2018-09-10
呢排開始冇咁熱, 有朋友提議打個靚邊爐,約埋班朋友一齊出嚟聚一聚,食住好西傾下偈。 朋友帶路呢到呢一間銅鑼灣嘅胡爐試一試。店內嘅私隱度唔錯有一啲屏風隔住客人,感覺幾自在。同時一坐低,店員就提供醬料比客人,非常細心,而且醬料款式都幾多,啱曬我哋唔同嘅口味,仲可以混醬添。我哋先嗌咗個荔枝梳打, 諗落都幾香荔枝味,唔會太甜,幾好飲。跟住就嚟咗個火焰龍蝦海鮮鍋,有唔同嘅配料, 例如大蜆、洋蔥、蕃茄等,當然唔少得就係龍蝦啦。 淨係湯都飲咗兩碗呀。我哋分別仲叫咗鴨血同鵝腸, 食材非常新鮮,而且整得都幾乾淨,唔會有內臟嘅血腥味。 ]鵝腸爽口彈牙,鴨血夠嫩滑,好食。墨魚滑方面, 入邊有唔少嘅蟹子同墨魚粒, 而且好快熟,浮起就食得。而呢個手吱牛肉麵就比較特別,因為有得玩又可以食, 而且牛肉都幾爽口彈牙。而主角就係呢個大碟既手切本地肥牛,新鮮之餘仲好肥美嫩滑,勁多雪花,非常高質。拼埋就知碟肥牛非常大碟。]呢半隻嘅新鮮雞件,肉質都唔錯,唔會太肥,好香肉味。]牛骨牛汁丸個樣雖然好似好普通,但係咬入口都幾多肉汁,同一般嘅牛丸有所不同。至於響鈴方面就係店舖新鮮炸起,味道比出面現成買嘅更加鬆脆,新鮮炸起係好味啲。總
店內嘅私隱度唔錯有一啲屏風隔住客人,感覺幾自在。
鵝腸爽口彈牙,鴨血夠嫩滑,好食。
拼埋就知碟肥牛非常大碟。
呢半隻嘅新鮮雞件,肉質都唔錯,唔會太肥,好香肉味。
總括而言呢間火鍋嘅食材都幾新鮮,靚料整起來都特別好食, 感覺店家又落到心機, 應該可以吸引唔少回頭客捧場。