おまかせ小店👍🏻!
2020-10-23 4026 瀏覽
自問香港好多Omakase 都有試過. 有好有差係好正常。但未食過一間差過呢間. 未寫過食評. 但唔想人中伏所以share. ( Lunch $939 )食物不停放好好重味汁係食物上. 完全唔夾同食唔到食材味道.我太太的魚生入面竟然有骨.海膽杯- 食左一啖就無食。個海膽如係對眼望住食。 你係完全唔知自己食緊海膽. 全完只有醬油味。師傳不停講同一句日文最初己為係日本人。但發現係扮. 唔係日本人唔緊要。因為香港有多好師傳. 但唔好不停係到扮。睇真D完來係之前元朗鮨文請番來扮日本人個師傳. 上之發覺呢位師傅真係完全唔識做Omakase. 服務. 會突然間播啲好奇怪音樂好大聲真心覺得店主要認真諗下係唔係應該咁樣做生意.

未寫過食評. 但唔想人中伏所以share.

( Lunch $939 )

食物

不停放好好重味汁係食物上. 完全唔夾同食唔到食材味道.

我太太的魚生入面竟然有骨.

師傳

服務. 會突然間播啲好奇怪音樂好大聲

真心覺得店主要認真諗下係唔係應該咁樣做生意.

2020-10-16 2385 瀏覽
一入到去佢個格局好似 private kitchen,最多八個客,真係好細,得一個廚師一個waiter。幾舒服因為唔會好多人,去之前一定要book!Lunch Omakase 建議經Openrice book 全單9折,即係免左個加一。叫左個春menu $739/一位 total $1,478。有9件壽司同一個好正既海膽杯!如果你係中意食海膽真係要試呢間,個海膽份量好夠,亦都完全唔會有苦澀味超級甜!唯一係嫌佢個飯唔夠多,佢可以再多少少飯配個海膽。9件壽司最出色一定要講嘅係超級大帆立貝配左口魚邊係上面。燒完之後出嚟所以都要有份逼走晒,放入口有少少暖暖地,又有香味又有甜味亦都有魚嘅鮮味。好豐富既口感真係感覺好好!其餘嘅就一般高級食材,有金木叼 toro 池魚等等因為今個星期颱風影響,原本嘅 Lectures 順延左!

幾舒服因為唔會好多人,去之前一定要book!
有9件壽司同一個好正既海膽杯!

話說心血來潮想食壽司,平時食開果幾間都book唔到位,突然記得呢間鮨見好耐之前第一次食覺得幾好,第二次已經有d 跌watt,主要覺得服務態度麻麻,今次第三次諗住比多次機會佢,又竟然即日都book到位,點知原來係伏呀!真係要大聲講句「無下次呀!」首先一坐低就發現得2個set揀,最平都$700幾,話9折根本係抬高個價黎折!其實都無所謂嘅,不過你唔好渣流灘囉!成餐飯我一張相都無影過,因為由頭盤開始已經想黑面,頭盤你比d好似平時街買返黎嘅墨魚仔,求期加d麻醬上去,我個心已經離一離!食到第二件話深海池魚,x!有骨嘅!喂你話晒日本師傅,可唔可以專業少少?之後嘅食材真係一件貴少少都無,d海膽仲要臭嘅,食落真係唔似日本貨!海膽杯上面隻蝦細到...仲要蝦腸都未清...最後個魚湯仲要酸嘅!我真係想問你收人700幾蚊良心過唔過意得去?最後我睇你幾時執笠,唔好當所有人傻嘅先得㗎!
最後我睇你幾時執笠,唔好當所有人傻嘅先得㗎!
2020-09-27
2020-09-26 2473 瀏覽
背景:一行四人坐箱房,每人都order一個$1899包海膽杯嘅Omakase special set (Menu可參考其他食評)唔知係咪因為經OpenRice book枱有九折,變相唔收加一,所以樓面服務方面真係充滿笑點。首先想講番Omakase師傅其實好有熱誠,食物方面有時可能落多左醬汁,尤其是海膽杯同appetiser:前者有啲過濕過咸,食到最後朋友過體驗到Econ嘅Diminishing Marginal Return - 唔想再擺落口。不過刺身同壽司師父有自己嘅風格,擅長將質感唔同嘅食材疊埋一齊,要食客一啖擺入口食,然後用條脷感受味道嘅層次。不過唔知係咪得一個師父,成間餐廳十幾個人都係食omakase, 所以師父都幾分身不閒,上菜都feel到佢好忙,我地有時無得聽師父嘅講解。另外plating真係唔掂,完全提唔起進食嘅慾望,令到師父嘅手藝貌相頓然失色。終於要講戲肉——樓面服務!例如有時師父太忙,就由啲唔知係咪啱啱返工嘅姐姐上碟—「喂有野食啦!」然後就會以派碟頭飯嘅方式擺晒喺啲唔啱位嘅大碟上面,然後師父就沖過黎過佢擺到啲orientation 180度錯晒😂😂😂。朋友問姐姐「可唔

不過刺身壽司師父有自己嘅風格,擅長將質感唔同嘅食材疊埋一齊,要食客一啖擺入口食,然後用條脷感受味道嘅層次。不過唔知係咪得一個師父,成間餐廳十幾個人都係食omakase, 所以師父都幾分身不閒,上菜都feel到佢好忙,我地有時無得聽師父嘅講解。

終於要講戲肉——樓面服務!

