2021-12-30
今日試咗一間位於灣仔新開嘅過江龍日式撈麵店 Kokoro, 呢間舖頭唔算好大但係環境非常舒適,牆上仲有日本人氣書道家親自畫嘅作品,啱晒大家嚟打卡🥰正宗全料東京撈麵第一次食日式撈麵覺得好特別,有少少沾麵嘅味道,但又有啲唔同😆總之大家親身試吓就知😆 全料東京撈麵配料相當多,有叉燒、蛋、肉燥、筍、香蔥紫菜等等,超級豐富🥰 細心嘅店員教我哋食咗三份一之後可以加黑胡椒粉,再食多三份一可以加特製嘅醋,我哋乖乖地跟指示,真係食到唔同層次嘅味道,麵質都係我好鍾意嘅,有啲嚼勁,好正👍 食完啲面仲可以叫店員加飯一齊撈埋啲汁食,不過由於我哋食完已經好飽所以就冇試呢個食法啦😆24月熟成芝士撈麵呢個真係要推介俾芝士控,因為24月熟成芝士真係超級濃郁,芝士味勁香,配合買叉燒、蛋、香蔥紫菜等配料,有食緊西式麵食嘅感覺,但又有日式嘅元素,成件事好正好滿足😆 食到最後三分之一可以加埋特製甜醬,中和咗芝士嘅漏,好特別👍呢間麵店真係好特別,有別於香港一般嘅日式拉麵店,一定會再encore 👍👍
正宗全料東京撈麵
24月熟成芝士撈麵