在觀塘區上班的我經常只顧在apm搵食,完全不知道原來工廈也有好路數😬今次去左間名叫(御膳)既私房菜,一家四口食晚餐,因為我早一晚已經book枱既關係,7:30上到去是不用等位的😬環境唔太,但夠光夠衛生。第一道頭盤:沙律蝦賣相超得,而且真係好不份,有成一個碗咁多。重點落左係隻蝦度,仲好熱,又夠脆。第二道菜:麻辣豬紅一向唔食麻辣既我都覺得正。因為唔會過份麻,但又夠辣✌️第三道菜: 大蜆頭腐湯湯夠熱,好清甜。而且隻蜆真係好大隻,配合豆腐清清地正啊😝第四道菜:蒜子大肉蟹煲隻蟹真係好大,味道幾好,夠香,而且都算有肉地。不過d蒜味入唔到蟹度,下次可以試避風塘炒第五道菜:白胡椒爆炒鮑魚鮑魚算新鮮,但因為好大隻,有d難咬,如果有刀叉會好d。不得不提,用胡椒黎緊鮑魚我都第一次見,好特別,但比較重口味,我屋企人不太接受到😂都幾辣下第六道菜:花雕蛋白蒸龍躉球魚夠新鮮,完全無過,配合蛋白感覺清新,送飯一流第七道菜:牛柳粒牛肉好林,好易咬,加埋炸蒜頭夠香。好好食,不過咸左小小,整體都幾好。第八道菜: 上湯時菜無乜特別,不過都係好食的。湯味好香第九道菜: 金華玉樹雞雞有雞味,唔會鞋,比較易食。最特別係金華火腿竟然係

環境唔太,但夠光夠衛生。
第一道頭盤:沙律蝦
第三道菜: 大蜆頭腐湯

第五道菜:白胡椒爆炒鮑魚
無乜特別,不過都係好食的。湯味好香第九道菜: 金華玉樹雞
雞有雞味,唔會鞋,比較易食。最特別係金華火腿竟然係甜既?唔通師傅係自己整既?好特別好清新。唔會太咸。第十道:御膳炒飯
我最喜愛的炒飯,用左日本米整,粒粒都好有口感。加埋入面既肉同蝦仁,真係好食。食兩碗都仲得😂,而且夠香口。

最後食埋個甜品
椰汁紅豆糕,今次既紅豆係用左汁同紅豆粒淋係椰汁糕上面。都好特別,但個糕就實左d。

御膳既食材全部都好新鮮,即叫即整。所以每樣菜都要等一會兒的。仲有到會服務,大家如果開party 啊,船p都可以打電話查詢下

2015-04-09
  • 大蜆豆腐湯,沙律蝦,御膳炒飯