2018-12-13
今次呢間浜燒因為好新開,冇乜人知道,所以上到去坐得好舒服,一啲都唔嘈吵,可以慢慢同朋友傾吓計。門口有一幅特色牆上面寫晒每一種魚名,睇真啲都唔係每一隻都食。南瀛卷$258一上枱嗰陣試吓差啲嚇親,啲餸多到好似山泥傾瀉咁,或者其實佢就係想營造到呢個效果,卷入面嘅係蟹肉,再隨意配上出面嘅吞拿魚魚腩蓉,海膽,或者三文魚子,三文魚子甘甜鹹鮮,海膽就有佢獨特嘅香味,吞拿魚魚腩蓉食落就夠晒滑夠晒油香,係三種唔同嘅享受,另外中間隻甜蝦單獨食,新鮮得來質感creamy。甲羅燒$68甲羅燒幾乎係每一間浜燒都會有嘅菜式,其實只係講求材料新鮮,間間都差唔多,但係我就覺得呢度用多咗蟹子,蟹子燒完之後博博趣,增加左甲羅燒本來林啤啤嘅口感。香蒜牛舌$78呢個真係我近幾年食過最好食嘅牛舌,通常講得香蒜牛舌,出面整到嘅都係差唔多,最緊要厚切,冇蘇味,呢度除咗呢兩樣野都做到之外,出面用咗炸蒜呢個配搭,令到成個質感都唔同晒,最奇特啲炸蒜係好似黐住喺個牛舌上面咁,香口得來竟然食到好似外脆內軟咁,呢個食法非常有新意,而且個味道好夾,真係我近幾年食過最好食嘅。燒小鯛$328如果冇叫呢碟餸應該會平少少,但係師傅大力推介,咁就試吓啦,
南瀛卷$258
甲羅燒$68
香蒜牛舌$78
燒小鯛$328
如果冇叫呢碟餸應該會平少少,但係師傅大力推介,咁就試吓啦,新鮮嘅小鯛魚魚生就食得多,原條燒真係好少,估唔到啲魚肉燒完係咁滑咁細緻,同食魚生一樣,需要選擇去調起個鮮味。
活貝盛合$388
呢一個活貝盛合浜燒店來講都算超值啦,又有扇貝,鮑魚,生蠔,仲要有啲大蜆,啲鮑魚仲新鮮到中途跑咗出嚟添,用咗原汁原味去燒,冇特別加啲咩醬料,食得出材料好新鮮,大蜆一啲沙都冇,咬落去中間係甜既,帶有少少酒香味,鮑魚燒到好乾身,咬落去煙煙韌韌,口感十足,刪號嘅火候搞得啱啱好,熟得來又唔會老,咬到個心熱辣辣,蠔汁必晒出嚟,扇貝就略嫌多咗少少水,似係煮多個似係燒。