2020-08-20 735 瀏覽
近期午餐,  同女友去食  All day breakfast  太多, 有點悶.女友話想食日本菜, 上網找到 HUNGRY MONKEY -  TEPPAN YAKA.   地點:銅鑼灣登龍街金朝陽中心.  時代廣場隔離.店家好窩心,  牆上標語,  I  Hope You Will Find Everything To your Taste.梳化座位, 好好坐, 食野飲酒都適合.大家一起睇餐牌.  有飲品又有午市套餐.  套餐有沙律, 湯, 漬物,  燒物, 炒飯.  $100 左右, 價錢中肯.本來想飲啤酒吃燒物.  但下午飲啤酒又不習慣.改為桃味梳打, 蘋果梳打.    女友仲意桃味, 我喜歡蘋果. 馬騮仔都想飲一口 .先飲湯和吃沙律.   蔬菜沙律, 清清爽爽,  配醋汁,  美味, 健康.再嘗嘗熱熱的湯, 好岩飲.這個漬物, 辣酒煮凍花螺比好好食, 肉質彈牙, 微辣, 大家都想食多個. 女友的午餐, 主食~  伊比利亞黑毛豬,  師傅燒得火候剛好, 表面有微微焦香, 肉味濃鬱, 中間保持鮮嫩.肉質優,  香氣十足.  師傅已切開一片片, 脂肪平均, 更好食.   女友和我共
地點:銅鑼灣登龍街金朝陽中心.  時代廣場隔離.
梳化座位, 好好坐, 食野飲酒都適合.
本來想飲啤酒吃燒物.  但下午飲啤酒又不習慣.
馬騮仔都想飲一口
先飲湯和吃沙律.
蔬菜沙律, 清清爽爽,  配醋汁,  美味, 健康.
再嘗嘗熱熱的湯, 好岩飲.
女友的午餐, 主食~  伊比利亞黑毛豬,
肉質優,  香氣十足.  師傅已切開一片片, 脂肪平均, 更好食.   女友和我共分享.
香蔥牛肉薄燒,
鐵板燒必食首選.    那薄切片牛肉, 鮮嫩多汁.
火喉控制得理想, 剛好五成熟,  肉片透著嫩紅, 油脂少, 內藏蔥花及炸蒜, 燒後超香牛味, 一試難忘.
吃燒肉, 有米飯同吃是好配搭, 餐廳用珍珠米炒飯,
口感細滑, 飯的份量多, 剛剛炒起, 熱騰騰, 炒飯, 蒜蓉, 蔥粒, 蛋的氣味混和一起, 香氣撲鼻.
下次要約朋友齊來飲啤酒, 吃燒肉, 高興一下.