例如有時師父太忙,就由啲唔知係咪啱啱返工嘅姐姐上碟—「喂有野食啦!」然後就會以派碟頭飯嘅方式擺晒喺啲唔啱位嘅大碟上面,然後師父就沖過黎過佢擺到啲orientation 180度錯晒😂😂😂。朋友問姐姐「可唔可以講解下我地食緊咩材料」,姐姐會答「er er er 鮑魚同埋都係個d啦~」然後拉番埋道門就走😂😂😂

朋友話冷氣太凍,姐姐話無得較;問佢有無外套或者披肩,話有但係又成半個鍾都未攞到嚟;最後攞到嚟就係呀姐擺喺袋嘅私伙T shirt,再送多句「未見過男仔咁怕凍架」😂😂😂 呀姐忙得濟執唔切啲碗碟,個啤酒罐跌左喺個位到成又幾個字之後先攞番。😂😂😂

最後賣單大概八千蚊,問呀姐可唔可以split, 呀姐話「唔好玩我啦,仲要我碌多幾次卡!」😂😂😂

Btw 餐廳嘅裝潢我以為自己入左TVB拍「魚躍在花見」,拍完個佈景可以拆得個隻。

After all, 如果間餐廳唔好搞到自己咁忙,啲服務唔好咁raw,plating有番啲心思,我會覺得師父嘅手勢會更令人享受。
$1957 (晚餐)
2020-09-04 2381 瀏覽
好少寫食評,但忍唔住要數距,食過既第五間omakase,叫左個九百幾既lunch,無林到啲料可以咁差,壽司係赤身,甜蝦,左口魚,連千両質量都不如,前菜係超市魷魚仔,連最好睇頭既海膽杯都因為落太多醋冚曬啲海膽味,9個字食哂,趕時間到不得了,真心伏!嬲到一張相都無影

嬲到一張相都無影

2020-08-22 1913 瀏覽
老闆係日本人,好風趣..每件壽司都大大舊一D都唔孤寒😆👏🏻👏🏻👏🏻睇得出佢好用心製作每款菜式。所以我哋疫情一緩和小小就又去過!今次已經係第三次去la..香港咁多Omakase,呢間係其中一間我會去完又去。疫情期間都去咗兩次💖好正!
2020-08-17 2251 瀏覽
琴晚突然好想食omakase一早起身十一點打左去幾間都無位因為而家得返lunch 仲未有晚市堂食見到呢間可以網上訂位仲有九折 online book完再打電話去confirm十一點幾book一點,仲有bar枱位。正!雖然網上食評有好有壞 但好嘅居多 即管試下一點鐘準時去到 bar枱位只有兩位客人見佢地差唔多食完 應該係上一輪客人Lunch set只有兩個 一個$739 七件壽司一個$939 六件壽司+三款刺身我地兩個人,一人要一款因為我中意食壽司 所以揀左$739 set揀完餐 上左個前菜Seafood salad陸陸續續有其他book左一點三,一點半嘅客人黎到我無諗過我book左一點原來要等埋一點三,一點半嘅客人黎到揀埋餐先開始有嘢食⋯⋯未試過食omakase係咁 平時都係講好左幾點開始就準時到 以免影響下一輪客人嘅時間 呢間餐廳真係未食已經令我唔多滿意等到一點九 終於有嘢食茶碗蒸蛋係好滑 入面有菇同瑤柱仔 質素普通 無驚喜之後係友人嘅刺身三點上圖係兩片深海池魚,唔記得咩魚卷住個帶子上面有幾粒魚子 普通下圖係廣島蠔 加啲自製source個source好似金銀蒜 同個蠔唔係好夾之後係壽
琴晚突然好想食omakase
一早起身十一點打左去幾間都無位
因為而家得返lunch 仲未有晚市堂食
見到呢間可以網上訂位仲有九折
online book完再打電話去confirm
十一點幾book一點,仲有bar枱位。正!
雖然網上食評有好有壞 但好嘅居多 即管試下

一點鐘準時去到 bar枱位只有兩位客人
見佢地差唔多食完 應該係上一輪客人
Lunch set只有兩個
一個$739 七件壽司
一個$939 六件壽司+三款刺身
我地兩個人,一人要一款
因為我中意食壽司 所以揀左$739 set

揀完餐 上左個前菜
Seafood salad
Seafood  salad

陸陸續續有其他book左一點三,一點半嘅客人黎到

我無諗過我book左一點

- 深海池魚
- 藍鯨吞拿魚
- 北海道帶子+左口魚裙邊
(因為最多擺十二張相就無擺出黎
同其他人影嘅差唔多)

魚嘅種類真係普通 無特別

師傅開完個廚櫃又無洗手就搓壽司
唉 呢啲時勢好心就再注重啲衛生啦

有九折=免加一,兩位埋單總共$1678
呢個價錢 每人比多百令蚊可以食到另一間出名嘅海膽杯⋯⋯
起碼人地食材食鮮,師傅準時開席
總括黎講:無下次👋🏻
2020-08-15 1375 瀏覽
近期興起食omakase 廚師發辦,個廚師會因應當日食材為你準備各樣刺身壽司料理,所以都會幾有驚喜!我同fd都未食過,今日book左間係尖沙咀既樓上日本家庭風小店既omakase。 不過真係要預早訂定枱同盡量唔好遲到,因為店主真係預左時間岩岩好,唔係食客會等上菜等得太耐。先有茶碗蒸同漬物做前菜,刺身七點每樣都好新鮮,師傅仲會逐樣為你介紹返,例如有深海池魚,左口魚同toro 等。壽司有五件,中意杋立貝大大粒,最吸睛係海量海膽杯,好少餐廳會咁豪爽比咁多海膽,所以食得好盡興,彌補返日本思鄉之苦。環境方面,擺滿日式清酒,好有居酒屋感覺!