2025-06-11
Bernice by Déesses Bakery 皇族烘焙堅尼地城新開左間bakery, 店員仲好nice 熱情介紹佢地d 包. 有唔同sourdough, 好像話用左荷蘭yeast 同法國法國T65和T85麵粉. 除左傳統口味, 仲有d fusion 加左港式元素好似煙燻臘腸、話梅夏威夷果仁. 而其他特式包就用左日本麵粉, 食落去比較細緻香軟. 但同樣無添加防腐劑、膨化劑、軟化劑等化學物質店員介紹下試左幾款都有驚喜蜂蜜金磚 $28變奏版西多咁, 睇落金黃但非油炸,而係用焗起吐司飛邊塗滿法國蜂蜜同牛油再煎. 來回幾次, 所以香甜蜂蜜味滲透哂係軟熟包度, 好食~ 最岩配杯啡金門火腿芝士酥 $30第2朝焗熱, 皮好酥脆, 第一次見咁爆餡, 入面塞滿幾層火腿同法國芝士, 鹹香美味又飽肚紅莓核桃法式麵包 $47健康style 好足料, 滿滿核桃同紅莓. 一條夠分幾次食🤣伊甸園蘋果迷你蛋糕 $68原本好可愛蘋果造型, 可惜我拿番去歪左🥲 入面青蘋果果粒加上微微香茅,味道層次好豐富, 好食睇到catalog 有得訂大個@bernice__bakery西環堅尼地城卑路乍街136-142號地舖
店員介紹下試左幾款都有驚喜
蜂蜜金磚 $28