2018-08-17 30 瀏覽
今晚朋友同我去了呢間店品嘗一下個鮮椰青雞煲,朋友之前在另一間店吃過話唔錯,所以今次都係點了這個朋友推介之湯底,點了後點員亦好快手上了個鍋,裡面還有差不多半隻雞嘅雞件,跟住就係好快手嘅炒兩炒,再加上酒後點火,勁呀個火衝上來,之後就加入整個新鮮嘅椰青水做湯,再加埋個香濃嘅椰子湯,焗一會,最先係品嘗了個頭啖湯,味道有香濃嘅椰香味道,而且重好鮮甜,當然跟住就係品嘗一下椰青雞煲內嘅雞啦,飲完湯食雞就啱啱好,雞肉嫩滑軟熟,味道帶點椰香,當然啦煲內重有有大量嘅椰絲一起滾,呢個選擇絕對正確!跟住當然要有肉啦,點了個手切牛頸脊$288,雖然係細但絕對夠吃,切得薄薄鋪滿了碟上,一放湯滾就差不多已經入得口,肉質軟熟嫩滑,入口即時容化!跟手進加多個汁芝士丸$88,呢個望似沒有什麼特別,似牛丸一粒就錯了,滾熟浮面食得時差點被佢盪到,煙韌彈牙嘅牛肉包住流心芝士同肉汁,只係咬一口啲肉汁都唧出來,芝士就當然一樣咁流出來!慢慢滾慢慢吃,真係一個愉快嘅晚上,遺忘了個醬料都唔錯,落了鍋底後店員就送上,生熟蒜就係必備之選!
今晚朋友同我去了呢間店品嘗一下個鮮椰青雞煲