招聘中
$16,000-$20,000
月薪 (面議)
知道中環威靈頓街有一間好出名既拉麵店「立体派」,拉麵店有兩位來自日本既大人物,林隆臣和松村貴大,喺日本拉麵界都好犀利同出名,所以一直都好想黎食。今日難得放假,終於扚起心肝,同女朋友黎試試佢地既拉麵! 餐廳裝潢好有日本既Style,外面就畫左啲好靚既壁畫,食拉麵之餘仲可以打卡影相,真係無得彈! 我地2個人一人叫左一個拉麵,一個小食同埋2支野飲。 特級白湯(大) 佢一上枱真係嚇親我,個碗勁大個!!!擺盤非常靚,佢有3塊叉燒、1隻蛋、筍同蔥。 -湯底有濃郁既雞味,而且唔會太油膩; -麵條係幼身既,煮到軟硬適中,質地彈牙。 -叉燒周圍醃左小小黑椒,輕微燒焦過,食落燒過既黑椒香味,因為佢無落過重既調味,突顯到叉燒本身既豬肉香。 -溏心蛋醬油味醃得入味,甜甜地,蛋黃流心,做得好出色。 -筍有鹹香,較出面拉麵鋪食到既入味好爽脆。 極上芫荽醬油湯拉麵 佢係芫荽上放左辣椒乾,紅綠對比既擺盤好搶眼。 -湯底方面,清甜、有淡淡醬油鹹香加芫荽香,我呢個“芫荽控”好鍾意!!-芫荽份量勁多,每塊芫荽都大大塊,好新鮮,所以味道清新~ -麵條同樣彈牙,叉燒有肉香,筍同樣爽脆~ 自家製餃子 一碟有5隻,俾左豉油同辣椒油

我地2個人一人叫左一個拉麵,一個小食同埋2支野飲。
特級白湯(大)

-湯底有濃郁既雞味,而且唔會太油膩;
 -麵條係幼身既,煮到軟硬適中,質地彈牙。
-溏心蛋醬油味醃得入味,甜甜地,蛋黃流心,做得好出色。
-筍有鹹香,較出面拉麵鋪食到既入味好爽脆。

極上芫荽醬油湯拉麵

佢係芫荽上放左辣椒乾,紅綠對比既擺盤好搶眼。
-芫荽份量勁多,每塊芫荽都大大塊,好新鮮,所以味道清新~
-麵條同樣彈牙,叉燒有肉香,筍同樣爽脆~

自家製餃子

一碟有5隻,俾左豉油同辣椒油2種醬料選擇。
 -餃子煎得香脆,入面包左豬肉同椰菜,食落皮薄有油香。

飲品

-烏龍茶,味道正常,配搭濃味既拉麵岩岩好。
-波子汽水,都係平時見到既牌子,好飲~

呢間拉麵鋪食物質素真係好高,不愧係經驗豐富既過江龍!! 今次食得好滿意,食得出佢地湯底花左好多時間同心機熬製,食物調味都好到位,唔會搶左食材本身既原味。遲啲有機會一定要再黎食埋其他款式既拉麵!!
2021-07-01
$181.5 (晚餐)